• Novinky

            • Listy pre seniorov

            • Mesiac október je známy ako Mesiac úcty k starším. Naši žiaci si ho pripomenuli písaním listov pre seniorov, ktoré budú odovzdané do domovov dôchodcov. (Výzvu vyhlásila  Knižnica pre deti a mládež mesta Košice.) Cieľom bolo vyvolať povedomie spolupatričnosti a úcty k starším. Žiaci napísali milé slová, krásne básničky, ktoré potešia pri srdci. Svoje listy dozdobili obrázkami a vyrobili obálky. Tešíme sa, že listy  poputujú na správne miesto, spríjemnia deň a vyčaria úsmev na tvári.

            • Správna voľba povolania 2023

            • Dňa 24. 10. 2023  sa žiaci 8. a 9. ročníka našej školy zúčastnili podujatia Správna voľba povolania 2023, ktoré sa uskutočnilo pod záštitou predsedu KSK Ing. Rastislava Trnku na Strednej odbornej škole Ostrovského 1 v Košiciach. Žiaci získali prehľad o aktuálnej ponuke stredných škôl v Košiciach, mohli sa pri každom stánku zastaviť, porozprávať o štúdiu na vystavovanej strednej škole a získať cenné informácie o podmienkach štúdia, prijímacích skúškach a živote študentov na danej škole.

              Veľkým prínosom tohto podujatia bolo, že sa žiaci v rámci jedného dňa, na jednom mieste oboznámili s možnosťami štúdia na stredných školách a získali dôležité informácie, ktoré ich môžu nasmerovať k tomu správnemu rozhodnutiu pri výbere ďalšieho stredoškolského štúdia.

            • Halloweensky večierok

            • Dňa 23.10.2023 si žiaci VI.C a 26.10.2023 žiaci 6.B  spolu so svojími  triednymi pani učiteľkami pripravili v popoludňajších hodinách halloweensky večierok. Obliekli sa do rôznorodých kostýmov, predstavovali záhadné  bytosti. Po vyučovaní si tak v kolektíve spríjemnili deň v spojení so zábavnými súťažami a tancovaním.

            • Svetový deň pošty

            • So žiakmi 2.B triedy sme si spoločne pripomenuli význam pošty a spôsob doručenia balíkov, listov v minulosti a dnes. Aktivita zahŕňala aj praktické vysvetlenie ako poštu posielame od vypísania podacieho lístka, výrobu pohľadnice a správneho vypísania obálky. Konkrétne sa deti naučili,  kde na obálku píšeme odosielateľa a adresáta. 

            • NOČNÝ ORIENTAČNÝ BEH - NOX QUAEROX

            • V sobotu večer si malí i veľkí športovci – dobrodruhovia z rôznych škôl zmerali sily v dlho očakávanom 2. ročníku NOČNÉHO ORIENTAČNÉHO BEHU. Súťaž dvojíc sa niesla v maximálne priateľskom duchu. Dvojice dostali pred štartom mapu a ozbrojení odvahou a čelovkami sa ako svätojánske mušky rozleteli za skrytými nápovedami.

               Žiaci našej školy získali v tomto behu víťazné umiestnenia. Na I. mieste sa umiestnil Radovan Kulín z VIII.B, na II. mieste skončila žiačka IX.A triedy Števka Daňková a cena za najsympatickejšieho bežca bola udelená najmladšiemu účastníkovi zo školy Šimonkovi Krasnayovi z II.A. Žiaci získali v tombole pekné darčeky a všetci súťažiaci boli odmenení krásnou medailou.

              Víťazom srdečne blahoželáme.

            • Milión detí sa modlí ruženec

            • Každoročne sa 18. októbra organizuje akcia Milión detí sa modlí ruženec. Modlitba buduje vzťah lásky k Bohu a k blížnemu. Ruženec otvára naše srdcia pre konkrétnu pomoc núdznym, trpiacim a prenasledovaným, v ktorých vidíme samotného trpiaceho Krista. Vo Fatime Panna Mária vyzvala tri deti, aby sa denne modlili ruženec a obetovali ho za obrátenie hriešnikov a za mier vo svete.

              Neexistuje problém, akokoľvek vážny, ktorý by sme nemohli vyriešiť modlitbou ruženca.

              Tento rok pozvanie k modlitbe prijalo 1 012 456 detí z celého sveta, 152 442 detí zo Slovenska a z toho 47 zo ZŠ Bernolákova16 (žiaci V.A, VI.A, VIII.B a VIII.C triedy na hodinách NBV).  S deťmi zo všetkých kontinentov sme na príhovor Panny Márie prosili milosrdného Boha o jednotu a mier pre celý svet, tak dôležité hodnoty v týchto pohnutých časoch.

              Veríme, že na budúci rok sa k nám pridajú aj ďalší.

            • Dejepisná exkurzia

            • Žiaci IX.A a IX.C sa zúčastnili exkurzie, na ktorej za pomoci aplikácie I Walk spoznávali osobnosti a pamiatky Košíc z obdobia 1. Československej republiky až 2. svetovej vojny a ich význam v súčasnosti. Exkurzia bola zameraná na regionálne dejiny a geografiu. Informácie z aplikácie im poskytovali trasu exkurzie, videá, ktoré poukazovali na svedectvá obyvateľov Košíc z daného obdobia a rôznorodé otázky, ktoré žiaci spoločne zodpovedali. Okrem toho mali žiaci možnosť vidieť pamätné tabule či budovy spájajúce sa témou exkurzie a navštívili aj synagógu na Zvonárskej ulici, kde im bol poskytnutý odborný výklad. Zároveň počas exkurzie plnili aj interaktívne aktivity, ktoré im pomohli pochopiť význam skúmanej doby a jej dopad pre obyvateľstvo Košíc.

            • Program kariérového poradenstva

            • Žiaci 9. ročníka našej školy absolvovali v mesiaci október  od 5.10.2023 – 19.10.2023  Program kariérového poradenstva pod vedením pani psychologičky z CPP Zuzkin park Mgr. Andrey Grácovej v spolupráci s výchovnou poradkyňou Mgr. Janou Humeňanskou.

              Obsahom programu boli dve dvojhodinové odborné aktivity kariérovej výchovy a poradenstva, ktoré boli zamerané na sebapoznanie a rozhodovanie a jedna hodina bola venovaná testovaniu žiakov.

              Žiaci 9.A, 9.B, a 9.C triedy sa 19.10.2023 zúčastnili na testovaní k výberu strednej školy a povolania na základe svojich postojov a záujmov. Testovania sa zúčastnilo 52 deviatakov. Žiaci, ktorí sa zo zdravotných dôvodov nemohli zúčastniť, si vypracujú tieto testy pod vedením školskej psychologičky v náhradnom termíne. 

              Po vyhodnotení testov v mesiaci november budú žiaci prizvaní na konzultáciu k výsledkom a budú im navrhnuté odporúčania k výberu vhodnej SŠ zo strany pani psychologičky a výchovnej poradkyne.

               

              Nerozhodnutí žiaci alebo žiaci so ŠVVP budú mať možnosť požiadať Mgr. Grácovú z CPP Zuzkin park o individuálne psychologické poradenstvo k výberu SŠ.

            • Testovanie pohybových predpokladov

            • Dňa 29.9. a 18.10.2023 sa uskutočnilo testovanie pohybových predpokladov žiakov 1. a 3. ročníka našej školy. Cieľom projektu testovania pohybových predpokladov žiakov je informovať rodičov o stave pohybových predpokladov dieťaťa v porovnaní s deťmi, ktoré boli otestované v rámci celého populačného ročníka v SR. Zároveň poradiť/nasmerovať deti na športy, kde môžu uplatniť vrodené predpoklady.

              Prváci a tretiaci si to užili a za pomoci žiakov 6. ročníka to úspešne zvládli.

            • Beh za zdravie

            • Aj v tomto šk. roku, 12.10.2023, sa na našej škole uskutočnil „Beh za zdravie“. Žiaci prvého stupňa si v ňom zmerali svoje sily, rýchlosť, ale aj vytrvalosť. Samotnej súťaži predchádzali triedne kolá, kde z každej triedy postúpili dve dievčatá a dvaja chlapci, ktorí boli najrýchlejší. Víťazi získali medailu a všetci zúčastnení detskú výživu (kapsičku) na doplnenie energie.

              Dievčatá:

              1. miesto: Tamara Kubová 4.C
              2. miesto: Eliška Nováková 3.B
              3. miesto: Alexandra Ďorková 3.C a Sofia Toporová 4.A

               

              Chlapci:

              1. miesto: Samuel Holomani 4.B
              2. miesto: Jeremy Šimon 4.A
              3. miesto: Mathias Kováč 2.B a Maxim Oros 4.B
            • Prvá pomoc - KPR

            • V priebehu týždňa k nám zavítali mladí medici z Klubu verejného zdravia, ktorí si pre žiakov tretieho a štvrtého ročníka pripravili veľmi zaujímavú prednášku o prvej pomoci.

              Prednáška bola prepojená s interaktívnymi  aktivitami, ktorými študenti  ukázali žiakom  všetky dôležité aspekty podania prvej pomoci. Deti tak mali možnosť naučiť sa dať pacienta do stabilizovanej polohy, vyskúšali si záchranné techniky na figurínach, kládli množstvo otázok a rozprávali aj vlastné skúsenosti, s ktorými sa stretli alebo o tom niečo počuli. Medici im na všetko trpezlivo odpovedali 😊.

              Ďakujeme za výbornú prednášku a tešíme sa na ďalšie aktivity a preventívne programy v spolupráci so Spolkom medikov mesta Košice.

            • Spleť – divadelné predstavenie

            • Inscenácia Spleť vznikla so zámerom priniesť debatu o diskriminácii a šikane do škôl, medzi mladých ľudí. Je to príbeh o mladých ľuďoch z generácie, ktorá patrí medzi tie najosamelejšie generácie na svete.
              Naši žiaci z IX.B a IX.C triedy si toto predstavenie pozreli 17.10. v Historickej radnici. Súčasťou predstavenia bola diskusia s hercami a psychologičkou z neziskovej organizácie IPčko. www.ipcko.sk – pomoc pre mladých (volaj, píš...)

            • Školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

            • V utorok 17.10.2023 sa uskutočnilo školské kolo Olympiády SJL pre žiakov 8. a 9. ročníka. Zúčastnilo sa ho 39 žiakov z 8.A,B,C a 9.A triedy. Najvyšší počet bodov a tým 1. miesto získala žiačka 8.A triedy Eva Psotová.

              Na 2. mieste sa umiestnili žiačky Sofia Zniszczolová z 8.A triedy, Zora Zofia Poroknovcová a Nina Andrejková z 9.A triedy.

              3. miesto získala Lea Dubovská z 8.A triedy.

              Všetkým ďakujeme za účasť.

              Víťazka školského kola bude reprezentovať našu školu v okresnom kole. Blahoželáme a držíme prsty!

            • Naša škola žije ekologicky

            • Žiaci našej školy víkend čo víkend vstávajú skoro ráno z teplých postieľok a pomáhajú robiť naše mesto krajším. Pod vedením pani učiteľky Mirky Kucikovej pomáhali likvidovať ilegálnu skládku odpadu pri Košickej futbalovej aréne, pomáhali očistiť a zveľadiť Borovicový háj mestskej časti Terasa, a prispeli k výsadbe 200 sadeníc bukov v spolupráci s CVČ KEMP a MČ Dargovských hrdinov v oblasti Bankova.
              Je krásne si uvedomiť, že sa zazelená tráva tam, kde bola schúlená pod hŕbou smetia. A že niekde porastie 150 rokov strom, ktorý sadili naše rúčky. Keď to vidíme, tak o budúcnosť nemáme strach.

            • Zdravý úsmev

            • Dňa 3.10.2023 k nám opäť zavítali poslucháčky dentálnej hygieny Prešovskej univerzity, ktoré ukázali našim tretiakom, ako sa starať o svoje zúbky. Žiaci nadobudli nové poznatky o anatómii zubov, vhodnej výžive, hygiene a starostlivosti o chrup. Mohli si vyskúšať správnu techniku čistenia zúbkov a dozvedieť sa, čo zúbkom najviac škodí. Ďakujeme.

            • Oceňovanie DofE

            • SME JEDINÁ ZÁKLADNÁ ŠKOLA z celého Košického kraja,

              ktorá úspešne doviedla aj tento rok svojich deviatakov ku medzinárodnej cene DofE v celosvetovom programe rozvoja pre deti a mládež. Program DofE uznávajú špičkové svetové univerzity a najväčší svetoví zamestnávatelia pri prijímacích pohovoroch. Hlavným dôvodom je, že tieto inštitúcie hľadajú v ľuďoch predovšetkým rozvinuté vlastnosti ako vytrvalosť, cieľavedomosť, ľudskosť a zodpovednosť, práve ktorých rozvoj program DofE podporuje. A žiaci našej školy pod vedením pani učiteľky Mirky Kucikovej dokázali, že patria medzi takýchto ľudí.

              Vyše 300 študentov z Košického kraja si vo štvrtok 5.10. v Historickej radnici v metropole východu prevzalo Medzinárodnú cenu vojvodu z Edinburghu z rúk významných hostí.

              Naša škola tohto roku ako jediná základná škola z celého Košického kraja je nesmierne hrdá na svojich absolventov DofE, ktorí absolvovali niekoľko stoviek hodín dobrovoľníctva, športu a rozvoja talentu a na záver dokázali aj svoje zručnosti prežiť v lese na dvoch dobrodružných expedíciách.

              Srdečne blahoželáme absolventom aj ich vedúcej pani učiteľke Mirke.

              Ďakujeme!

            • BE ACTIVE

            • V dňoch 26. - 27. 9. 2023 sa na našej škole uskutočnil #BE ACTIVE - EURÓPSKY TÝŽDEŇ ŠPORTU. Žiaci absolvovali 12 krokov k zdraviu, kde si vyskúšali rôzne pomôcky, cviky a hry.  Po skončení si prevzali mini diplomy za účasť. Akciu si skvelo užili a zabavili sa. Touto cestou sa chceme poďakovať HK KOŠICE za zapožičanie zaujímavých športových pomôcok. Aj takto vedieme deti láske k športu. Vidíme sa o rok.

            • Európsky deň výskumníkov

            • Dňa 29.9.2023 sa žiaci 9.B a 9.C zúčastnii Európskeho dňa výskumníkov, ktoré sa konalo v priestoroch OC Optima Košice. 17. ročník sa konal pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Program ponúkol zúčastneným vedecké prezentácie a diskusie, interakcie s inovátormi pri vystavovaných stánkoch. Tento 17. ročník bol venovaný umelej inteligencii a vode.

            • Týždeň európskych jazykov

            • V dňoch 25. - 29. septembra 2023 naša škola oslávila Týždeň európskych jazykov.

              Žiaci na 1. a 2. stupni spoznávali nové krajiny, ich kultúry a jazyky.

              Mladší žiaci vytvorili projekty o ich obľúbenej krajine, spoznali písmená gréckej abecedy a vytvorili si vlastné cestovné pasy.

              Starší žiaci vytvorili originálne tričká európskych krajín, napísali pozdravy v rôznych jazykoch na chodník, pripravili rôzne jedlá tradičných kuchýň európskych krajín, zhotovili slovník európskych jazykov a propagačnú nástenku.

              Všetci si užili veľa zábavy a obohatili svoje vedomosti o európskych krajinách.

            • Deň mlieka

            • Pri príležitosti Dňa mlieka na školách sa žiaci zapojili do aktivít spojených s témou mlieka. Okrem toho, že sa obliekli do bieleho a priniesli si zaujímavé mliečne desiate, sa téme venovali aj kreatívne. Na hodinách geografie vytvorili žiaci z mliečnych obalov typické pamiatky a zvieratá Austrálie (9. roč.), mapu  s charakteristickými pamiatkami, živočíchmi a kmeňmi pôvodných obyvateľov Afriky (6. ročník). Na hodinách techniky vytvorili žiaci
              kravičku z kartónu. A na hodinách biológie a chémie sa venovali významu mlieka pre ľudské telo. Pri pokuse dokazovali prítomnosť bielkovín, ich význam a obsah v jednotlivých mliečnych produktoch.