• Novinky

            • Edukačné divadelné predstavenie

            • Trieda VI.C sa zúčastnila divadelného edukačného predstavenia, ktoré sa odohralo v Knižnici pre deti a mládež Nezábudka. Dej predstavenia bol na motívy knihy od A. Nanetti – Agátka, Líška a Čierny muž, kde sa jednoduchým, pútavým a nenásilným spôsobom hovorí o tom, ako malá Agátka vníma násilie, ktorému bola svedkom doma i vo svojom okolí. Strach prekonáva vďaka svojej obrazotvornosti, ale aj priateľom; líške, bábike a kocúrovi. Primeraným podaním sa žiaci oboznámili s neľahkou témou a potrebou neodvrátenia zraku od nespravodlivosti.  

            • Zber vrchnáčikov

            • Jeho cieľom je pomoc deťom, ktoré bojujú s nepriaznivou zdravotnou situáciou a potrebujú pomoc s cieľom zlepšiť zdravotný stav.

              Pomohli sme už vďaka Vám  Janke verejnou zbierkou vrchnákov z PET fliaš, mlieka a smotany v hodnote 3000 €, vďaka ktorej bol Janke zakúpený kočík a absolvuje rehabilitačný pobyt.

              Zbierame naďalej - pre Lacka!

              Napriek tomu, že niektoré vrchnáky sa od 1.1.2022 spolu s fľašami môžu zálohovať, fľaše je možné zálohovať aj bez vrchnáčikov a okrem toho v obehu zostalo množstvo iných vrchnákov, ktoré je možné zbierať. Tentokrát pre 11-ročného Lacka.

              Lackovi diagnostikovali detský autizmus s mentálnym postihnutím. Peniaze za zber vrchnákov budú použité na terapie za účelom zlepšenia funkčnej formy, komunikačných a sociálnych zručností, neverbálnej formy komunikácie a na liečbu zúbkov.

              Prispieť môžete vhodením vrchnáčikov do krabice na vrátnici školy na tento účel určenej.

               

              Naším spoločným cieľom je vyzbierať 16 ton vrchnákov v opäť hodnote 3 000 €.

               

                     ĎAKUJEME!       

                      

              Mirka Kuciková + Ninka a Linda IX. A

            • Projekt „Logické myslenie detí“

            • Začiatkom školského roka 2023/2024 nás navštívil p. PaedDr. Ľ. Lukáč, PhD., ktorý je koordinátorom projektu "Rozumieme nadaným". V spolupráci s Centrom poradenstva a prevencie Sabinov, pripravil pre našich žiakov zaujímavú vyučovaciu hodinu. Našim žiakom v rámci projektu  "Logické myslenie detí" predstavil  rôzne aktivity, ktoré prispievajú k rozvoju logického myslenia, matematických schopností a verbálneho myslenia. Žiaci si spoločne zábavno-náučnou formou urobili rozbor logických úloh a vyriešili ich. Práve takéto aktivity nám môžu napomôcť k lepšej identifikácií nadaných žiakov na našej škole.  Zároveň posúvajú našu školu od tradičného vzdelávania,  smerom k modernému vzdelávaniu, zameranému na aktívne učenie.

            • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

            • A prichádza k nám v pravý čas, veď:

               „Končí sa leto a hudci v tráve už clivé piesne hrajú.

              Staručké leto spomína práve ako ho deti rady majú.

              Odchádza, ide. Prešiel čas istý. Opúšťa svoju ríšu.

              Veď o rok príde. A stromy – listy mu na rozlúčku píšu.“

              Nuž tak, skončil sa čas oddychu, leňošenia. Bicykle, kolobežky, kolieskové korčule, ruksaky vymeníte na dlhých desať mesiacov za knihy, zošity, perá a iné veci potrebné pri vyučovaní. Báseň Valentíny Masárovej urobili bodku za prázdninovými dňami a pripomenuli Vám, že čas letí ako splašené kone. Veď len včera ste tu bežali  s vysvedčeniami v rukách v ústrety dobrodružstvám a dňom plným oddychu a dnes sa ten kolotoč začína znova.

              Školská brána sa po prázdninách otvára veľmi ťažko. Nie preto, že by bola pokazená. Ľahučko sa za Vami zatvorí a drží. Pustí cez svoj prah len pekné spomienky na prázdninové časy, krásne zážitky, aby ste sa  mohli o ne podeliť so svojimi kamarátmi. Nechce však za svoj prah pustiť vulgarizmy, hašterizmy, sácaniny a čarbanizmy lavicové. Pevne dúfam, že tieto strašidlá dobrých mravov necháte pred školou , aby sa na vašom vysvedčení o desať mesiacov nemuseli na vás vyškierať dvojky, trojky ba nebodaj štvorky zo správania.

              Našim deviatakom želám mnoho sily a šťastia, aby tento rok zdolali čo najlepšie. Hovorí sa, že keď nejde o život, nejde o nič. Lenže moji milí, Vám ide o život. Ako sa pripravíte na testovanie a prijímacie skúšky, tak uspejete, a tak bude pokračovať vaša budúcnosť. A ešte niečo, budete najstaršími žiakmi školy. Dávajte to prosím najavo tým, že sa budete správať tak, ako si želajú Vaši rodičia a vyžaduje školský poriadok. Buďte vzorom pre mladších!

              Možno najťažšie či s obavami sa dnes išlo do školy našim najmenším žiačikom –  prváčikom a predpokladám, že ani ich rodičom nie je všetko jedno. Všetko však bude v poriadku. Od vás, vážení rodičia sa vyžaduje len to, čo robíte každú chvíľku svojho života. Aby ste svoje deti radi mali, podporovali ich a pomáhali im. O ostatné sa už postarajú naše výborné pani učiteľky.

              Prajem nám všetkým pokojný a úspešný školský rok. Žiakom čo najmenej vymeškaných hodín, dobré známky a ešte lepšie medziľudské vzťahy. Kolegom veľa pracovného elánu, poslušných a pracovitých žiakov a aby sa koniec roka niesol v znamení bohatej úrody vedomostí a ľudskosti.