• Novinky

            • Okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka

            • Okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry bolo v školskom roku 2022/2023 úspešné pre žiačku našej školy Juliannu Salonnovú. Zúčastnilo sa ho 14 žiakov. Julianna sa umiestnila na 4. mieste.
              Srdečne blahoželáme!

            • „Zober rodičov na hokej!" 


            • Nesed' doma a zober rodičov na hokej. Najblížšie 2 domáce zápasy HC Košice budú pre všetky deti do 15 rokov zadarmo. 
              Mesto Košice, OZ Košická aréna a HC Košice vás srdečne pozývajú na zápasy proti HK Poprad (piatok 25. 11. o 17:30) a HK GROTTO Spišská Nová Ves (nedeľa 27. 11. o 17:00).

            • PEXESO V ŠKD

            • Dňa 18.11. sa v 2.B triede uskutočnila v ŠKD súťaž v pexese pre žiakov 2. ročníka. Súťaž prebiehala v 2. kolách. V 1.kole súťažili štyria najlepší žiaci z druháckych tried.
              V druhom kole súťažili víťazi o 1.,2. a 3. miesto a skončili v tomto poradí:
              1. miesto Maxim Ličko
              2. miesto Adam Grejták
              3. miesto Martin Sedlák
              Súťaž prebehla úspešne. Víťazom srdečne blahoželáme.

            • Kampaň Červené stužky

            • Červené stužky sú symbolom a názvom kampane boja proti AIDS, ktorú pod záštitou Ministerstva školstva organizuje Gymnázium sv. Františka z Assisi v Žiline. Do kampane sa svojimi aktivitami zapájame už niekoľko rokov. V spolupráci s CPPPaP sa žiaci deviateho ročníka oboznamujú s týmto vírusovým ochorením. AIDS je celosvetový problém, ktorý sa dotýka aj Slovenska a každého jedného z nás.
              Pätnásty ročník kampane Červené stužky prebieha od 5. septembra 2022 a vyvrcholí 1. decembra 2022 na Svetový deň boja proti AIDS.

            • Tvorba 3D projektov

            • Na hodinách dejepisu a hudobnej výchovy sa žiaci venovali tvorbe projektov – 3D model. Na hodinách geografie sa zamerali na tvorbu máp Afriky s 3D prvkami. V oblasti dejepisu boli témy zamerané na civilizácie starovekého orientu. Na hudobnej výchove vyrábali šiestaci praveké hudobné nástroje a piataci ľubovoľné hudobné nástroje. Žiaci si tak rozšírili nadobudnuté vedomosti, učili sa vzájomnej zodpovednosti a tolerancii pri práci v skupinách.
              Zároveň rozvíjali aj svoju kreativitu. V neposlednom rade prácu prezentovali, čím si trénovali aj svoj rečový prejav.

            • Mapy z lístia

            • Žiaci 5. a 6. ročníka využili možnosti, ktoré prináša ročné obdobie jesene, nazbierali si
              prírodný materiál, z ktorého vytvárali mapy podľa zadania. Žiaci V.C mali za úlohu vyobraziť
              kontinenty za pomoci obrysových máp. Žiaci VI.C vytvárali tematické mapy Afriky,
              napríklad: povrch, podnebné pásma, vodstvo. Vznikali tak „živé kontinenty“, čím si žiaci
              upevňovali osvojené učivo, rozvíjali svoju tvorivosť i zodpovednosť v práci v skupinách.

            • Celomestská dejepisná súťaž

            • Žiaci 5.a 6. ročníka mali  možnosť zapojiť sa v tomto školskom roku do Celomestskej dejepisnej súťaže. Vznikli tak 4 tímy, ktoré riešia každomesačne zaujímavé úlohy viažuce sa k dejinám Košíc. Jedna z úloh je praktická, žiaci sa zúčastňujú exkurzie podľa aktuálneho zadania. V mesiaci november mali na základe indícii nájsť na Hlavnej ulici budovu, v ktorej mal  Gabriel Betlen, sedmohradské a uhorské knieža, svadbu. Úspešnej sa im to podarilo a prajeme im veľa úspechov v nasledujúcich súťažných kolách.

            • i-Bobor

            • Ani tento školský rok sme sa nevzdali možnosti zmerať si sily s ostatnými žiakmi na Slovensku v informatickej súťaži iBobor.

              V čase od 7.11. 2022 do 11.11. 2022 sa súťaže zúčastnilo okolo 200 žiakov 3.až 9.ročníka.

              V rámci celého Slovenska opäť máme veľké množstvo žiakov, ktorí svojimi výsledkami získali diplom úspešného riešiteľa. Srdečne im blahoželáme.

              Všetci súťažiaci sa po prihlásení na EduPage môžu pozrieť svoje riešenia. Ostatní si môžu nesúťažne vyskúšať zaujímavé úlohy na www.ibobor.sk.

            • Okresné kolo v stolnom tenise starších žiakov a žiačok ZŠ

            • Okresné kolo v stolnom tenise sa uskutočnilo 16.11.2022 na ZŠ Lechkého v Košiciach.

              Okresného kola v stolnom tenise sa zúčastnili 4 školy.

              Žiačky našej školy sa umiestnili na 1. mieste, čím postúpili do krajského kola a žiaci sa umiestnili na 2. mieste.

            • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku

            • Žiaci našej školy sa aj v tomto školskom roku zapojili do školského kola Olympiády v anglickom jazyku. 

              Súťažili v kategóriách 1A ( 5-7.ročník) a 1B (8 - 9. ročník).

              Víťazkám Emme Baníkovej zo 7.A triedy a Petre Trami Nguyen z 9. A triedy srdečne blahoželáme a držíme im palce v okresnom kole súťaže.

            • Okresné kolo v Super Florbal POHÁR žiakov ZŠ

            • Dňa 14.11.2022 sa žiaci našej školy zúčastnili okresného kola v súťaži Super Florbal POHÁR žiakov ZŚ, ktorá sa uskutočnila v Hádzanárskej hale S. Šipoša na Alejovej 2 v Košiciach. Turnaja sa zúčastnilo 10 košických škôl. Naše družstvo sa umiestnilo na 5. mieste. V skupine sme dosiahli 2 víťazstvá, 1 remízu a 1 prehru.

            • DILATECH

            • V rámci Týždňa vedy a techniky sa žiaci 7.C, 7.B, 8.A a 9.A zúčastnili akcie s názvom DILATECH na Strednej zdravotníckej škole na Moyzesovej ulici v Košiciach.
              Mali možnosť vyskúšať si prácu chemického laboranta. V laboratóriu na základe laboratórnych metód určovali kyslosť a zásaditosť roztokov. Ako zubní technici si v laboratóriu pripravili alginátové a silikónové odtlačky, z ktorých následne zhotovili zubné protézy.
              Z tejto akcie si žiaci odniesli množstvo nových informácií a veríme, že táto skúsenosť sa odrazí aj na ich voľbe budúceho povolania.

            • Komparo 9

            • KOMPARO je systém periodickej, nezávislej, externej eva­luá­cie škôl. Umožňuje merať všeobecný študijný potenciál žiakov a mieru jeho využitia.

              Žiaci 9. ročníka prejavili záujem prehodnotiť svoje vedomosti z matematiky a slovenského jazyka.  10.11.2022 sa zúčastnili testovania Komparo 9.

              Toto predbežné testovanie im pomôže pri  ďalšej príprave na prijímacie skúšky a Testovanie 9.

            • Návšteva Dómu svätej Alžbety

            • Dominantou nášho mesta je gotická katedrála Dóm sv. Alžbety, najväčší kostol na Slovensku s kapacitou vyše 5 000 ľudí. Žiaci našej školy v rámci NBV z  V.B, V.C, VI.A, VI.B dňa 9.11.2022 navštívili túto katedrálu. Pani sprievodkyňa nás oboznámila s históriou tejto nádhernej stavby a pán kaplán Jakub nám porozprával o relikviách 7 svätých, ktoré sa tu nachádzajú. V krypte, kde je pochovaný kardinál J. Tomko, sme si v tichej modlitbe spomenuli na otca kardinála i na našich zosnulých. Po prehliadke každý žiak mohol zájsť na to jeho najobľúbenejšie miesto v chráme a načerpať pokoj, silu a radosť, ktorú sme si odniesli aj do našich rodín.

            • ITSHOW

            • Dňa 4.11.2022 sa žiaci VIII.A a IX.A triedy zúčastnili IT výstavy v OC Optima. 

              Atraktívny program výstavy bol zameraný pre širokú verejnosť a školy.

              Našich žiakov zaujali pútavé prezentácie nových IT produktov a najvýkonnejšie herné počítače. Zapojili sa do vedomostných súťaží, ktoré boli pripravené zábavnou formou.

              Programom sprevádzali šéfredaktor redakcie TOUCH IT Ondrej Macko a influencer, herec a moderátor Andrej Bičan.

              Už teraz sa tešíme na ďalší ročník.

            • Návšteva biologického laboratória na PF UPJŠ v Košiciach

            • Žiaci 7.A a 7.B triedy sa zúčastnili exkurzie na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Cieľom exkurzie bolo upevniť si učivo z fyziológie živočíchov, ale samozrejme naučiť sa aj niečo nové. Mali možnosť pozrieť si Zvieratník, kde chovajú laboratórne potkany. Zo Zvieratníka sa žiaci  presunuli do miestnosti, kde skúmajú krátkodobú i dlhodobú pamäť potkanov pomocou rôznych testov a pomôcok .Najzaujímavejšou časťou exkurzie bola návšteva  laboratória, kde sa žiaci  zúčastnili pitvy potkana a dozvedali sa mnoho iných  zaujímavosti.

            • Záložka do knihy spája školy

            • V školskom roku 2022/2023 sme sa opäť zapojili do 13. ročníka česko-slovenského projektu ,,Záložka do knihy spája školy“. Našou úlohou v tomto projekte bolo vytvoriť so žiakmi záložky na tému: Môj literárny príbeh čaká na Tvoje prečítanie. Samotnej tvorbe predchádzalo čítanie zaujímavých príbehov, básni či riekaniek, ktoré nás inšpirovali k samotnej tvorbe pútavých záložiek. Aktivita bola veľmi zaujímavá aj pre našich prváčikov, ktorí sa do nej s radosťou zapojili. Vytvorené a vyzdobené záložky sme koncom októbra odoslali do určenej partnerskej školy ZŠ Nový Bor v Českej republike. K záložkám sme pripojili list s vrelými pozdravmi od našich žiakov. Záložky sme si už vymenili a nebudeme tajiť, že nám urobili veľkú radosť.

            • Duševné zdravie

            • Žiaci siedmeho až deviateho ročníka sa v rámci preventívnej aktivity „Ako spoznať, že kamaráta niečo trápi?“  venovali téme Sebapoškodzovanie.

              Dozvedeli sa:

              ČO JE SEBAPOŠKODZOVANIE

              Sebapoškodzovanie by sme mohli označiť ako správanie, pri ktorom človek sám sebe ubližuje. Ubližovanie samému sebe je pre človeka, ktorý prežíva náročné momenty vo svojom živote spôsob, ktorým sa snaží vyrovnávať  s ťažkými a znepokojujúcimi myšlienkami a situáciami.

              ČO S TÝM ?

              Cesta, ako z tohto celého von je, že o svojich pocitoch a sebapoškodzovaní budeš hovoriť s niekým, komu dôveruješ.
              Môže to byť:

              • niekto blízky z okolia – rodičia, učitelia, vychovávatelia, tréneri, kamaráti, ďalší príbuzní,…,
              • odborník (psychológ, školský psychológ, psychiater, terapeut, lekár…)
              • odborník na linkách pomoci – anonymne – nonstop – bezplatne

              Je naozaj dôležité získať pomoc, podporu a spoznať aj iné možnosti, zdroje a stratégie, ktoré ti tento „začarovaný kruh“ pomôžu prelomiť.

              10. október je Svetovým dňom duševného zdravia. Duševné zdravie je neoddeliteľnou súčasťou celkového zdravia, je základom pre také schopnosti, ako sú schopnosť myslieť, cítiť, nadviazať kontakty s inými ľuďmi a tešiť sa zo života.

              Podľa Národného programu duševného zdravia SR je väčšina ľudí ďaleko od optimálneho stavu duševnej poruchy.

              Škola predstavuje ideálne miesto pre adresovanie duševného zdravia detí a mladistvých, pretože deti a mládež strávia v škole v priemere 30 hodín týždenne. Aj naša škola vytvára priestor na podporu duševného zdravia.

              Aktivity školskej psychologičky sú zamerané na tieto oblasti:

              - vedomie vlastnej hodnoty,

              - uvedomenie si vlastných možností,

              - schopnosť vytvárať a udržiavať hodnotné vzťahy,

              - psychický pocit pohody.

              Skorá prevencia porúch, podpora duševného zdravia a všeobecná informovanosť patria medzi najúčinnejšie opatrenia v oblasti duševného zdravia a zároveň majú vysokú návratnosť investícií.

              1. Prijímaj sám seba.

              2. Hovor o tom!

              3. Buď aktívny!

              4. Uč sa nové veci!

              5. Stretávaj sa s priateľmi.

              6. Rob niečo tvorivé!

              7. Oddychuj a uvoľni sa.

              8. Zdolávaj prekážky!

              9. Neboj sa snívať!

              10. Ži tu a teraz!

              Ži tak a konaj také skutky v prítomnosti, aby si sa za ne nemusel hanbiť v budúcnosti.

            • Strom povolaní

            • Dňa 27.10.2022 a 3.11.2022 sa na hodinách občianskej náuky uskutočnila aktivita: Strom povolaní / rodostrom povolaní v rodine /. Každý žiak vypracoval svoj Strom povolaní. Zapísali si povolania svojich rodičov, prarodičov a príbuzných. Svoju prácu prezentovali a zistili možnú podobnosť v schopnostiach, postojoch, záujmoch a zručnostiach medzi nimi a rodinnými príslušníkmi. Uvedomili si vplyv svojich rodičov na svoj výber povolania, pretože rodič je vzor, ktorý sprostredkúva deťom životné a pracovné hodnoty aj hodnotu vzdelania.

            • Slávnostné prijatie britským veľvyslancom

            • Dňa 27.10.2022 sa brány Britskej ambasády v Bratislave otvorili pre najvýraznejších koordinátorov programu DofE na Slovensku. Privítal ich britský veľvyslanec so svojou manželkou na slávnostnej recepcii v bratislavskom sídle. Recepcie sa zúčastnili vybraní koordinátori z celého Slovenska, medzi ktorými bola aj pani učiteľka našej školy Mgr. Miriam Kuciková. Pre nás to bola veľká česť a významné ocenenie za dlhoročnú aktívnu
              prácu s mládežou v rámci projektu DofE.