• Novinky

            • Zber vrchnáčikov

            • Naďalej sa krásne plní naša krabica na vrchnáky vrchnáčikmi od plastových fliaš na liečbu malého Lacka. S každým jedným vrchnáčikom sme bližšie pomoci chorému dieťaťu. Ďakujeme aj deviatakom, ktorí ich v pravidelných intervaloch odnášajú na miesto zberu.

            • Mary’s Meals – batôžkový projekt

            • V týchto dňoch sme ukončili na škole prípravu školských batôžkov pre deti z najchudobnejších krajín sveta. S vašou pomocou sa nám podarilo skompletizovať 35 školských batôžkov. Úžasná vec sa po spustení tohto projektu udiala medzi žiakmi 9. a 8. ročníka. Deviataci usporiadali medzi sebou dobrovoľnú finančnú zbierku a jej obnosom pomohli zabezpečiť JEDLO DVOM DEŤOM POČAS DOBY JEDNÉHO ŠKOLSKÉHO ROKA. Keď sa o tom dozvedeli žiaci 8. ročníka, podľa vzoru starších spolužiakov taktiež túžili nejako prispieť. Preto sa dohodli za každé euro odbehnúť 1 kilometer ako uznanie pre svojich starších spolužiakov. Tieto krásne rozhodnutia na škole nenechali chladných ani zastrešovateľov zbierky batôžkov na Slovensku a rozhodli sa odmeniť školu knižkami od samotného autora myšlienky Mary’s Meals pána Magnusa MacFarlane-Barrowa.

              Na škole máme úžasné deti. Vidíme, ako z nich rastú krásni ľudia.

            • Biologická olympiáda

            • Dňa 13.2.2023 sa v CVČ Košice uskutočnilo okresné kolo Biologickej olympiády kat.C, ktorá je určená pre žiakov VIII. a IX. ročníka. Na 1.mieste sa umiestnila Valéria Pástorová z IX.A, korá postúpila do krajského kola. Na 9.mieste skončila Timea Lacková z IX.A, ktorá bola úspešnou riešiteľkou.

              Obom dievčatám srdečne blahoželáme a Valike držíme palce v krajskom kole.

            • Návšteva ZOO DOMU

            • V stredu 13.3.2024 si žiaci 3.a 4.D z Poľova mali možnosť overiť a prehĺbiť svoje vedomosti z prírodovedy v Zoo Dome v Košiciach. O plazoch, ich spôsobe života a rôznych zaujímavostiach im porozprával ošetrovateľ ZOO Košice. Tí odvážnejší si skúsili hada či jašteričku podržať v rukách, nakŕmiť leguána a ostatní pozorovali plazy za sklom terária.

            • Výsledky súťaže - YPSILON – slovina je hra

            • V mesiaci december prebehla celoslovenská súťaž Ypsilon – slovina je hra. Z celkového počtu žiakov, ktorí sa zapojili, boli najúspešnejší (100%) títo žiaci:
              1.A: Ivana Kulínová
              1.C: Jakub Kubej
              1.D : Nikolas Cehlár
              2.A: Radko Klešč, Simona Fedáková, Mark Olehash,
              3.A: Marek Matis, Adrián Reisinger, Richard Tomčko
              3.C: Hana Kurianová, Ela Šimurdová, Oliver Ďurica, Zuzana Kulínová
              Výhercom srdečne blahoželáme!

            • Medzinárodný deň žien na našej škole

            • Medzinárodný deň žien pripadne každoročne na 8. marec. Nebolo to ináč ani v tomto školskom roku na našej škole. Skupina mladých ľudí - deviatakov- čakala pred školou skoro ráno pani učiteľku Kucikovú. Mnohí sa priznali, že ranné vstávanie ich trošku potrápilo. O to srdečnejšie boli ich darčeky, ktoré sami upiekli a vyrobili. Takto potešili mamky, babky, učiteľky, upratovačky, kuchárky a všetky ženy,  ktoré stretli pred školou.

              Ďakujeme.

            • Obchodovanie s ľuďmi

            • Dňa 4.marca 2024 sa na našej škole uskutočnila pod záštitou Slovenskej polície preventívna akcia na tému Obchodovanie s ľuďmi.

              Žiaci deviateho ročníka sa dozvedeli veľa užitočných informácií o trestných činoch spojených s obchodovaním s ľuďmi, vyhrážaním sa či bránením v slobodnom pohybe. Pani policajtka informovala aj o tom, ako rozpoznať takéto konanie a ako sa zachovať v takýchto nepríjemných situáciách.

            • Školský e-shop spustený do 20.03.2024

            • Aj tento rok máme pre Vás skvelú správu!


              Naša škola má vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia, o podobe ktorej rozhodli sami žiaci. Tento školský rok prichádza obohatená o nové produkty, farby a eko oblečenie a navyše e-shop znížil ceny produktov!

              Ponuku nájdete na tomto linku:
              https://www.kraloveskoly.cz/zsberke/

               

              Objednávanie je už spustené a bude možné až do 20.3. Nasledujúci deň sa e-shop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby. Neváhajte preto, ak si chcete zadovážiť nový kúsok so školským logom!  

               

              (Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR)

               

            • Karneval

            • Deň 23. február  sa na našej škole niesol v duchu  KARNEVALU.  Žiakom 1. stupňa spestrilo dopoludňajšie vyučovanie učenie v maskách, ktoré neskôr gradovalo zábavou, hrou a tancom v hale. Tvorivosť detí a rodičov pri výrobe karnevalových masiek nechýbala.  Žiaci 2. stupňa si pripravili triedne karnevalové masky, pričom sa inšpirovali obľúbenými kreslenými rozprávkami, filmami či seriálmi. Po predstavení triednych masiek sa nám o tanečnú párty postaral náš žiak Marek Pazstor z 9.B. Tanečné prestávky sme využili na súťaže, kde jednotlivci mohli získať krásne praktické alebo aj chutné ceny. V závere KARNEVALU sme vyhodnotili 3 najkrajšie masky v dvoch kategóriách, čo nebolo vôbec jednoduché.

              V 1. kategórii (súťažili žiaci 5. - 6. ročníka) sa umiestnila na:

              1. mieste: trieda 6.B

              2. mieste: trieda 6.C

              3. mieste: trieda 6.A

              V 2. kategórii (súťažili žiaci 7. - 9. ročník) sa umiestnila na:

              1. mieste: trieda 7.A

              2. mieste: trieda 9.A

              3. mieste: trieda 9.B

              Výhercom blahoželáme! 

              Dôležitejšie ako výhra je, že sme sa všetci dobre zabavili! 

               

            • Okresné kolo Dejepisnej olympiády

            • 5. februára sa konalo v CVČ okresné kolo Dejepisnej olympiády. Z našej školy sa ho zúčastnilo 8 žiakov, ktorí súťažili v 4 kategóriách s vysokou konkurenciou a dosiahli vynikajúce výsledky.
              V KATEGÓRII F (6. ročník), pre ktorú je okresné kolo posledným kolom súťaže, získala Sofia Borodina zo VI.C 2. miesto.
              V KATEGÓRII D (8. ročník) získal Šimon Kužma z VIII.C 3. miesto a Tamara Holubová z VIII.A 4. miesto.
              V poslednej KATEGÓRII C (9. ročník) sa Matúš Hudák z IX.A umiestnil na 2. mieste
              a Timea Lacková z IX.A na 4. mieste.
              Matúš postupuje do krajského kola, kde mu budeme držať palce.

              Všetkým patrí obrovská gratulácia za ich skvelý úspech.

            • Európsky deň obetí zločinu

            • Pri príležitostí  Európskeho dňa obetí zločinu sa žiaci II. stupňa oboznámili s danou témou v podobe čítania životných príbehov ľudí. Takým spôsobom sa bližšie oboznámili s rôznymi druhmi zločinu.  Téme sa venovali aj pri preberaní učiva o konfliktných udalostiach v minulosti. Následne vytvorili strom, v ktorom do jeho koreňov znázornili príčiny konfliktov, do vetvičiek ich dôsledky a korunu stromu tvorili možnosti riešenia konfliktov pokojnou cestou. 

            • Svetový deň sociálnej spravodlivosti

            • 20. február je venovaný Svetovému dňu sociálnej spravodlivosti, ktoré vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN. Sociálna spravodlivosť je vnímaná ako rovnosť ľudí, boj proti chudobe, ako aj dodržiavanie ľudských práv a slobôd. Poukazuje na to, že sme zodpovední jeden za druhého a každý si zaslúži rovnaké hospodárske, politické a sociálne práva a príležitosti.

              Ako tieto témy otvárať vo výučbe?

              Žiaci II. stupňa sa oboznámili s edukačným programom Výlety naslepo, kde si v krátkych videách priblížili danú problematiku a zamysleli sa nad jej možnými riešeniami. Cieľom bolo, aby si žiaci uvedomili, aké mylné môžu byť predsudky voči ľuďom, ktorých vôbec nepoznáme. 

            • Online exkurzia o duálnom vzdelávaní na stredných školách

            • Už v 8. ročníku žiaci  odovzdávajú svoj predbežný záujem o stredné školy a študijné odbory. Žiaci 8.C triedy sa 21.2.2024 zúčastnili online exkurzie cez aplikáciu MS Teams, ktorú organizovala Slovenská aliancia moderného obchodu, ktorú tvoria nasledovní zamestnávatelia: BILLA, KAUFLAND, LIDL, METRO, TESCO, DM DROGERIE MARKT a TERNO.

              Naši žiaci sa dozvedeli výhody duálneho vzdelávania a praktického vyučovania počas strednej školy. Študenti odborov v oblasti obchodu sa  podelili o svoje skúsenosti a postrehy počas duálneho vzdelávania – praxe na strednej škole u zamestnávateľa. Porozprávali žiakom, čo je na štúdiu obchodu najkrajšie, čo ich najviac baví a aké sú hlavné výhody. Rovnako radi zodpovedali všetky otázky, ktoré im žiaci kládli cez aplikáciu SLIDO.

              Počas exkurzie prebehla súťaž o darčekový balík produktov od zamestnávateľov.

              Na stránke podstudovatobchod.sk si naši žiaci môžu pozrieť zoznam zamestnávateľov,  stredných škôl a odborov, ktoré poskytujú duálne vzdelávanie a rozmýšľať o uzavretí zmluvy so zamestnávateľom, ktorý im poskytne praktické vyučovanie počas štúdia na strednej škole.

            • Hviezdoslavov Kubín

            • Dňa 20. 2. 2024 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo recitátorskej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Zúčastnilo sa ho 53 žiakov, ktorí súťažili  v prednese poézie a prózy v troch kategóriách – žiaci 2. a 4. ročníka – I. kategória, žiaci 5. a 6. ročníka - II. kategória a žiaci 7. a 8. ročníka – III. kategória. Najšikovnejší žiaci predviedli výborné výkony v prednese a spomedzi veľmi silnej konkurencie porota obsadila tieto stupne víťazov:

               

              p o é z i a – I. kategória                                           

              1. miesto: Sofia Toporová IV. A

              2. miesto: Michal Turcovský III. A

              3. miesto: Gabriela Paločková IV. C

               

              p r ó z a - I. kategória

              1. miesto: Šarlota Babušová IV. A

              2. miesto: Hana Kurianová  III. C

              3. miesto: Ela Šimurdová III. C

               

              p o é z i a – II. kategória                                          

              1. miesto: nebolo udelené                                        

              2.miesto: Kristína Bačová VI.A                              

              3. miesto: Lukáš Belušár V.C                                  

               

              p r ó z a - II. kategória

              1. miesto: Simona Gomolčáková VI.A

              2. miesto: Ema Štecová VI.A

              3. miesto: Vanessa Sopková VI.C

               

              p o é z i a – III. kategória                                        

              1. miesto: Kristína Gondoľová VIII.C                    

              2. miesto: Kvetoslava Jachová VIII.A                    

              3. miesto: Emma Galerová VII.A,                           

                   Sofia Gondoľová VII.C

               

              p r ó z a - III. kategória

              1. miesto: Emma Baníková VIII.A

              2. miesto: Valentína Ďurčanská VIII.C

              3. miesto: Eliška Špinerová  VIII.A

               

              Oceneným žiakom srdečne blahoželáme a víťazom 1. miest držíme prsty v okresnom kole, kde nás budú určite výborne reprezentovať.

               

            • Matematická olympiáda

            • Dňa 24. 01. 2024 sa konalo okresné kolo Matematickej olympiády pre piatakom a deviatakov. Našu školu reprezentovalo 10 žiakov. V kategórií M5 máme úspešného riešiteľa z 5. A, a to Felixa Kompiša, ktorý sa umiestnil na krásnom druhom mieste. V kategórii M9 sa na ôsmom mieste umiestnil Maximilián Staroň.  Maximilián postupuje do krajského kola.

               Našim žiakom ešte raz srdečne gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

            • Školské kolo Chemickej olympiády

            • Dňa 8.2.2024 sa 9 žiakov z 9.ročníka zúčastnilo školského kola Chemickej olympiády. Naši žiaci sa s úlohami veľmi pekne popasovali, aj keď úlohy neboli najľahšie. Najúspešnejšie žiačky, ktoré postupujú do okresného kola boli Linda Juhanova a Valéria Pástorová z 9.A triedy. Ostatným úspešným riešiteľom taktiež blahoželáme!

            • Lyžiarsky výcvik

            • V termíne od 11.2.2024 do 16.2.2024 sa žiaci zúčastnili lyžiarskeho výcviku. Boli ubytovaní v Ždiari ( Penzión Kamzík ) v 2 až 4 lôžkových izbách. Výcvik prebiehal v lyžiarskom stredisku  Bachledova dolina. Stravovanie bolo zabezpečené formou plnej penzie spolu s  pitným režimom počas celého dňa (čaj) .

              Žiaci si užili lyžovačku a plní elánu sa vrátili zdraví domov.

            • Ľadoví bernoláčikovia

            • Začalo to studenými sprchami doma a od januára už deviataci neochvejne vstupujú pravidelne do 2-3 stupňovej vody na Jazere v Košiciach. Opatrnejší stoja na brehu v skromnom oblečení, ale aj to je chvályhodná cesta, ako sa stať silnejším. Otužovanie je nielen prostriedkom na posilnenie imunity či srdiečka. Je tiež skvelým spôsobom, ako trénovať a posúvať svoju mentálnu silu, psychickú odolnosť a vytrvalosť. Budujú svoje zdravie, ale aj pevnú vôľu, disciplínu a sebapoznanie. Vystupovanie z pohodlnej zóny a znášanie dočasne nepríjemných situácií sa môže hodiť v budúcnosti žiakom v bežnom živote, v práci, pri športe, ale napríklad aj vo vzťahoch.

              Našich ľadových bernoláčikov skrátka len tak niečo nezlomí.

            • Deň bez mobilu

            • Šiesty február je Svetovým dňom bez mobilného telefónu a zároveň je aj Európskym dňom pre bezpečnejší internet. Pri danej príležitosti sme pre žiakov našej školy vyhlásili výzvu , aby  otestovali svoju závislosť od mobilu i celej elektroniky.  I. stupeň dostal výzvy na jednotlivé dni a  ich splnenie potvrdil rodič svojim podpisom.   Žiaci II. stupňa  mali vypnúť mobil a elektroniku aspoň na jednu až viac hodín a potom  sa prísť ohodnotiť smajlíkom na nástenku školského parlamentu. Niektorým žiakom sa veľmi darilo a prejavili radosť z toho, ako efektívnejšie využili svoj voľný čas.

              Ďakujeme.

              Školský parlament.

            • Valentín

            • 14. februára chodil po chodbách našej školy Amor s anjelikmi. Ich úlohou bolo, aby sa ku každému dostala valentínska pošta. Rozdávané boli prekrásne valentínky, ktoré naši žiaci s láskou napísali a nakreslili, aby niekoho potešili a vyčarili úsmev na tvári. Takto sme si navzájom spríjemnili valentínsky deň, ktorý bol plný lásky a  radosti.

              Ďakujeme.

              Školský parlament