• Novinky

            • Halloween v 5.C

            • Dňa 24.10.2022 sa v popoludňajších hodinách objavili v školských priestoroch rôznorodé rozprávkové i záhadné  bytosti. Nebolo sa ale čoho báť. Boli to žiaci V. C triedy, ktorí si spolu so svojou  triednou pani učiteľkou  pripravili ,,večierok v maskách “. Po vyučovaní si tak v kolektíve spríjemnili deň v spojení so zábavnými súťažami a tancovaním.

            • Šarkaniáda

            • Dňa 17.10. 2022 sa na školskom dvore uskutočnila „Šarkaniáda“, kde žiaci 3.A a 2.C súťažili o najlepšie (najvyššie) lietajúceho šarkana. Hodnotili sme aj kreativitu, pretože niektorí žiaci si šarkanov vyrábali. Aj takouto aktivitou sa snažíme podporiť pohybovú aktivitu u žiakov.

            • Ústna hygiena

            • Pri príležitosti Európskeho týždňa ústneho zdravia sa na našej škole rozprávalo o dôležitosti ústnej hygieny a prevencii ústnej dutiny. Zubný kaz na detských zuboch totiž môže negatívne ovplyvniť trvalé zuby a viesť k budúcim zubným problémom. Pozvali sme si odborníčky z RÚVZ, ktoré našim žiakom poskytli odbornú prednášku na tému „Ústna hygiena“. Žiaci piateho a šiesteho ročníka a taktiež celý prvý stupeň si pozreli výučbovú prezentáciu, modely zubov, ústnej dutiny a ďalšie pomôcky pre názorné ukážky/nácvik správnej techniky čistenia zubov. Dozvedeli sa, čo je zubná hygiena, aká je vhodná zubná kefka, ako často je potrebné ju meniť, prečo si čistiť aj jazyk, ale aj aký je rozdiel medzi trvalými a mliečnymi zubami... Na záver si vyskúšali, či si vedia správne a dôkladne umyť zuby 😊

            • Sadenie stromčekov Run 4 Forest

            • V sobotu dňa 22. 10. 2022 sa žiaci 9.A ,9.B, 8.A, 7.B a bývalí žiaci našej školy rozhodli pomôcť prírode. Vzali do rúk sadenice stromčekov a vykročili do lesa, kde pod dozorom pána lesníka vysadili 200 ks jedličiek a dubov.

              Sadenice sme získali s podporou CVČ Popradská KE, keď sa pred časom naši žiaci zúčastnili charitatívneho behu práve za účelom získania týchto nových stromčekov.

            • Beh za Šimona

            • Šimonko má jedenásť rokov a kvôli ťažkej diagnóze prišiel o zrak. Aj žiaci našej školy sa zapojili do
              charitatívneho behu Magna Hill Race 2022, z ktorého výťažok putoval na nákup potrieb pre Šimonka.
              Na jeho podporu sa podarilo spoločne s Active life organizáciou “vybehať” krásnych 4000 eur.
              Akcie sa zúčastnili žiaci 6.B, 7.A, 7.B, 7.C, 8.A, 9.B.

            • Listy pre seniorov

            • V mesiaci október sa žiaci zapojili do aktivity – písanie listov seniorom (výzvu vyhlásila Knižnica pre mládež mesta Košice). Cieľom bolo vyvolať povedomie spolupatričnosti a úcty k starším. Žiaci vytvorili krásne listy, ktoré putovali do domovov pre seniorov a veríme, že splnia svoj účel vyčariť úsmev na tvári, potešiť a zahriať pri srdiečku tých, ktorí to potrebujú.

               

              Ďakujeme

              Školský parlament. 

            • Literárny karneval

            • Dňa 20.10 si žiaci (5.a, 5.b, 5.c) na hodine literatúry za pomoci pani učiteľky Vaskovej pripravili literárny karneval. Doniesli si pohostenie, prekrásne masky, a taktiež dobrú náladu. Masky boli rôzneho charakteru. Ako napríklad: Červená Čiapočka, drak, Popoluška, čarodejnice, Pat a Mat, Harry Potter a množstvo iných krásnych masiek. Pri charakteristike hlasovali za najlepšie a najkrajšie spracovanie. Prvé miesta môžete vidieť na fotografiách. Všetky masky sú vyobrazené na videách.

            • Halloweenský večierok

            • Halloween je keltský sviatok, ktorý sa oslavuje každý rok 31. októbra.

              Hoci nie je u nás až tak známe koledovanie v maskách od domu k domu, vo väčších mestách už dnes môžeme viac cítiť čaro halloweenu tak, ako ho vidíme v Anglicku či Amerike.

              Organizujú sa rôzne večierky, študentské diskotéky alebo pre najmladších halloweenské školské večierky. Vo zvyku je vyobliekať sa do masiek či kostýmov.

              Párty plné hrôzostrašných kostýmov, dych vyrážajúcich výzdob či rôznych krvavých koláčikov a dobrôt od výmyslu sveta mali žiaci 9. A triedy.  Obliekli sa do strašidelných kostýmov a masiek.  Líčenie tváre dotváralo halloweenskú atmosféru.

              Naši žiaci sa potrebujú nielen učiť, ale i zabaviť sa. Preto sa aj 5.B rozhodla spríjemniť si jeseň halloweenským poobedím plným veselých hier a súťaží. Všetci žiaci sa tešili z toho, že môžu naplno rozvinúť svoju hravosť.

            • Milión detí sa modlí ruženec

            • V tomto roku sa aj naša škola 18.10.2022 zapojila na hodinách náboženskej výchovy do medzinárodnej iniciatívy: Milión detí sa modlí ruženec. Modlitbu svätého ruženca sme obetovali za mier a jednotu v našich
              rodinách, v našej krajine i vo svete. Zapojením do podujatia sme zároveň chceli vzájomne sa povzbudiť k dôvere v Boha aj v ťažkých časoch. Len modlitba s dôverou môže skutočne zmeniť svet, poraziť zlo a priniesť pokoj. Do tejto akcie sa v tomto roku zapojilo 843 510 detí z celého sveta, 191 324 detí zo Slovenska a 40 detí zo ZŠ Bernolákova 16. Verím, že na budúci rok sa k nám pridajú aj ďalší.

            • Športové popoludnie v ŠKD

            • Krásny, slnečný jesenný deň v ŠKD sme využili na športové aktivity s prvákmi, kde nechýbalo  napr. triafanie gaštanov do krabice, slalomový beh s loptou alebo loptový tučniačik. Deťom sa to veľmi páčilo a odmenou pre nich bol krásny diplom, ktorý navrhli naše šikovné pani vychovávateľky.

              Samozrejme, ďakujeme našim deťom  aj za úpravu  a čistotu školského dvora. Len vďaka čistote a príjemnému prostrediu vieme robiť aktivity, ktoré nás bavia.

            • Deň jablka

            • V piatok 21.10.2022 našu školu zaplavili jablká. Vyrábali sa, spievalo sa o nich, kreslili sa a v neposlednom rade sa jedli. Boli červené, zelené, žlté, sladké a šťavnaté.

              Pre deti v každom veku sú veľmi prospešné, pôsobia pozitívne na trávenie, spevňujú kosti, zlepšujú imunitu, zlepšujú schopnosť sústrediť sa a mnoho ďalšieho. Preto je vždy dobre pribaliť deťom na desiatu aj jabĺčko.

            • Život v období praveku.

            • Na hodinách dejepisu si žiaci 6.B a 6.C triedy vyskúšali život v období praveku. Na chvíľu sa tak vcítili do každodenných činností ľudí žijúcich v dobe kamennej, boli zberačmi i lovcami, ale aj prvými roľníkmi a pastiermi.
              Úlohou žiakov bolo v krátkych scénkach predstaviť čo najvýstižnejšie jednotlivé obdobia doby kamennej. Osvojili si nové zručnosti pri vymýšľaní scenára, výrobe kulís a rekvizít potrebných na stvárnenie historickej doby. Učili sa vzájomnej zodpovednosti, tolerancii a spolupráci v rámci skupín. Zábavnou formou si  tak prehĺbili svoje nadobudnuté vedomosti.

            • JESEŇ V ŠKD

            • Jeseň - plná zábavy, je aj v našom školskom klube detí. Deti sa nenudia ani počas oddychovej, rekreačnej, či záujmovej činnosti, kde radosť a zábava z aktivít a nových skúseností deti motivuje k ďalším činnostiam, k sebahodnoteniu a poznaniu nového. Je radosť pozerať sa, na tvorivosť a vynaliezavosť detí. Kreativite sa medze nekladú :)

            • Hovorme o jedle

            • Naša škola sa opäť zapojila do súťažno-vzdelávacej aktivity „Hovorme o jedle“. Cieľom tejto aktivity bolo vyvolať a podporovať spoluprácu a aktívnu účasť školy pri vzdelávaní detí a mládeže o úlohe potravín pri ochrane zdravia a dobrých stravovacích návykoch ako súčasti zdravého životného štýlu. Najaktívnejšia trieda bola 3.A, pod vedením tr. uč. PaedDr. B. Petrekovej. V tomto projekte sa naučili rozlíšiť čo je zdravé / nezdravé, ale aj správne argumentovať, prečo dané potraviny, pochutiny, jedlo sú / nie sú vhodné na našu každodennú konzumáciu. Veľmi oceňujeme zapojenie sa rodičov, pretože akákoľvek forma spolupráce je vždy prínosom, pretože výchovno-vzdelávacie ciele bez podpory rodičov majú iba formatívny charakter. Snažme sa o to, čo už dvesto rokov pred naším letopočtom konštatoval grécky lekár Pyké: "Človek by mal jesť to, čo potrebuje, ale väčšinou je to, čo mu chutí. Zdravie si však udrží iba vtedy, keď mu chutí to, čo potrebuje".

            • Zbierka pre útulky

            • Naši žiaci postupne vyrábajú drobné aj väčšie veci pre radosť. Takým spôsobom sme otvorili zbierku pre zvieratká v útulku.

              Pri vstupe B do budovy školy nájdete  sladké koláčiky, krásne keramické výrobky, voňavé mydielka, korálkové prstienky, náramky, náušnice, papierové ozdoby, záložky a drobné hračky. Tieto si za dobrovoľný príspevok môžete kúpiť a tak prispieť na nákup granuliek pre psie útulky v Košiciach. Naposledy sa nám za získané peniaze podarilo nakúpiť  200 kg granuliek.

              Podporte prosím pomoc pre tých, ktorí si sami nevedia pomôcť.

              Podobným spôsobom sa môžete zapojiť do 11.11.2022. Zvieratkám pomôžu  staré deky, granulky, konzervy, ryža, cestoviny, hračky pre psíkov.

              Všetky veci budú doručené  psím útulkom v Košiciach.

              Ďakujeme.

            • DEŇ JABLKA

            • Vo štvrtok 13.10.2022 sa na elokovanom pracovisku v Poľove uskutočnilo tematické vyučovanie na
              tému Deň jablka. Celý deň bol zameraný na tému jablka, či už v pracovných listoch alebo v prezentáciách a kvízoch. Zaujímavou aktivitou bolo oberanie jabĺk, ktoré žiaci použili na otláčanie na výtvarnej výchove a taktiež na ochutnávku. Takisto si pochutnali na 100% jablkovej šťave. Žiaci boli poobliekaný do farieb jablka, každý si doniesol jablko na desiatu. Atmosféra v tento deň bola veľmi pozitívna a tvorivá.

            • MINIMARATÓN

            • Keďže október v našom meste sa spája s Medzinárodným maratónom mieru, pri tejto príležitosti sme usporiadali v areály školy Minimaratón v ŠKD a to v dňoch od 7.10.2022 do 11.10.2022, ktorého sa zúčastnilo 120 detí . Akcia sa vydarila, počasie nám prialo. Už teraz sa tešíme na budúci ročník.

            • Zdravá desiata

            • Žiaci 3.A a 2.C si 14.10.2022  priniesli „zdravú desiatu“. Diskutovali sme o tom, čo je – nie je vhodné na desiatu a prečo. Zároveň sme si pripravili „zdravé taniere“ (ovocno-zeleninové) na ochutnávku. Niektorí žiaci desiatu nemali a veľa žiakov neraňajkuje. Aj takýmito aktivitami môžeme prispieť k zlepšeniu stravovacích návykov žiakov mladšieho školského veku.

            • Zdravý tanier – Najobľúbenejšie jedlo v školskej jedálni

            • Dňa 4.10. vo viacerých triedach: 1.A, 1.B, 2.B, 2.C, 3.A bolo hlavnou témou zdravé jedlo a ako ho chápu žiaci. Čo radi konzumujú, čo si predstavujú pod pojmom „zdravé jedlo“ a čo najviac vplýva pri ich výbere jedla a potravín. Cieľom tejto aktivity nebolo iba diskutovať, ale aj „vyrobiť si“ zdravý tanier pomocou kresby, koláže... Dva najkrajšie výkresy, ktoré boli vybraté, budú vystavené na mestskom „Svetovom dni výživy“.

            • Beseda s Mestskou políciou

            • Mestská polícia mesta Košice stanica Západ si pre žiakov 2.C a 3.A triedy pripravili veľmi zaujímavú besedu zameranú na bezpečnosť detí v rôznych situáciách. JUDr. Štefan Mida a Ing. Zuzana Velk žiakom porozprávali aj priblížili prácu Mestskej polície. Pripravené mali  rôzne modelové situácie a názorno-praktické ukážky, kde žiakom vysvetlili a ukázali ako majú v jednotlivých problémových situáciách reagovať, čo je správne v danej situácii urobiť a čo ich už môže ohroziť. Názorne si ukázali a vysvetlili, ako sa správať v dopravnej premávke napr. spôsob, ako prechádzať cez vozovku bezpečne. Žiakov téma veľmi zaujala, boli veľmi aktívni a zvedaví. Policajtov zahrnuli množstvom otázok, na ktoré dostali odpoveď. Ďakujeme za výbornú prednášku a tešíme sa na ďalšie aktivity a preventívne programy v spolupráci s Mestskou políciou.