• Novinky

            • Hráč biliardu

            • Adam Škulec je žiakom triedy IX. B našej školy. Je tak skromný, že mnohí ani netušia, že vo svojom voľnom čase vyhráva rôzne biliardové súťaže. Biliard je elegantná logická hra, vyžadujúca od hráča maximálne sústredenie a logický prístup. O to vzácnejšie sú tieto výhry, že v Adamovej vekovej kategórii biliardové kluby neexistujú a preto jeho protihráči sú dospelí ľudia. Sme na takýchto žiakov patrične hrdí.

            • Návšteva Archívu mesta Košice

            • V rámci III. kola celomestskej dejepisnej súťaže navštívili žiaci v mesiaci január Archív mesta Košice. Vypočuli si prednášku o význame archívov i to, aké písomné pamiatky uchováva  Archív mesta Košice. Dozvedeli sa zaujímavé informácie o najstarších listinách týkajúcich sa Košíc, aké výsady a prvenstvá získalo mesto v našich dejinách. Oboznámili sa s novými pojmami, videli rôzne pečate, spôsob ich upevnenia na listinu. V neposlednom rade nadobudli poznatky o vývoji erbu mesta Košice.

            • KOŠICE -  NOVÉ ZÁMKY

            • Dňa 17.1.2023 sa žiaci 1.C, 5.A a 5.C zúčastnili hokejového zápasu v Steel Aréne

              KOŠICE -  NOVÉ ZÁMKY. Deti aj dospelí si zápas skvele užili. Zápas sme vyhrali . Niektoré deti boli v Steel Aréne po prvý krát, o to viac bol pre nich tento čas vzácny.  Bez tých správnych ľudí by sme sa však zápasu nezúčastnili. Chceli by sme sa touto cestou poďakovať pánovi  trénerovi, ktorý oslovil pána starostu Ladislava Lörinca, ktorý to celé zasponzoroval. Splnil sa sen nie len  pani učiteľkám, ktoré chceli zažiť ďalšie dobrodružstvo s deťmi, ale prioritne deťom. Aj takto učíme deti láske k športu.

               Ďakujeme

            • Exkurzia a beseda na SŠŠ

            • Dňa 20.1.2023 sa 25 žiakov 8. ročníka zúčastnilo exkurzie a besedy s bývalou olympijskou reprezentantkou v šerme p. Ráczovou na strednej športovej škole SŠŠ, Tr. SNP 104 v Košiciach, spolu s výchovnou poradkyňou a pedagogickou asistentkou.

              Žiaci absolvovali prehliadku školy aj s odborným výkladom. Prezreli si sieň slávy s upomienkovými predmetmi a oceneniami športovcov, výstavu fotografií bývalých žiakov školy a zároveň úspešných olympionikov, tréningové miestnosti a telocvične počas tréningu študentov SŠŠ. Naši žiaci sa zúčastnili aj na besede s bývalou slovenskou športovkyňou. Beseda bola veľmi zaujímavá a poučná.

              P. Ráczová porozprávala žiakom o význame športu na formovanie slušného správania medzi športovcami na rôznych príkladoch z histórie. Oboznámila žiakov s  hnutím fair play – čestným správaním v športe aj v živote. Na záver si žiaci zasúťažili v kvíze a najlepší traja boli ocenení. Všetci účastníci získali aj upomienkové darčeky.

              Veríme, že táto exkurzia pomôže našim žiakom vybrať si školu a študijný odbor, pre ktorý majú predpoklady a talent a zároveň sa budú vedieť uplatniť v profesijnom živote.

            • Mikulášsky beh

            • Ako sme už informovali na stránke našej školy, charitatívny Mikulášsky beh sa v nedeľu 4.12.2022 vrátil do svojej štandardnej podoby. Hlavná ulica v Košiciach bola zaplnená bežcami v mikulášskych kostýmoch a mikulášskych čiapkach.  Bežci  tak pomohli malým onkologickým pacientom, ktorých zastrešuje organizácia Svetielko pomoci v Košiciach a Svetielko nádeje v Banskej Bystrici. Nakoľko išlo o charitatívny projekt, výška štartovného bola minimálna. Napriek tomu celková vyzbieraná suma je 11 411 eur. Takto komplet vyzbieraná suma sa rozdelila rovnako medzi obe organizácie. Využije sa pre malých onkologických pacientov.

              Poďakovanie patrí aj našim žiakom, ktorí sa tohto behu zúčastnili.

            • FINANČNÁ GRAMOTNOSŤ

            • V stredu  11. 1. 2023 na našej škole prebehlo vzdelávanie žiakov v oblasti "Finančná gramotnosť". Žiaci 4. A, 4. B a 4. C mali možnosť získať nové poznatky a informácie. Pod odborným vedením lektorov spoznávali "príjmy", "výdavky", ale aj "typy hospodárenia". Zisťovali, čo znamená pojem "finančná zodpovednosť spotrebiteľa". Zaujal ich pojem "reklamácia". Spoznali všetko, čo súvisí s témou "tovar". Žiaci sa naučili, že ak tovar kupujú, svoju pozornosť majú sústrediť nielen na jeho cenu a kvalitu, ale aj na vlastnosti samotného tovaru, jeho balenie a samozrejme, nesmú zabudnúť na doklad o jeho kúpe.  Všetky osvojené informácie mohli hneď aplikovať v aktivite, ktorá nasledovala v závere hodiny. 

            • Novoročná pošta 2023

            • Na Vianoce pohľadnice našich šikovných žiakov mnohých seniorov v domove dôchodcov potešili. Dôkazom je i milá odpoveď, ktorú sme dostali od Mintaky v Prešove.

              Posielame veľké ĎAKUJEM :)

            • STROM PRIANÍ

            • V predvianočný čas mohli žiaci našej školy napísať svoje priania a túžby na STROM PRIANÍ. Na malý lístok napísali, čo si želali pre seba alebo svojich blízkych a pripli svoj odkaz na stromček. Dúfame, že sa  im ich želania splnili, prípadne sa v blízkej dobe splnia. Veď ako sa vraví:  „Ak po niečom veľmi silno túžiš, celý vesmír sa spojí, aby sa to mohlo uskutočniť."

              ŠKOLSKÝ PARLAMENT

            • „Pomáhame našej zeleni“

            • Aj v závere kalendárneho roka sme na škole mysleli ekologicky a so starým rokom sme sa rozlúčili enviroaktivitami. Najstarší žiaci ukázali, ako vedia spolupracovať s tými najmenšími a pustili sa spoločne do akcie „Pomáhame našej zeleni“. Za podporu ďakujeme firme Syntax a zúčastneným triedam 1.A, 4.C, 9.B.

            • EKO VIANOCE

            • Kedy: 19. – 22.12. 2022
              Kde: ZŠ Bernolákova 16, Košice
              EKO Triedy: 1.A, 2,A, 2.C, 3.C, 4.B, 4.C, 6.C

              „Výroba vianočného darčeka alebo vianočnej ozdoby z odpadového materiálu“

              Hoci sú Vianoce časom hojnosti a dostatku, neplytvajme zbytočne. Nezabúdajme, že odpad sa dá triediť aj na Vianoce. Len vytriedený odpad vieme zhodnotiť a zrecyklovať. Preto si urobme EKO VIANOCE, aby mala počas vianočných sviatkov dôvod na oslavu aj naša ZEM...

            • Vianočné pozdravy

            • Vianočné pozdravy vyrobené žiakmi našej školy našli svojich majiteľov. Na sklonku roku 2022 potešili policajné zložky, záchranné zložky a hasičov v Košiciach. Takto sme sa im poďakovali za celoročnú spoluprácu. Nezabudlo sa ani na naše tety upratovačky a kuchárky.
              Prajeme všetkým šťastný vstup do nového roka 2023.

            • Vianoce v Británii

            • Koncom decembra sa uskutočnila akcia s názvom „Vianoce v Británii“. Zúčastnilo sa jej 140 žiakov z 1. stupňa a žiaci z 5.B a 5.C triedy. Cieľom bolo rozvíjanie multikultúrnej výchovy u žiakov - všímať si podobnosti a rozdielnosti v tradíciách počas vianočných sviatkov, osvojenie si slovnej zásoby na tému Vianoce. Pomocou aktivít si na hodinách anglického jazyka precvičili hláskovanie slov, spievanie vianočných piesní v anglickom jazyku a vytváranie obrázkových slovníkov s vianočnou tematikou.