• Novinky

            • Cvičíme s Marošom Molnárom

            • "Ahojte deti, učitelia, rodičia a všetci, čo milujete šport. Projekt 7:55 vznikol preto, aby som pomohol všetkým deťom v školách rozhýbať sa. A čo môže byť lepšie, ako si zacvičiť pred vyučovaním..." Toto je výzva Maroša Molnára, ktorú sme plne využili. Vďaka p. uč. Dudinskej a predovšetkým Marošovi Molnárovi sme prispeli k tomu, ako podporiť dieťa v športovej aktivite a zároveň k zážitku. Pán Molnár prišiel na našu školu a rozhýbal nás tak, ako sľúbil. Presne o 7:55 zrazu cvičil celý náš 1. stupeň. Maroš Molnár je slovenský profesionálny kondičný tréner a bývalý atlét. V súčasnosti je hlavným kondičným trénerom medzinárodnej tenisovej akadémie EMPIRE Tennis Academy v Trnave. Ďakujeme  za super akciu... Stále platí:  "Chcem, hýbem sa a zdravo sa stravujem!"

            • HRAVO-ZDRAVO

            • Dnes sme mali možnosť vidieť a zažiť veselý a poučný detský program pripravovaný v spolupráci s O2 športovou akadémiou Mateja Tótha. Bol plný melodických pesničiek, ktorý sa milou a nenásilnou formou zaoberal otázkami zdravého životného štýlu. Na veľkej zadnej projekcii prostredníctvom krásnych detských videoukážok našim žiakom hudobná skupina LET art priblížila, ako vplýva na náš organizmus nezdravá strava a prečo je dôležité nesedieť doma pri počítači, ale povedať pohybu ÁNO. Pre žiakov bol pripravený aj zaujímavý kvíz. A keďže doba mobilov a počítačových hier deti uzatvára do nebezpečného, virtuálneho sveta, ktorý ich drží ďaleko od reality, program sa pokúsil motivovať a ukázať im, koľko energie človek získa pohybom a zdravou stravou. Skvelé tematické pesničky zaručene deti nenechali sedieť na stoličkách. Pohyb začal už priamo na predstavení. Skvelá hudobná skupina deti naviedla na cestu pohybu a zdravej stravy. Veď predsa máme len jedno telo, tak prečo dovolíme deťom, aby si ho ničili?

            • ŠvP Krpáčovo

            • Na prelome mesiacov máj a jún sme sa my, žiaci 3. B, 4. A a 4. B zúčastnili Školy v prírode v čarovnej prírode Krpáčova. A bolo nám úžasne. Perfektný program, turistika, grilovačka, Bystrianska jaskyňa, bazénový svet, Spišský hrad, večery pri gitare, super country tanec Virginia v podaní takmer 60 detí, výborná nálada, pohoda, smiech... toto bola naša Škola v prírode. A bola nezabudnuteľná.

              Ďakujeme.

            • Teplákovo – športový deň

            • Na návrh školského parlamentu sa na našej škole organizoval teplákovo – športový deň, kedy sa žiaci mohli obliecť ako športovci a predstaviť nám šport, ktorému sa aktívne venujú, prípadne ho obľubujú. Pre tých, ktorí si nevedeli  vybrať alebo nemali  doma takéto oblečenie, ale chceli byť súčasťou tohto zábavného dňa, postačilo, ak si obliekli tepláky. Po chodbách školy sa tak pohybovali hokejisti, futbalisti, basketbalisti, hádzanári, ale aj atléti, gymnastky, baletky a mnoho ďalších predstaviteľov rôznych športov. Zároveň sa žiaci dozvedeli niečo viac o športoch, ktorým sa ich spolužiaci venujú.

            • Regionálne kolo IQ olympiády

            • Dňa 18.5.2023 sa žiačky Viktória Marčišinová z 8.A a Eva Psotová zo 7.A triedy zúčastnili regionálneho kola IQ olympiády, ktoré sa konalo na Rektoráte UPJŠ v Košiciach. Spomedzi 80 detí z celého Východu sa dievčatá umiestnili na výborných miestach, Viktoria Marčišinová na 26. mieste a Eva Psotová na 32. mieste. Aj napriek tomu, že sa nedostali medzi postupujúcu dvadsiatku, je ich úspech vynikajúci. Srdečne blahoželáme!

            • Matematická súťaž tímov – MAMUT

            • Dňa 2. júna 2023 sa tím žiakov zo 6.A triedy v zložení Soňa Vojteková, Simon Benko, Krištof Kužma, Matias Tatarka a Kristián Breshak zúčastnil matematickej súťaže družstiev MAMUT. V konkurencii 50 tímov z viacerých častí Slovenska sa súťažiaci snažili vyriešiť čo najviac matematických úloh a hádaniek a zmerali si sily v niekoľkých športových súťažiach. Aj napriek tomu, že sa v silnej konkurencii umiestnili v druhej polovici rebríčka, strávili veľmi príjemný a hodnotný deň.

            • Pohybom ku zdraviu

            • Už od roku 2002 patrí 10. máj svetovému dňu s názvom Pohybom ku zdraviu. Tento deň sme oslávili ako inak, pohybom. Priaznivé počasie umožnilo zacvičiť si aj vonku. Pedagogické asistentky pripravili pre žiakov počas prestávok rôzne pohybové aktivity-lifting, predkopávanie, zakopávanie, cval bokom a naučili žiakov aj rôzne tanečné prvky.

            • Programovanie našich najmenších

            • Micro:bit je programovateľný minipočítač, ktorý dodáva programovaniu „hmatateľnosť“. Stačí vytvoriť jednoduchý program a nahrať ho pomocou USB kábla.

              Naši žiaci zo 4.C si vyskúšali  takýto druh programovania. Pracovali s micro:bitom, ktorý je navrhnutý tak, aby sa naučili kódovať za pomoci Scratchu a tým plnili a pracovali na rôznych kreatívnych úlohách. Takúto zaujímavú a podnetnú úlohu si pre nás pripravili študenti z Košickej akadémie, vďaka ktorým si žiaci vyskúšali kúzlo digitálneho a fyzického sveta.

            • Vážime si našu Zem

            • Piatok 19.5. sme venovali našej planéte Zem. Žiaci 9. ročníka pripravili bohatý environmentálny program pre žiakov druhého stupňa. Na 12 stanovištiach si žiaci hravou formou pripomenuli najdôležitejšie ekologické problémy a vtipnou formou si zasúťažili v rôznych športových a intelektuálnych aktivitách. Čakala ich napínavá streľba z luku, rozpletanie svojich spolužiakov zo zamotanej siete, prenos planét pomocou čiel, lovenie objektov z čiernej diery, preteky s Veľkým treskom, vodovodná naháňačka, kŕmenie sa bez rúk, rôzne spoločenské hry vyrobené z plastového odpadu, keksíkové preteky svalmi tváre, netradičné ochutnávky jedla, orientácia v priestore za sťažených podmienok, zásady prvej pomoci , ochrana zvierat i rastlín a mnoho ďalšieho. Hlavičky si potrápili v biologických, matematických, fyzikálnych, chemických, dejepisných, pravopisných a geografických úlohách.

              Bol to skvelý deň, ktorý nás mal poučiť, ako si vážiť našu zemeguľu každý deň.

            • Divadelné predstavenie v anglickom jazyku

            • Dňa 31.5.2023 sa žiaci 7.A, 7.B, 8.B a 8.C zúčastnili divadelného predstavenia v budove Historickej radnice. Herci z Divadelného centra nám sprostredkovali vtipnou formou v anglickom jazyku divadelnú hru " The last wish".

            • Medzinárodného dňa sťahovavých vtákov

            • Dňa 23.5.2023 sa trieda 7.A zúčastnila Medzinárodného dňa sťahovavých vtákov v Mestskom parku s ornitológom RNDr. Petrom Krišovským. Žiaci mali možnosť dozvedieť sa kopec zaujímavosti o sťahovavých vtákoch, sledovať  vtáctvo ďalekohľadom a aj keď odchyt vtáctva a následne krúžkovanie v našom prípade nebolo úspešné, celé dopoludnie hodnotíme na výbornú a tešíme sa na ďalšie vzdelávania v prírode.

            • Deň bez učenia pre V.A – Huráááááá!

            • Dôsledné triedenie odpadu počas tohto školského roka zabezpečilo našej triede – V.A prvé miesto v škole. Vytúžený deň nastal v piatok 26.mája. Električkou sme sa vybrali do oddychového areálu Nad Jazerom. Spočiatku chlapci hrali futbal a dievčatá si púšťali hudbu a hrali spoločenské hry. Potom  sme spoločne hrali vybíjanú a oddychovali na deke. Nakoniec sme si kúpili nanuky a zmrzlinu. Vrátili sme sa do školy šťastní a spokojní po úžasnom dni bez učenia.

            • Regionálne kolo Botanikiáda

            • Aj tento rok UPJŠ v Botanickej záhrade v Košiciach organizovala Botanikiádu pre žiakov 5. ročníka s témou „Voda, základ života“. V apríli sa uskutočnilo školské on-line kolo, ktoré riešili naši piataci. Úspešnými riešiteľkami za našu školu sa stali Sára Homoľová a Natália Dubovská z V.C triedy. Z botanickej záhrady si okrem vlastnoručne zasadenej rastliny odniesli aj veľa krásnych zážitkov.

            • 🎾 Ďalší veľký úspech nášho žiaka Viliama Opinu 🎾

            • Náš žiak Viliam Opina sa cez víkend zúčastnil medzinárodného turnaja 🇨🇿Czech Para Badminton Emil Open 2023, na ktorom sa zúčastnili hráči z 10 krajín sveta. Slovensko získalo 2 brondzové medaily, ktoré si vybojoval práve náš žiak a to v kategórii stojacich mužov SL3 a v štvorhre.

               

              Za získané úspechy srdečne gratulujeme.

            • Átriové slávnosti

            • Dňa 23.5.2023 sa v átriu našej školy konali „Átriové slávnosti.“ Program pripravovali žiaci pod vedením p. vychovávateliek a p. učiteliek niekoľko týždňov. Program bol pestrý, striedal sa tanec s hudbou na klavíri a hovoreným slovom. Nechýbala ani dramatizácia rozprávky.
              Detičky hýrili farbami v kostýmoch z našej kostymérne. Na záver si deti spoločne zaspievali pesničku pre mamičky : „Letí, letí pesnička.“ Pani riaditeľka v príhovore všetkým účinkujúcim aj pedagógom poďakovala a so želaním krásneho dňa sa slávnosti ukončili. Veľká vďaka patrí hlavne p. Krbaťovi za nahrávky, ozvučenie a sprievodné slovo. Už teraz sa všetci tešíme, že sa o rok znova takto stretneme.

            • MOZGO SHOW 1.6.2023

            • Máte jedinečnú príležitosť zúčastniť sa ďalšieho ročníka veľkolepej MOZGO SHOW !!!

              Triedou vybraní 2 zástupcovia 5.-9. ročníka, dievča a chlapec, môžu v príslušnej kategórii preukázať svoje znalosti z všeličoho.

              Možno práve VY získate pre svoju triedu titul MOZGOSHOW!

              Zástupcov tried je potrebné nahlásiť triednym učiteľom do pondelka 29.05.2023.

            • RUN4Forest

            • Ďalší príjemný športový zážitok sme prežili so žiakmi a rodičmi v nedeľu 21.5. v lesoparku Furča. S fantastickou náladou sme si zabehali s našimi kamarátmi z CVČ v KE, a tak sme podporili 2. ročník RUN4Forest, ktorý sa niesol v duchu krásnej myšlienky - podporiť výsadbu stromčekov v Košiciach a okolí. Podarilo sa nám behom získať na výsadbu 200 sadeničiek nových stromčekov.

              V tombole sme získali mnohé krásne ceny a naša „pančelka Mirka“ vyhrala Monopoly - cenu víťaznú, ktorú si v škole môže zahrať každý.

              ĎAKUJEME za prekrásny deň.

            • Majáles

            • Vo štvrtok 18.5.2023 sa uskutočnil prvý školský ples s názvom Majáles. Ples sa konal pre žiakov 2.stupňa a zúčastnilo sa ho takmer 150 žiakov. Žiaci si v úvode plesu pozreli zaujímavý program, v ktorom vystúpili mažoretky zo 7.A, stand-up humorista zo 7.C a tanečníci hip-hopu zo 7.B. Následne ich čakalo množstvo súťaží, tanečných kôl, fotografovanie vo fotobúdke a nechýbala ani tombola. Všetci žiaci si ples veľmi užili a už teraz sa tešia na ďalší.

              Chceli by sme ešte poďakovať sponzorom tombolových cien a nápojov. Ďakujeme rodičom žiakov Gomolčáková (5.A), Vitkovičová (6.C), Kulín (7.A), Kovačiková (7.A), Gerdová (7.C), Švantnerová (7.C), Stolárová (7.C), Poroknovcová (8.A), Francová (8.A), Majdák (8.C). Obrovská vďaka patrí Školskej jedálni Bernolákova 16 a tiež aj dodávateľovi EMATrade, ktorý pre žiakov poskytol množstvo ovocia na stoly a zopár tombolových cien.

              V závere najväčšia vďaka patrí 7.C triede za nápad a veľkú pomoc pri organizovaní.

            • Cechová hostina

            • Žiaci V.C triedy sa na krátky čas ocitli v stredoveku a vyskúšali si prácu remeselníkov. Ich úlohou bolo vžiť sa do roly cechmajstrov, majstrov, tovarišov i učňov vybraných cechov. Aby sa mohli zúčastniť na cechovej hostine, bolo potrebné si postupne vyrobiť cechový štít, truhlicu, pečať, cechovú knižku i vlastnoručne vyrobené cechové predmety. Boli veľmi kreatívni a vytvorili krásne výrobky v kolektíve, kde významnú úlohu zohrala vzájomná komunikácia, tolerantnosť, rozdelenie úloh a dohodnutie sa na spoločnom postupe. Nadobudli nové vedomosti v oblasti života a práce remeselníkov v stredoveku a osvojili si aj nové zručnosti či už pri tvorbe výrobkov, truhlíc a aj pri pečení dobrôt. Žiaci predstavovali cech hrnčiarov, drotárov a šperkárov, krajčírov, pekárov. Po prezentácii
              svojich prác si žiaci prichystali odmenu v podobe pohostenia na cechovej hostine.

            • VSE CITY RUN

            • VSE CITY RUN je originálnym konceptom charitatívnych behov v centrách miest východného Slovenska.

              15. ročník tohto behu sa uskutočnil v Košiciach. Niesol sa v znamení krásnej myšlienky pomoci detskej onkológii v Košiciach. Na tomto oddelení detskí pacienti zvádzajú ťažký boj so zákernou chorobou, ktorej liečba trvá niekoľko mesiacov, ale aj niekoľko rokov. Zažili sme spoločne jeden krásny športový podvečer, kde panovala úžasná veselá nálada. Všade bolo cítiť silu a energiu od všetkých zúčastnených, ktorí svojou účasťou prišli podporiť malých detských pacientov.

              Košickú detskú onkológiu sme spoločne podporili vyzbieranou krásnou sumou 9797 eur , ktoré budú využité na:

              - nákup špecializovaného zdravotníckeho materiálu,

              - nákup zdravotníckych pomôcok a liečiv,

              - nákup zdravotníckeho zariadenia,

              - na podporu letných a zimných pobytov pre detských onkologických pacientov,

              - na spestrenie pobytu detí na oddelení počas ich ťažkej a náročnej liečby.

               

              ĎAKUJEME.