• Novinky

            • Návšteva psíkov

            • Dňa 27.6.2024 sa v ŠKD uskutočnila akcia pod názvom Pes nie je hračka. Deti sa dozvedeli ako sa starať o psíka a ako ho správne cvičiť. Mali možnosť vyskúšať si dať psíkovi pokyn za odmenu a psíka si pohladkať. Následne viedli diskusiu s pani cvičiteľkou o tom, aké to je chovať psov a čo všetko potrebujeme pri starostlivosti o šteniatka.

            • DofE kvalifikačná expedícia

            • Po desaťmesačnom boji so sebou samým, prekonávaní svojich hraníc, pracovaní na sebarozvoji a mnohých krásnych projektoch sa vybrali DofE členovia na expedíciu do lesa v okolí Košíc. Expedícia je vyvrcholením ich účasti na programe v škole. Po pešom presune strávili v ťažkých podmienkach divokej prírody, bez civilizácie, bez signálu noc v stanoch na Kráľovej studni, kde plnili svoje úlohy (stavanie táboriska, rozkladanie ohňa a príprava teplého jedla, 1. pomoc, orientácia v priestore, súdržnosť...). Bolo to 10 mesiacov naplnených neskutočnými zážitkami a lekciami do života. Títo žiaci boli inšpiráciou aj pre svoje okolie, prispeli svojou prácou ku zlepšovaniu svojho okolia, pomáhali ľuďom a zvieratám. Veríme, že tak ako predošlé ročníky DofE aj títo mladí ľudia si odnášajú mnoho zručností, ako byť človekom medzi ľuďmi. Sme hrdí, že ste to zvládli v tom najťažšom ročníku. Ale to vás urobilo silnejšími a ste pripravení do ďalších životných etáp. Prajeme všetkým deviatakom na tej ceste všetko dobré.

            • Projekt – Výroba tepla v roku 2050

            • Aj v tomto školskom roku sme sa zapojili do 2. ročníka programu Skúsenosť vs Mladosť na tému Výroba tepla v roku 2050, ktorá bola vyhlásená MH teplárenský holding, a.s. Bratislava. Obsadili sme krásne 2. a 5. miesto.
              Na 2. mieste sa umiestnil tím Snehulienky v zložení žiačok 8.A triedy: Emma Baníková, Tamara Begeniová, Lucia Mikulajčíková, Sofia Zniszczolová, Eliška Špinerová.

            • Medaila zdatnosti

            • Mladší školský vek je veľmi vhodným obdobím na získanie pozitívneho vzťahu k telesným aktivitám. Práve preto sme na našej škole zorganizovali už druhý ročník športových aktivít, pod názvom „Medaila zdatnosti“. Medailu získal každý žiak, ktorý absolvoval všetky disciplíny. Samozrejme, že sme vyhodnotili tých najlepších za ročník, ale aj za celý prvý stupeň.
              Za výrobu medailí sa musíme poďakovať našim žiakom z druhého stupňa, pod vedením ich p. učiteliek, ktorí nám tieto krásne medaily zabezpečili. Ďakujeme a všetkým úspešným športovcom blahoželáme!

            • Potulky Košicami

            • V priebehu školského roka sme sa na vlastivede učili o Košiciach. Práve preto sme sa rozhodli so žiakmi 4.A a 3.C triedy, absolvovať vlastivednú vychádzku zameranú na kultúrno-historické pamiatky. Oslovili sme pána Kolcúna, ktorý robí „potulky Košicami“ veľmi zaujímavo. Nebolo tomu inak ani tentokrát. Vrelo odporúčame!

            • Medzinárodný festival športu

            • Dňa 19.6. sa žiaci našej školy zúčastnili medzinárodného festivalu športu JBL Jump Fest. Hviezdy svetového formátu prezentovali svoje športové zručnosti v atletike v priestoroch samotného srdca Košíc - pred Dómom sv. Alžbety. Lásku k športu u detí je potrebné pestovať od útleho veku. A kto vie, možno jedného dňa tu takto budeme podporovať niektorého z našich žiakov.

            • Školský výlet v Herľanoch

            • Žiaci V. A a VI. C sa zúčastnili školského výletu v Herľanoch. Počas dvoch dní absolvovali bohatý program: Výstup na Rankovské skaly, kde sa im poskytol nádherný výhľad na okolie, športové aktivity, súťaže, biologické bingo, opekačku a zábavu pri spoločenských hrách. Odniesli si plno neopísateľných zážitkov a ešte viac utužili triedne kolektívy. Unavení, no s úsmevom na tvári sa vrátili domov.

            • Vychádzka do okolia

            • Žiaci VI. C triedy sa zúčastnili vychádzky do okolia a navštívili MČ Jazero, kde spoločne utužili kolektív pri hraní spoločenských a loptových hier v prírode. Počasie prialo, a tak prežili ďalší deň plný nových zážitkov.

            • Interaktívna výstava v Štátnej vedeckej knižnici

            • Žiaci 6.B. navštívili Štátnu vedeckú knižnicu a v nej interaktívnu výstavu s názvom "What the future wants". Zamysleli sa nad budúcnosťou a digitalizáciou, nad tým čo znamená vyrastať v digitálnom svete, čo zachovať a čo zmeniť. Na záver si mohli vyskúšať virtuálnu realitu.

            • Školský výlet - Betliar

            • Žiaci 1. B a 4. B zažili zaujímavý výlet. Cieľom bola najväčšia jaskyňa Slovenského krasu jaskyňa Domica, luxusné sídlo Andrássyovcov v kaštieľ Betliar a  Mauzóleum v Krásnohorskom Podhradí. Podzemná plavba v jaskyni Domica bola magická. Málokde môžeme v jaskyni plavbou čeriť hladinu jazierka. Stalaktity, stalagmity, stalagnáty a krásna scenéria najkrajšej kvapľovej jaskyne v Európe si nás úplne získali. Historický nábytok, bytové doplnky, umelecké zbierky, či exotické trofeje... to všetko sme našli v kaštieli Betliar, ktorý bol sídlom rodiny Andrássyovcov, najvýznamnejších aristokratov v Európe v 19. storočí. V parku skryté Mauzóleum ako nemý svedok lásky grófa Dionýza, posledného mužského predstaviteľa monockej vetvy Andrássyovcov, a jeho manželky Františky, nás prekvapilo. Žiakov najviac zaujalo krásne zlaté zdobenie kupoly a socha ich verného psíka. Vzácne zážitky, cenné informácie, nové poznatky... to bol náš školský výlet. Kaštieľ Betliar, Mauzóleum, či jaskyňa Domica sú prírodno-kultúrno-historické perly nášho východného Slovenska. V itinerári školských výletov určite nesmú chýbať.

            • Akcia : Deň detí – športové popoludnie v ŠKD - 3.6.2024

            • Akcia sa pre nepriazeň počasia a z organizačných dôvodov konala dňa 21.6.2024. Deň detí – športové popoludnie bolo skvelou príležitosťou pre detí stráviť deň plný zábavy a hier. Počas tohto popoludnia si detí mohli vyskúšať rôzne disciplíny , spolu sa zahrať, zasúťažiť si. Vychovávateľky pre deti pripravili rôzne stanovištia : slalom s raketami a loptičkou, streľba vodnou pištoľou na macíka, skladanie obrázka , skoky do diaľky, lezenie po lavičke a ďalšie. Deti si užívali spoločný čas so spolužiakmi , veľmi si to užívali, bolo vidieť radosť, smiech  a zábavu pri tancovaní . Po skončení aktivít na deti čakala zaslúžená odmena vo forme
              sladkosti a medaile. Takéto akcie podporujú spoluprácu , tímovú spoluprácu , a zdravý pohyb . Je to skvelý spôsob ako osláviť radosť detí.

            • eTwinning projekt

            • Program eTwinning sa na Slovensku realizuje pod záštitou Európskej komisie a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Tento program umožňuje zamestnancom a žiakom rôznych typov škôl spájať sa na diaľku, vytvárať partnerstvá, pracovať na projektoch, zdieľať materiály a nápady. Realizuje sa to zábavnou a inovatívnou formou s cieľom vzdelávať svojich žiakov a študentov. Žiaci I. skupiny VI.A triedy sa zapojili do projektu „My hometown“ spolu s dvoma poľskými školami Szkoła Podstawowa nr 1 im. por. Jana Bałdy w Chmielniku a Szkola Podstawowa w Krzeszowie. Cieľom projektu bolo vytvoriť prezentáciu v programe PowerPoint o meste, v ktorom žijeme a spolu s partnerskými školami v projekte si vzájomne prezentácie zdieľať. Žiaci sa zdokonalili vo vyhľadávaní informácii v anglickom jazyku, v práci s programom PowerPoint a v spolupráci v rámci triedy.

            • Školský výlet – Domica a Betliar

            • Žiaci 5. B a 5. C triedy sa dňa 20. júna 2024 zúčastnili školského výletu do Domice a Betliara. Najprv sme sa schladili v jaskyni Domica, kde sme sa plavili po podzemnej rieke. Následne sme sa presunuli do kaštieľa Betliar, kde sme videli grófske apartmány a obdivovali exotické trofeje. Zaujala nás predovšetkým unikátna kolekcia cenností z Egypta, kde sme okrem iného videli aj múmiu. Spoločne sme strávili príjemný deň a získali nové zážitky.

            • Aquatlon žiakov ZŠ o putovný pohár starostu MČ Košice – Západ

            • Dňa 20.6.2024 sa žiaci našej školy zúčastnili súťaže Aquatlon, ktorá sa uskutočnila na ZŠ Trebišovská 10. Súťažilo sa v disciplínach plávanie a beh v rôznych vekových kategóriách medzi žiakmi a žiačkami ZŚ. Našu školu úspešne reprezentovali títo žiaci:

              Kategória: 6.-7.ročník žiačky – Simona Gomolčáková zo 6.A – 3. miesto
              6.-7.ročník žiaci – Krištof Kužma zo 7.A – 2. miesto
              8.-9.ročník žiačky – Zoja Platková zo 8.B – 3. miesto
              Lucia Mikulajčíková zo 8.A – 2. miesto
              8.-9.ročník žiaci – Eduard Kukura zo 9.A – 1. miesto
              Radovan Kulín zo 8.A – 2.miesto
              Dominik Závacký zo 9.B – 3. miesto

            • Láska kvitne v každom veku

            • Tentokrát sme sa rozhodli pripomenúť seniorom v sociálnych zariadeniach, ako nám na nich záleží aj počas roka. Že máj je mesiacom lásky pre všetkých bez ohľadu na vek. Žiaci II. stupňa s pani učiteľkami mali možnosť vyrábať ručne robené pozdravy, logické hry na rozvoj pamäti alebo len tak pre zábavu a my dospelí sme mohli priložiť k pozdravu pre starkých aj darček. Tieto potom odniesli deviataci v doprovode krásneho a dojímavého programu žiakov II.A do Strediska sociálnej pomoci mesta Košice na Garbiarskej ulici. Stretnutie to bolo veľmi emotívne a veríme, že pre mladé duše aj poučné. K ľuďom vo vyššom veku sa treba správať s rešpektom, pred vekom neutečieme nikto.

            • Majáles

            • V máji 2024 sa konal druhý ročník školského Majálesu. V úvode pripravili naši žiaci kultúrny program. Vanessa Sopková zo VI.C spolu s tanečným partnerom Richardom zatancovali waltz a sambu. Žiačky Daniela Jacková zo VII.A, Michaela Pavelová a Zuzana Vitkovičová zo VII.C spolu so svojou tanečnou skupinou sa predstavili tancom. Po úvodnom privítaní pani riaditeľkou sa slávnostne otvoril druhý ročník tejto úžasnej akcie, ktorá, veríme, sa stane tradíciou na škole. Žiaci mali možnosť zatancovať si, ale si aj zasúťažiť či získať krásne ceny z tomboly od sponzorov. Vyhlásený a ocenený bol aj najlepší tanečník a tanečníčka a zvolili sme si aj kráľa a kráľovnú plesu. Ďakujeme každému, kto sa pričinil na zorganizovaní a priebehu Majálesu.

            • Školská záhrada

            • Dňa 18.6. v priestoroch našej školy pracovníci firmy Syntax spojili sily s našimi žiakmi a pripravili pre svojich našich žiakov „outdoorové učebne“. V priestoroch záhradky je možné absolvovať výučbu či popoludňajší program vďaka novému sedeniu a tabuliam. Pribudla šachovnica a bylinkový záhon, kde si žiaci môžu od septembra vysadiť rôzne bylinky na čajík. Želáme našim žiakom veľa príjemného času tráveného v našich nových učebniach na čerstvom vzduchu.

            • Zber odpadu na Malej stanici

            • Dňa 14.6.2024 sa v Mestskej časti Košice-Juh uskutočnila v lokalite Malá Stanica Jarmočná pod taktovkou organizácie Save_nature_civas perfektná dobrovoľnická akcia (Mám srdce na správnom Meste) Nadácia Pontis.
              170 vriec odpadu vyzbierali dobrovoľníci zo Save_nature_civas, dobroľníci z Tatra Banky, no najvyšší bol počet našich žiakov, členov DofE našej školy ZŠ Bernolákova 16, Košice. Učíme žiakov láske k prírode.

            • Školský výlet - Vysoké Tatry

            • Žiaci 6.B, 7.C a 8.C si  spríjemnili záver školského roka výletom vo Vysokých Tatier. Najprv sme vyšľapali na Popradské pleso, kde sme si vychutnali krásne panoramatické výhľady na prírodu a  potom sme sa presunuli do Starého Smokovca, do optickej galérie Tricklandia, kde sme sa parádne  vyšantili. Uvavení, ale spokojní sme sa šťastne vrátili domov.

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.