• Novinky

            • Geografická olympiáda – školské kolo

            • V šk. roku 2023/2024 sa konal už 52.ročník Geografickej olympiády. Školského kola dňa 19.1.2024 sa na našej škole zúčastnilo 68 žiakov II. stupňa v kategóriách G (5. roč.), F (6.-7. roč.), E (8.-9. roč.). Z toho 57 žiakov bolo úspešnými riešiteľmi. Súťaž prebehla formou online.

              Úspešným riešiteľom blahoželáme a víťazom jednotlivých kategórií držíme palce pri reprezentovaní našej školy v okresnom kole dňa 12.3.2024.

              Víťazí v kategórii G:

              1.miesto – Šimon Dargó  V.A

              2.miesto – Katarína Hromjaková  V.A

              3.miesto – Lea Gallová V.A

              Víťazí v kategórii F:

              1.miesto – Paulína Pastuchová VII.A

              2.miesto – Róbert Baláž VI.A

              3.miesto – Lukáš Jabrik  VII.A

              Víťazí v kategórii E:

              1.miesto – Lea Dubovská VIII.A

              2.miesto – Nina Andrejková  IX.A

              3.miesto – Nikola Maretová VIII.A

            • Vianočná guľa

            • Naše šikovné pani vychovávateľky spolu s deťmi vymysleli krásnu kreatívnu vianočnú krajinku, na ktorej usilovne pracovali. Konkurencia bola naozaj veľká, všetky gule boli krásne, no aj vďaka Vám sme získali prvé miesto v súťaži s OC Cassovia  o najkrajšiu vianočnú guľu. Ďakujeme všetkým za obdiv a hlasy pre našu školu ZŠ Bernolákova 16. Veľmi si to vážime. Ceny nás veľmi milo prekvapili a potešili.

            • Liga za duševné zdravie - projekt CHIPS 2

            • V dňoch 16. a 18. januára 2024 sa v priestoroch našej škole uskutočnilo stretnutie našichrodičov a žiakov z Ukrajiny s tímom z Ligy za duševné zdravie SR – projekt CHIPS 2. Pre rodičov ukrajinských detí si pripravili prezentáciu o ich práci a ponúkli im možnosti trávenia voľného času pre ich deti. Zároveň sa vzájomne porozprávali o tom, ako vedia byť nápomocní pri problémoch s ktorými sa ich deti trápia. O deti sa počas návštevy starali lídri a spolu tvorili krásne veci. Tvorivý čas bol veľmi príjemný. Keďže deti sú spokojné vtedy, keď ich rodičia sú spokojní, tímový psychoterapeut pozval rodičov na prednášku o zvládaní stresu 25.1.2024 v Cassovare.
              Rodičia prejavili záujem o aktivity a služby tohto projektu, ktoré organizujú v projekte CHIPS 2 v Liga za duševné zdravie SR. Vyjadrili vďaku vedeniu školy za zorganizovanie týchto stretnutí, pretože mnohí z nich nevedeli o existencii takéhoto projektu a veľmi sa z neho potešili. Veríme, že ich spoločné stretnutia ich privedú k psychickej pohode v ich už teraz neľahkých chvíľach života.

            • Návraty

            • Veľmi nás tešia návraty našich žiakov. Jedným z takých bol aj návrat dnes už maturantov, ktorí boli niekedy našimi žiakmi. Musíme skonštatovať, že to neboli obyčajní žiaci. Ctila ich usilovnosť, zodpovednosť, dôslednosť a záujem o učenie. Dnes sú z nich úspešní študenti chystajúci sa na vysoké školy nielen na našom Slovensku, ale aj v zahraničí. Ich príchod na našu Alma mater bol veľmi príjemný a dojímavý. Pozdravili svoju pani triednu učiteľku na 1. stupni, posedeli si pre nich už v malých šk. laviciach v triede, kde strávili 1. až 4. ročník, zaspomínali si, nasmiali sa... Prešli sa školou, navštívili svoju triedu, kde strávili 5. - 9. ročník, opäť si zaspomínali... Na záver s obdivom a uznaním skonštatovali výraznú premenu interiéru školy. Prekvapili ich oddychové zóny na chodbách našej školy, krásna kvetinová a obrazová výzdoba, moderný interiér tried, či nové odborné učebne. Pre nás, učiteľov, je veľmi príjemné vidieť šťastných a cieľavedomých študentov, ktorí vzišli spod našich rúk. Stopa našich pedagógov a našej školy je jednoznačná. Tešíme sa, že sme mohli byť pri tom, keď z maličkých prváčikov vyrástli títo múdri a šikovní mladí ľudia. Na vašej ceste životom vám prajeme úspech, naplnenie a splnené sny.

            • Vianočná besiedka

            • Predvianočný čas je nielen plný čakania na Vianoce, ale aj prípravou programu na tradičnú vianočnú besiedku. Tento rok sa naša besiedka uskutočnila 14.12.2023 a jej hlavnou témou bol „Príbeh Vianoc“. Publikum tak mohlo sledovať program, kde bol tento príbeh stvárnený nielen v piesňach a tancoch, ale aj v zaujímavom tieňovom divadle, ktoré mnohých prekvapilo. Zároveň tak naši žiaci prelomili bariéru trémy a priniesli sme pre nás opäť niečo nové.

            • Mikulášske večierky

            • Vianočný čas je časom pokoja a pohody. My sme sa o radosť v triedach (V.A, V.B, V.C, VI.B, VI.C) postarali už pred Vianocami na mikulášskych večierkoch. Pochutnali sme si na sladkých dobrôtkach, zahrali hry, zaspievali i zatancovali, no hlavne sme sa dobre o všeličom porozprávali a spoločne sa zabavili.

            • Prezentácia programu DofE v rádiu RTVS

            • Na výsledky aktivít školského programu DofE prichádza spätná väzba i od okolitej verejnosti. A tak si členovia DofE vyslúžili aj pozvanie do Regionálneho rádia východného Slovenska RTVS, aby predstavili svoje aktivity v éteri. Títo žiaci ročne strávia stovky hodín dobročinnými aktivitami v environmentálnej, sociálnej i spoločenskej oblasti. Zuzka, Vivka, Karin, Ninka, Zorka a Linda sú šestica statočných mladých slečien, ktoré v doprovode koordinátorky programu, pani učiteľky Mirky Kucikovej, pozvanie prijali a odpovedali na zvedavé otázky reportérky rádia.

              Ďakujeme za pozvanie a toto uznanie zo strany RTVS si veľmi vážime.

            • Vianočná pošta pre Záchranné zložky

            • Už tradične sa aj tento rok naši najstarší žiaci zahrali na vianočných poštárov. Vybrali sa do ulíc Košíc a roznášali vianočné pozdravy od žiakov našej školy pre našich hrdinov – policajtov, hasičov, záchranárov. Osobné stretnutie je to najmenej, čo môžeme urobiť ako poďakovanie za ich ťažkú prácu. Prajeme krásne sviatky všetkým našim hrdinom a aj vám všetkým.

            • Strom prianí

            • V predvianočný čas mohli žiaci našej školy odovzdať svoje priania a túžby na STROM PRIANÍ. Na malý lístok napísali, čo si želajú pre seba alebo svojich blízkych a následne pripli svoj odkaz na stromček. Dúfame, že sa  im ich želania splnia. Veď ako sa vraví:  „Ak po niečom veľmi silno túžiš, celý vesmír sa spojí, aby sa to mohlo uskutočniť." 

               

              ŠKOLSKÝ PARLAMENT 

            • Filmové predstavenie

            • Dňa 21.12.2023 sa žiaci II. stupňa  zúčastnili filmového predstavenia v OC Optima.  Nový hudobný, animovaný film štúdia Walt Disney Animation Prianie zaviedol našich žiakov do čarovného kráľovstva Rosas, kde Asha, bystré a idealistické dievča, vysloví také silné želanie, že ho vypočuje vesmírna sila, malá guľa neobmedzenej energie, zvaná Hviezda.

              Veríme, že naši žiaci zažili príjemnú predvianočnú atmosféru plnú vlastných prianí. 

            • Projekty

            • Na hodinách dejepisu spoznávali žiaci históriu aj vďaka rôznym zaujímavým úlohám. V šiestom ročníku si žiaci pripravili scénky zo života ľudí v praveku a vytvorili a prezentovali aj 3D modely nástrojov, ktoré sa v danom období využívali. Žiaci VI. C spoznávali projektovou činnosťou aj civilizácie Starovekého orientu, napríklad Sumerov, Babylónčanov, Feníčanov. V siedmom ročníku spoznávali žiaci historické pramene viažuce sa k dejinám Uhorska, čítali si legendy o svätoštefanskej korune a riešili ich hodnovernosť. V závere si potom vytvorili vlastné koruny, pričom nezabudli na naklonený kríž. V neposlednom rade riešili žiaci 6. ročníka nadväzujúce úlohy s prepojenosťou predmetov dejepisu a geografie zamerané na Egypt. Postupným vypracovaním úloh dospeli k novým vedomostiam i zručnostiam a vytvorili 3D modely pyramíd so sarkofágmi. Tému egyptskej ríše sme si ďalej rozšírili aj na krúžkovej činnosti, kde žiaci vytvárali vlastný papyrus a zamerali sa aj na odievanie v danom období a vytvorili si egyptské šaty a šperky.

            • MEDZINÁRODNÝ DEŇ ĽUDSKEJ SOLIDARITY

            • Na našej škole si tento deň pripomenuli žiaci 4.A a 4.B triedy s. pani asistentkou Nelkou v ŠKD aktivitou „Obrátený adventný kalendár“. Myšlienkou tejto aktivity bolo, aby každý deň doniesol jeden žiak malý darček. Žiaci sa naučili, že je dôležité nielen dary dostávať, ale vedieť ich aj dávať. Spoločne naplnili darčekmi 24 krabičiek a vyskladali vianočný stromček. Ten potešil malú 4 ročnú Máriu, ktorá mala vďaka nim krásne vianočné prekvapenie.

            • Vianočná angličtina

            • Žiaci na 1. stupni si pred Vianocami spríjemnili hodiny anglického jazyka. Spoločne s pani učiteľkami, na hodinách vytvárali vianočné pozdravy v angličtine, obrázkové slovníky spojené s Vianocami, počúvali rozprávku v angličtine, písali listy Ježiškovi a taktiež pracovali na rôznych pracovných listoch, kde sa naučili novú slovnú zásobu. Starší žiaci si vychutnali tradičné pitie anglického čaju spojené s rozprávaním o vianočných tradíciách v Anglicku. Aktivity sa žiakom veľmi páčili a opäť sa aj niečo nové naučili :)

            • Exkurzia Steelpark

            • V piatok 15.12. sa žiaci 3.C a 4.A triedy zúčastnili exkurzie v Steelparku, kde pomocou rôznych experimentov mali možnosť preskúmať fungovanie a vlastnosti magnetov. Zároveň mali možnosť nahliadnuť do fungovania hutníckeho priemyslu v závode U. S. Steel. Žiakov vo veľkej miere oslovila aj stála logická a robotická expozícia. Navštíviť Steelpark sa určite oplatí.

            • Milí rodičia, kolegovia, žiaci, kamaráti!

            • Chceli by sme sa touto cestou poďakovať za vašu podporu našich charitatívnych projektov na škole. Vďaka vám sa podarilo spríjemniť Vianoce starkým v Geriatrickom zariadení v Košiciach 102 Krabičkami plnými  lásky. Vďaka vašej podpore sa podarilo na burze pre psíkov vyzbierať 500 eur, ktoré boli použité na nákup potravín pre zvieracie útulky v Košiciach. Rovnako spoločne ste prispeli k tomu, že v tomto čase sa rozvážajú do sociálne slabých rodín balíčky s oblečením a s hračkami od vás. Balíčky s hračkami potešili aj ťažko choré detičky na onkologickom oddelení v Košiciach. A v neposlednom rade ďakujeme za podporu ekologickej aktivity – Zber papiera. Spoločnými silami sa nám podarilo vyzbierať cez 4000 kg papiera (mená najúspešnejších žiakov sú na stránke školy). Naďalej sa krásne plní naša krabica na vrchnáky vrchnáčikmi od plastových fliaš na liečbu chorého Lacka.

              Nech ste pomohli akokoľvek, srdečne vám za všetko ďakujeme. Spoločne robíme svet krajším miestom a to je dôvod, prečo sme tu a čo spoločnými silami učíme aj naše deti.

              Ďakujeme.

              🥰

              KRÁSNE SVIATKY VŠETKÝM.

              ZŠ Bernolákova 16

            • Vianoce v anglicky hovoriacich krajinách

            • Na poslednej hodine angličtiny, pred dlho očakávanými zimnými prázdninami, sa žiaci 5. ročníka venovali téme Vianoce v anglicky hovoriacich krajinách. Vypočuli si vianočné koledy, zistili, čo nesmie chýbať pri štedrovečernom stole a spoznali typické zvyky a tradície. Dozvedeli sa, napríklad, že v Spojenom kráľovstve zdobia svoje príbytky imelom či cezmínou, že v  Austrálii majú počas Vianoc leto a nie zimu a že v Kanade deti neposielajú listy Ježiškovi ale Santa Clausovi. Žiaci spoločnými silami vytvorili letáčik, v ktorom sa nachádza všetko, čo máte o Vianociach vedieť.

              Merry Christmas!

            • Koláže rozprávajú

            • Naši štvrtáci sa zapojili do 20. ročníka výtvarnej súťaže „Koláže rozprávajú“, ktorú vyhlásilo CVČ ako sprievodné podujatie k 70. výročiu ich založenia. Koláž je výtvarná technika, pri ktorej žiaci použili obrázky, texty z novín a časopisov. Ucelený obraz dotvárali farbou a inými plošnými materiálmi, aby v celkovej kompozícii vyznela ich myšlienka, nápad...

            • VIANOČNÁ PÁRTY VEDÁTOROV

            • V dňoch 18. a 19. decembra sa uskutočnila pudingová párty pre vedátorov 7. až 9.ročníka a vedátorov 5. a 6. ročníka. Počas párty sme si nielen uvarili a zjedli sladký čokoládový puding, ale aj zhodnotili doterajšiu krúžkovú činnosť.

              Viacerí žiaci sa zhodli, že takúto chémiu "z kuchyne" by mohli mať častejšie. 

            • Stojíme pri vás, kamaráti

            • Vianočný balíček od našej školy dostali dnes onkologicky choré detičky na oddelení v Košiciach. Dievčatá z DofE sa pustili aj do ručných prác, piekli medovníčky, háčkovali drobné darčeky, písali povzbudzujúce pozdravy. Touto činnosťou chceli dať pocítiť malým kamarátom za dverami onkologického oddelenia, že na nich vonku niekto myslí a drží im na diaľku prsty. Osud týchto detí je často premenlivý a snaha potešiť ich nemá na tomto mieste odklad ani jeden deň. I touto cestou učíme našich žiakov byť k svojmu okoliu ľudskými.

              „Keď som sa tam dívala na našich žiakov, ticho som poďakovala, že stojíme spolu na opačnej strane dverí,“ s pokorou dodáva pani učiteľka Mirka.

            • Svätoplukovo kráľovstvo ožíva

            • Naši žiaci sa zapojili do celoslovenskej súťaže Svätoplukovo kráľovstvo ožíva. Cieľom súťaže je, aby žiaci prehĺbili svoj záujem k národným dejinám, k významným historickým medzníkom a k ich prepojenosti na aktuálne témy v spoločnosti. Vybrané práce sa zamerali na tému Nitrianskeho kniežatstva a na obdobie života a panovania Svätopluka. Výsledky budú vyhlásené v apríli. Držíme im palce.