• Novinky

            • Okresné kolo Biologickej olympiády kategórie D

            • Dňa 25.4.2024 sa v CVČ Košice uskutočnilo okresné kolo Biologickej olympiády kat. D, ktorá je určená pre žiakov VI. a VII. ročníka. Veľkým úspechom je 2. miesto Kristíny Vojtaškovej zo VII. A triedy. Úspešným riešiteľom bol aj Teo Sárossy zo VII. A triedy. Obom srdečne blahoželáme!

            • DEŇ MATIEK v ŠKD

            • Mama... môže nahradiť všetkých, ale ju nemôže nahradiť nik...
              Milé mamky, zo srdca Vám prajeme krásny Deň matiek. Buďte stále zdravé, šťastné, usmievavé a krásne. V ŠKD si žiaci 2.A, 2.C a 4.C vyrábali pre svoje mamky malé prekvapenie k ich sviatku. Pani vychovávateľkám Lenke, Tinke a Simonke ďakujeme za pomoc pri tvorení. Veríme, že magnetky, a milé pozdravy, ktoré deti vyrobili, každú mamku potešili a zahriali pri srdiečku. 
              Ďakujeme im za ich lásku, trpezlivosť, za výchovu, múdrosť a nehu s akou sa o nás starajú.

            • Botanikiáda

            • Projekt BOTANIKIÁDA vznikol pred pätnástimi rokmi pre piatakov a ich učiteľov biológie zo základných škôl Košického a Prešovského samosprávneho kraja. BOTANIKIÁDA prebieha v dvoch kolách. Prvé kolo v online forme sa uskutočnilo v týždni od 15. – 19. apríla 2024 na samotných základných školách. Na regionálnom kole v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach budú reprezentovať našu školu Natália Grimplini a Sára Hnatková z V. C triedy.
              Blahoželáme!

            • Jar plná energie

            • Jarná únava je prirodzený stav organizmu, ktorý postihuje približne tri štvrtiny populácie, vrátane detí. Ako ju prekabátiť? Samozrejmosťou by mala byť konzumácia čerstvého ovocia a zeleniny, ktoré telu doplnia chýbajúce vitamíny. K tomu stačí dodržiavať pitný režim, dostatok spánku a oddychu a nad únavou máte vyhraté. Žiaci VI. A triedy, V. a VII. ročníka si počas aprílových dní pripravili na hodinách biológie ovocný šalát, ktorý im nielen chutil, ale dodal aj energiu do ďalšej práce.

            • DEŇ ZEME

            • My sme super deti, pozbierame smeti....
              O tom, že aj našim najmenším záleží na prírode, sme sa presvedčili pri príležitosti Dňa Zeme, keď sa odvážne pustili do upratovania školského areálu. Ukázali nám, ako im záleží na prostredí, v ktorom žijeme. Zároveň sme si pripomenuli, aké je dôležité chrániť prírodu a starať sa o ňu. Na záver sme nazbieraný odpad dôkladne roztriedili.

            • Čas premien

            • Dňa 30. apríla 2024 sa v našej škole uskutočnila prednáška pre dievčatá šiesteho a siedmeho ročníka. Vypočuli si informácie súvisiace s fyzickými aj psychickými zmenami v období dospievania. Téma ich zaujala a dozvedeli sa veľa užitočných faktov, ako napríklad fungovanie menštruačného cyklu alebo správne hygienické návyky pre mladé slečny. Aktuálnosť témy dosvedčilo množstvo otázok dievčat v závere prednášky.

            • Krajské kolo Chemickej olympiády

            • Dňa 18.4.2024 sa uskutočnilo krajské kolo Chemickej olympiády v kategórii D. Z 24 najlepších chemikov v kraji sa naša žiačka Linda Juhanová umiestnila na krásnom 12.mieste ako úspešná riešiteľka. Linde blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov.

            • Krajské kolo Dejepisnej olympiády

            • Žiak IX. A, Matúš Hudák, sa zúčastnil krajského kola Dejepisnej olympiády, ktoré sa konalo na pôde Historickej katedry Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. V jeho kategórii C súťažilo 20 najlepších žiakov Košického kraja. Otázky boli zamerané na príslušné učivo, oblasť slovenských hradov a zámkov a regionálne dejiny kraja. Matúš sa stal úspešným riešiteľom. Gratulujeme.

            • Dobývanie košického hradu

            • Žiačky VII. C sa zúčastnili súťaže Dobývanie košického hradu, kde si vyskúšali stredoveké disciplíny, napríklad streľba z luku, hod palcátom, sekanie jablka mečom a to všetko pod dohľadom odborníkov. Zároveň sa mali dostať cez pavučinu a odpovedať na hádanku. Súčasťou súťaže bol aj program sokoliara. Žiačky sa stihli prejsť a spoznať zrúcaninu hradu a jeho históriu, mali možnosť vidieť výhľad na mesto. Odchádzali tak plné zážitkov, nových vedomostí i skúseností. Organizátorom súťaže bolo Centrum voľného času.

            • Európsky deň solidarity a spolupráce medzi generáciami

            • Dňa 29.04.2024 sa uskutočnila aktivita „Európsky deň solidarity a spolupráce medzi generáciami“ v ŠKD 3.B triedy. Túto aktivitu si pripravila pedagogická asistentka Mgr. Lucia Kušniráková v spolupráci s pedagogickou asistentkou Kristínou Haľkovou. Na úvod sa žiakom vysvetlilo, že tento deň sa oslavuje od roku 2009 za účelom podpory vzájomnej solidarity, rešpektu a záujmu o život jednotlivých generácií v členských štátoch EÚ. Vysvetlili sme si pojem generácia a aj to, že každá veková kategória má typické znaky, ktoré k nej patria. Charakterizovali sme si starších ľudí, ako sa môžu títo ľudia vyrovnávať s negatívnymi stránkami starnutia a čo môžeme urobiť pre našich starých rodičov, aby sme im uľahčili ich starnutie. Po tejto diskusii nasledovala práca s pracovným listom, na ktorý si žiaci nalepili obrázok rodiny, pomenovali členov rodiny (mama, otec, dedko, babka, sestra, brat) a ku každému členovi napísali, aké sú jeho úlohy v rodine. Na zadnej strane pracovného listu bol nakreslený veľký dom, do ktorého si mohli žiaci nakresliť členov svojej vlastnej rodiny. Po ukončení práce pedagogická asistentka urobila spoločnú fotku na záver s nádhernými rodinnými obrázkami.

            • Okresné kolo Pytagoriády pre žiakov 3. – 8. ročníka

            • V dňoch 9. a 10. 4. 2024 sa v CVČ Domino uskutočnilo okresné kolo Pytagoriády pre žiakov 3. – 8. ročníka. Našu školu reprezentovali žiaci: Richard Tomčko 3.A, Radka Pančurová 3.C, Michal Sloboda 4.A, Sofia Toporová 4.A, z 5. A triedy Alexandra Lukáčová a Katarína Hromjáková, zo 6.A triedy Jakub Kurian, zo 6. C triedy Sofia Borodina a z 8. A triedy Eva Psotová, Lea Dubovská, Sofia Zniszczolová a Tamara Begéniová, ktorí boli úspešnými riešiteľmi. Eva Psotová obsadila krásne 4. miesto a postupuje na celoslovenské kolo. Všetkým
              srdečne blahoželáme.

            • Návšteva predškolákov

            • V mesiacoch január až apríl sa v triedach 1.A, 1.B a 1.C nás navštívili predškoláci z MŠ Bernolákova, Muškátová, Moldavská a zo Súkromnej MŠ na Alejovej ulici. Prváci a predškoláci si prostredníctvom hier navzájom ukázali, čo sa už naučili. Každý budúci prvák si odniesol pekný darček a pracovný list s prvou včielkou alebo hviezdičkou, ktorú získal za správne vyriešenie úloh.

            • Exkurzia v ZOO Dome

            • V piatok 23.04.2024 sa žiaci 3.C triedy zúčastnili exkurzie v ZOO Dome v Košiciach, kde si mohli overiť a prehĺbiť vedomosti o plazoch a obojživelníkoch. Celou exkurziou nás sprevádzal pán ošetrovateľ zo ZOO Košice, ktorý nám porozprával rôzne fakty a zaujímavosti zo života týchto živočíchov. Žiaci mali možnosť nakŕmiť leguána, pozorovať v teráriu jašteričky, žaby, žubrienky a rôzne hady. Najväčším zážitkom pre žiakov bola možnosť pohladiť si hada, tí odvážnejší si ho mohli podržať aj v rukách.

            • Súťažíme s Dobšinského rozprávkami

            • Marec sa ako mesiac knihy oslavuje už dlhé desiatky rokov. Jeho cieľom je podporiť a rozvíjať záujem detí o čarovný svet kníh. Pri tejto príležitosti sme sa rozhodli opäť vyhlásiť čitateľskú súťaž: „Súťažíme s Dobšinského rozprávkami“. Zámerom súťaže je aby žiaci dôkladnejšie spoznávali rozprávky od najznámejšieho zberateľa ľudových rozprávok, Pavla Dobšinského. Určená bola pre tretí ročník.
              Úlohou žiakov bolo:
              - prečítať si vybrané rozprávky od Pavla Dobšinského,
              - vypracovať správne odpovede k pripraveným vedomostno-zábavným úlohám, ktoré sa týkali vybraných rozprávok,
              - cieľom bolo ukázať, že sú zdatnými čitateľmi.
              Víťazmi sa stali:
              za 3.A triedu: Emma Bóriková, Richard Tomčko, Ema Eperješiová,,
              za 3.B triedu: Tamara Ivanová, Juraj Bajus, Eliška Nováková,
              za 3.C triedu: Zuzana Kulinová, Oliver Ďurica, Clara Nadická.
              Víťazom blahoželáme.

            • DEŇ ZEME NA TERASE

            • Naozaj úctyhodne obrovské množstvo odpadu vyzbierali žiaci 8. C triedy našej školy už počas prvej hodiny akcie Deň Zeme v mestskej časti Košice-Západ. Tentoraz naša škola prispela ku čisteniu okolia Jedlíkovej ulice na Luníku 8. Žiaci po ťažkej práci boli odmenení chutným gulášom a teplým čajom. Naozaj je prečo byť na našich žiakov hrdí.

            • Okresné kolo Matematickej olympiády žiakov šiesteho, siedmeho a ôsmeho ročníka

            • Dňa 3.4.2024 sa žiačky našej školy, Simona Gomolčáková zo 6. A triedy, Daniela Jacková,  Paulína Pastuchová a Kristína Vojtašková zo 7. A triedy, Lucia Mikulajčíková a Sofia Zniszczolová z 8. A triedy, zúčastnili okresného kola Matematickej olympiády v CVČ Domino, kde riešili a logicky zdôvodňovali náročnejšie matematické úlohy.

            • Mini futbalový turnaj 7. a 8. ročníkov ZŠ o „ Putovný pohár MČ Košice – Juh 2024 “

            • Dňa 25.4.2024 sa uskutočnil Mini futbalový turnaj 7. a 8. ročníkov ZŠ o „ Putovný pohár MČ Košice – Juh 2024.“
              Do turnaja bolo prihlásených 10 škôl. Hralo sa v 2 skupinách. V našej skupine sme odohrali 4 zápasy. Z toho sme 3 vyhrali a 1 prehrali. Zo skupiny sme postúpili z 2.miesta, čo nám umožňovalo hrať o konečné 3. miesto. Tento zápas sme prehrali, čím sme obsadili celkové 4.miesto na turnaji.
              Výsledky našich zápasov: ZŠ Bernolákova 16 – ZŠ Gemerská 2:1
              ZŠ Bernolákova 16 – ZŠ Ľ.Podjavorinskej 3:1
              ZŠ Bernolákova 16 – ZŠ Belehradská 1:4
              ZŠ Bernolákova 16 – ZŠ Krosnianska 4:1
              O 3.miesto: ZŠ Bernolákova 16 – ZŠ Požiarnická 4:9
              Našu školu reprezentovali títo žiaci: 7. A: Krištof Kužma, Simon Benko, Kristián Bershak 8. A: Radovan Kulín, Matej Kender, Daniel Beňa, Lukáš Červenka, Milan Husťák.

            • Súťaž v anglickom jazyku – ENGLISHSTAR

            • Dňa 25.4.2024 sa na našej škole konala súťaž v anglickom jazyku. Súťaže sa zúčastnili žiaci 1. a 2. stupňa. Hlavným poslaním súťaže je propagovať a popularizovať anglický jazyk ako vyučovací predmet, ale aj zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov. Súťaž umožní žiakom zábavnou formou porovnávať svoje vedomosti s rovesníkmi z iných škôl.

            • Swap kníh

            • Pri príležitosti svetového dňa kníh sa dňa 23. 04. 2024 žiaci našej školy aktívne zapojili do burzy kníh, ktorá sa uskutočnila v priestoroch našej školy. Akcia bola organizovaná s cieľom podporiť u žiakov čitateľskú gramotnosť. Ešte pred samotnou akciou si žiaci doma vyupratovali poličky a knihy, ktoré už majú prečítané alebo ich už obsahovo neoslovujú, doniesli do školy. V daný deň si žiaci mohli počas prestávok vybrať na výmenu iné knihy, ktoré ich oslovili a zaujali. Tieto knihy, tak dostali druhú šancu , že neostanú ležať na poličke, ale niekto iný si ich zase znova prečíta.
              Ďakujeme všetkým žiakom, ktorí sa do burzy zapojili a tešíme sa na budúci ročník.

            • Pes nie je hračka

            • Máte psíka a neviete, čo s ním? My už áno. Vďaka občianskemu združeniu RIEKA TALENTOV sme sa dozvedeli, čo taký psík potrebuje, aby bol šťastný, ako sa máme k nemu správať, čo psíkovi nemáme robiť, čo mu máme dopriať... Ďakujeme za príjemný čas strávený v spoločnosti psíka Wilsona, s ktorým sme sa mohli skamarátiť. A zopakovali sme si aj angličtinu, keďže Wilson reagoval na pokyny práve v tomto jazyku. Veríme, že Wilson k nám príde opäť...