• Novinky

            • Krabica Bohatstva

            • Dňa 20.12.2022 sa naši žiaci zúčastnili príjemnej akcie „Krabica Bohatstva“ na Bosákovej ulici. Krátkym vianočným programom spríjemnili predvianočné chvíle obyvateľom zariadenia. Krabicu Bohatstva odovzdali vedúcej zariadenia, za čo boli veľmi vďační.

            • Zbierka oblečenia pre sociálne slabé rodiny.

            • V čase Vianoc nám nedá nemyslieť na ľudí v núdzi. Práve pre nich bola na našej škole uskutočnená zbierka oblečenia, hračiek, hygienických potrieb, vecí do domácnosti a kníh.

              Všetky vyzbierané veci budú doručené rodinám, ktoré túto nezištnú pomoc potrebujú.

              Srdečne ďakujeme!

            • Koľko lásky sa zmestí do krabičky?

            • Projekt „Koľko lásky sa zmestí do krabičky?“ spája  generácie ľudí po celom Slovensku a stal sa milou vianočnou tradíciou. Aj na našej škole sa v posledných dňoch chystali balíčky plné lásky.

              Žiaci 1.A triedy si pripravili vianočný program, ktorým potešili starkých v Domove pokojnej staroby A. F. Colbrieho v Košiciach a odovzdali im krabičky plné darčekov.

              Ďakujeme všetkým za podporu tohto projektu!

            • Vianočné škatuľky dobrým ľuďom

            • Dňa 19.12.2022 boli žiaci 1.C navštíviť  VIA LUX - Domov sociálnych služieb a zariadenie pre seniorov v Barci. Zaspievali im vianočnú pesničku, odovzdali im vianočné škatuľky a potešili ich. Boli to veľmi dojemné chvíle nie len pre dospelých, ale aj pre naše deti, ktoré ostanú navždy v ich srdiečkach.

            • VIANOČNÝ POZDRAV

            • Dňa 16. decembra 2022 sa  v našej ŠKD na Bernolákovej 16  uskutočnilo vyhodnotenie akcie VIANOČNÝ POZDRAV. Tie najkrajšie v počte 65 kusov boli odmenené sladkosťou. Všetkým srdečne blahoželáme  a prajeme ešte veľa tvorivosti a kreativity. V tomto vianočnom období nám takto príjemne skrášľujú interiér našej školy. ​​​​​​​

            • Vianočná besiedka

            • Štvrtok 15.12.2022 bol pre nás veľmi výnimočný. Tento predvianočný čas sme po troch rokoch prestávky oslávili vianočným programom v kultúrnom dome v Košiciach-Poľove s názvom „Varíme Vianoce“. Práca nás a našich žiakov bola veľmi tvrdá, pretože sme program nacvičovali skoro mesiac pred vyučovaním, počas prestávok a aj v školskom klube popoludní. O to viac nás potešil úspech, ktorý mali naši žiaci pred skoro 170-členným publikom. Celý program boli plný spevu, tanca, piesní, ale aj zaujímavých scénok. Prváci priblížili vianočnú pekáreň, druháci a tretiaci boli anjelmi aj črtami, štvrtáci prišli so zaujímavou scénou „Ako zachrániť Vianoce“. Museli im pritom pomôcť aj šikovní mladší spolužiaci, pretože nám práve v deň vystúpenia vypadli niektorí z hlavných aktérov. Nechýbala spoločná pieseň s hudobnými nástrojmi, či tance, ktoré tak všetkých spojili. Na malú chvíľu sme tak oddýchli od hektickej doby, ktorú žijeme a mohli tak vkĺznuť do pravej vianočnej atmosféry. 

            • Pytagoriáda – školské kolo

            • V dňoch 7.12.2022 a 8.12.2022 sa žiaci 3. až 8. ročníka zapojili do školského kola Pytagoriády v počte 246. Žiaci riešili matematické úlohy v rozsahu 60 minút. Prví traja  úspešní žiaci z každého ročníka postúpia do okresného kola.

            • Hodina kódu

            • Hodina kódu je hodinový úvod do informatiky, ktorý za pomoci zábavných tutoriálov ukazuje, že základy sa môže naučiť každý. Sú to hodinové výukové programy vo viac ako 45 jazykoch.

              Naši žiaci 5. - 9. ročníka sa v čase od 5.12.2022 do 9.12.2022 pripojili k miliónom študentov na celom svete, ktorí oslavujú Týždeň vzdelávania informatiky prostredníctvom Hodiny kódu. V priebehu 1 vyučovacej hodiny mali  programovať svoju obľúbenú hru – Star Wars, Minecraft alebo iné hry podľa vlastného výberu.

              Aktivity Hodiny kódu sú prístupné bezplatne po celý rok na www.hourofcode.com.

            • Lomihlav

            • Lomihlav je krajská matematická súťaž štvorčlenných družstiev žiakov 7. - 9. ročníka základných škôl a príslušných tried osemročných gymnázií, ktorú organizuje združenie Strom. Ich úlohou je správne vyriešiť čo najviac matematických úloh vo forme hádaniek a hlavolamov. Žiaci majú možnosť sa naučiť niečo nové zábavnou formou a porovnať svoje sily s ostatnými.

              Tejto súťaže sa 9.12.2022 zúčastnili žiaci 8.A triedy Terézia Ferenczová, Matej Matkobiš, Ema Bogová a Linda Juhanová . Súťažilo 48 družstiev. Naši žiaci sa umiestnili na 17. – 18. mieste.

              Srdečne blahoželáme!

            • Mikulášsky večierok

            • Žiaci V.C si spolu so svojou triednou pani učiteľkou pripravili v popoludňajších hodinách mikulášsky večierok. Čas strávili súťažami, tancovaním, spievaním a s dobrou náladou. Nielenže sa zabavili, ale si aj utužili vzťahy v kolektíve. 

            • KVET Lupienok 2023

            • KVET LUPIENOK veršovaný herbár – medzinárodný dištančný jazykovo –prírodovedný projekt pre jednotlivcov.

              V októbri a novembri sme vyrábali projekt s cieľom rozvíjať schopnosti a zručnosti žiakov

              v anglickom jazyku a podporovať ich v tvorivosti. Využili sme pri tom vzťah anglického jazyka so slovenským jazykom a prírodovedou.

              Zúčastnili sa 5 žiaci:

              4.A Alexandra Lukáčová

              4.B Šimon Dargó, Karin Kováčová

              4.C Lea Dragošková, Zoja Števkovová

              Z týchto žiakov do ďalšieho kola postupujú 3 žiaci:

              4.A Alexandra Lukáčová

              4.B Šimon Dargó

              4.C Zoja Števkovová

              Všetci žiaci získavajú diplom . Finále v rámci SR sa uskutoční  do konca januára 2023.

            • Vianočná pošta

            • Cieľom akcie je prostredníctvom pohľadníc si pripomenúť nedávne tradície spojené so sviatkami ako takými, porozprávať sa o vianočných sviatkoch, zamyslieť sa nad tým, čo je v živote dôležité, vcítiť sa do kože starších ľudí.

              Seniori sú zvyknutí dostávať na Vianoce rukou písané listy či pohľadnice. Je to pre nich ozajstný dar – rukou písané prianie, symbol toho, že na nich niekto myslí.

              Pohľadnice putovali do Rožňavy, Hlohovca, Nových Zámkov, Tvrdošína, Jasovej, Detvy, Prešova a Banskej Bystrice.

              Táto akcia získala cenu „Srdce na dlani“: Sme radi, že pomáhate a máte srdce na dlani. Toto ocenenie patrí aj Vám. https://youtu.be/rMfuQtaamDo
               

            • EXKURZIA v KOSITE

            • Exkurzia v KOSITE pre žiakov 2.A a 2.C bola veľmi zaujímavá a poučná. Druháci mali možnosť vidieť areál firmy KOSIT, vysypávanie smetí zo smetiarskeho auta, obzreli si linku na triedenie plastov, vstúpili do kabíny pani žeriavničky, odkiaľ mali pohľad na miešanie odpadu v 25 metrov hlbokej jame. Rameno žeriavu spolu s drapákom presúvalo a premiešavalo odpad a potom ho postupne presunulo a spustilo do 2 obrovských pecí. 

              V Centre enviromentálnej výchovy (CEV) žiaci získali nové vedomosti napr.: Prvý plast vynašiel Leonardo da Vinci. Sklo možno recyklovať neustále, rolku z toaletného papiera nie. Bežný Slovák spotrebuje ročne okolo 450 kg odpadu a to je skoro ako jeden malý slon. Na záver nechýbala spoločenská enviromentálna hra. 

            • Moji starí rodičia

            • Rodina nesmierne vplýva na citový vývin dieťaťa. Dieťa dokáže veľmi vnímať udalosti v rodine, pretože sa v nej pohybuje každý deň. Je základom pre rozvoj jeho osobnosti. Rodina pomáha dieťaťu začleniť sa do spoločnosti, pomáha mu osvojiť si kultúrne návyky, učiť sa tolerancii.

              Žiaci 6. ročníka na občianskej náuka spracovali tému „Moja rodina“, „Moji starí rodičia“. Vytvorili prezentácie, plagáty,  rodostromy a zahrali divadielka.

            • Obľúbený rodinný recept

            • Deti potrebujú určitú dávku slobody, ale dôležité sú aj zvyky a rituály. Práve tie im dávajú pocit bezpečia, stability a vzbudzujú v nich radosť z očakávania. Majú sa vždy na čo tešiť. Očakávanie je tak spojené s nádejou, že dieťa môže opäť prežiť niečo pekné. A preto sú v rodinách dôležité rituály spojené s určitými tradíciami a zvykmi. Budujú vzájomnú blízkosť, stabilizujú rodinné spolužitie. Tradície udržujú hodnoty. Spájajú nás s minulosťou a otvárajú dvere do budúcnosti.

              Žiaci 6. ročníka predstavili spolužiakom rodinné recepty, ktoré sú v ich rodine zaužívané. Po rozhovore s rodičmi a starými rodičmi priblížili regionálne tradície formou rodinného receptu.

            • Celomestská dejepisná súťaž

            • V druhom kole celomestskej dejepisnej súťaže mali žiaci v praktickej časti vyhľadať odpovede nasúťažné otázky vo Východoslovenskom múzeu. Otázky boli zamerané na okolnosti vzniku múzea. Žiaci si prezreli výstavu a hravo našli odpovede. Dozvedeli sa tak nové informácie a zároveň si prezreli aj zaujímavé vystavené exponáty. V predchádzajúcom kole získali plný počet bodov. Držíme im palce do ďalších kôl.

            • Psia burza

            • V predošlých týždňoch na škole prebiehala burza a zbierka potrieb pre psie útulky v Košiciach. V burze sa vyzbieralo 240 eur, ktoré sme v plnej sume použili na nákup granúl a konzerv pre útulky.

              Za Vašu pomoc ďakujeme.

              Ďakujeme aj všetkým žiakom a kolegom, ktorí do burzy prispeli svojimi výrobkami.

            • Exkurzia do Východoslovenského múzea

            • Žiaci V.C sa zúčastnili exkurzie z dejepisu. Navštívili Východoslovenské múzeum, konkrétne výstavu Dary a darcovia, ktorá je zameraná na 150. výročie vzniku Východoslovenského múzea. Dozvedeli sa zaujímavé informácie o vystavených exponátoch, niektoré z nich boli naposledy vystavované práve v dobách, keď múzeum začínalo svoji činnosť a potom boli dlhé roky uskladnené. Zistili ako sa takéto predmety dostávajú do múzea a čo všetko je ďalej potrebné k tomu, aby mohli byť vystavované a zachovali sa tak pre budúce generácie. Zbierka bola všestranná, boli tam predmety z dôb praveku, staroveku, stredoveku až moderných dejín. Zameraná bola aj na obrazy a umenie, všetci si tam našli to svoje. V závere žiaci plnili rôzne edukačné úlohy, pátrali po predmetoch i známych osobnostiach. Ich záujem a prácu pochválila aj pani sprievodkyňa. Bol to skvelý zážitok.

              Ďakujeme

            • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

            • Základné a materské školy na celom Slovensku sa zapájajú do projektu „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“. Jeho podstatou je urobiť radosť starkým v centrách pre dôchodcov, pre ktorých je to často jediný darček, ktorý dostanú.

              Aj na našej škole sa v posledných dňoch chystali balíčky plné lásky. Žiaci si pripravili vianočný program, ktorým potešia starkých pri odovzdávaní balíčka.

              Za všetky balíčky ďakujeme.