• Novinky

            • EXPERT geniality show

            • V celoslovenskej súťaži EXPERT geniality show majú žiaci šancu ukázať svoje kvality, niečo nové sa naučiť, získať titul EXPERT a tiež  zaujímavú cenu.  V utorok 28.11.2023 sa vybraní žiaci 2.stupňa zúčastnili tejto súťaže. Mohli si overiť  vedomosti z biológie, geografie, matematiky, anglického jazyka alebo športu.  Všetkým zúčastneným držíme palce!

            • Zbierka hračiek

            • Dobrý deň, milí rodičia, žiaci, kolegovia.

              Vzhľadom na zvýšený dopyt po hračkách pred Vianocami, vyhlasujeme od 4.-15.12. Zbierku hračiek pre sociálne inštitúcie. Hračky poprosíme čisté, funkčné, kompletné. Zvýšený dopyt je po plyšákoch (hlavne strednej a veľkej veľkosti). Každej hračke nájdeme ten najlepší nový domov, kde urobí radosť po druhýkrát.

              Ďakujeme.

               

              ZŠ Bernolákova 16, Košice

            • Všetkovedko

            • Dňa 28.11.2023 sa žiaci 1.-4. ročníka zapojili do celoslovenskej vedomostnej súťaže Všetkovedko, ktorá
              hľadá a objavuje najmúdrejších medzi najbystrejšími. Žiaci riešili rôzne pútavé, logické i originálne úlohy. Úlohy,
              v ktorých si žiaci mohli overiť svoje vedomosti, prepojiť to, čo sa doposiaľ naučili, ale aj to, s čím sa doteraz stretli nielen v škole, ale aj v rodine, vo svojom blízkom okolí. Súčasne získavali aj nové skúsenosti – čítanie
              s porozumením, prácu s textom.

            • Záložka do knihy spája školy

            • V školskom roku 2023/2024 sme sa opäť zapojili do 14. ročníka česko-slovenského projektu ,,Záložka do knihy spája školy“. Našou úlohou v tomto projekte bolo vytvoriť so žiakmi záložky na tému: Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov. Samotnej tvorbe predchádzalo čítanie, ktoré nás inšpirovalo k tvorbe pútavých záložiek. Vytvorené a vyzdobené záložky sme koncom októbra odoslali do určenej partnerskej školy - Gymnázium Jana Blahoslava Ivančice v Českej republike. K záložkám sme pripojili list s vrelými pozdravmi od našich žiakov. Záložky sme si už vymenili a nebudeme tajiť, že nám urobili veľkú radosť.

            • Adoptuj si kilometre

            • Zber odpadu MČ Jazero/MČ Krásna

               

              Akcia Adoptuj si kilometre je ukážka krásnej spolupráce medzi mladšími a staršími žiakmi. Žiaci 7. a 8. ročníka, milovníci športu, získali v deň akcie Adoptuj si kilometre za každý odbehnutý kilometer jedno vrece na odpad. Poslanec MČ Terasa Košice a člen Rady školy Dominik Karaffa túto krásnu myšlienku podporil svojim uznaním a zdvojnásobil počet získaných mechov.  Spolu žiaci vybehali 200 km – 400 mechov.

              Následne tieto mechy používajú starší žiaci - členovia DofE na svojich ekologických akciách. Tak tomu bolo aj počas zberu odpadu v MČ Jazero a MČ Krásna. 13 žiakov počas dvoch zberov na hranici medzi týmito mestskými časťami nazbieralo cez 80 vriec drobného odpadu. S odvozom im pomohli tamojší obyvatelia rodinných domov, ktorí žiakom vyjadrili veľký obdiv a poďakovanie za ich prácu.

            • ZŠ Bernolákova 16 - Škola s veľkým srdcom ❤

            • Sme stvorení pre väčšie veci, ako byť iba číslom vo svete. Musí byť v živote predsa toho VIAC. Vďaka programu DofE na škole dokazujeme svetu, že aj my, deti, dokážeme obrovské veci.

              • Odniesli sme darčeky do Azylového domu Dorka.
              • Usporiadali sme zbierku plastových vrchnákov na podporu liečby chorého Lacka a naša propagácia zbierky sa šíri aj do iných škôl, do iných inštitúcií, dokonca aj do iných miest.
              • Mnohí DofE deviataci sme dobrovoľníkmi v útulku pre zvieratá v Haniske a práve v tejto chvíli chystáme burzu za účelom nákupu potrieb pre zvieracie útulky v Košiciach.
              • Nazbierali sme s podporou Vás všetkých plnú dodávku oblečenia pre rodiny v hmotnej núdzi a už balíme balíčky s hračkami na Vianoce pre deti z týchto rodín.
              • Poctivo trénujeme na Charitatívny Mikulášsky beh pre onkologické oddelenie a pripravujeme darčeky pre malých bojovníkov - onkopacientov.
              • Pripravujeme program pre starkých v sociálnych zariadeniach pri príležitosti odovzdávania Krabičiek plných lásky na Vianoce.
              • Osobne roznesieme vianočné pozdravy vyrobené v našej škole záchranárom, hasičom, policajtom ako poďakovanie za starostlivosť o nás.

              Čo je najkrajšie, snáď každá trieda, naši učitelia, školský podporný tím, tety na vrátnici, asi všetci sa k nám v tento predsviatočný čas pridali a pomáhajú nám s prípravou výrobkov do burzy pre psíkov, zhotovujú Krabičky plné lásky, kreslia vianočné pozdravy...

              Vo svete je veľa bolesti. Ale ak sa trápenie rozdelí na viacero pliecok, jeho váha je trochu menšia. A hoci nevieme pomôcť všetkým, ak pomôžeme hoc len jednému, má to zmysel a toto je cesta, ako dokážeme spoločne robiť svet krajším.

              Žiaci DofE s pani učiteľkou Mirkou Kucikovou a s VAMI ❤

            • Okrené kolo v Super Florbal pohár žiakov ZŠ

            • Dňa 24.11..2023 sa žiaci našej školy zúčastnili okresného kola v súťaži Super Florbal pohár žiakov ZŚ. Turnaja sa zúčastnilo 12 škôl. V skupine sme dosiahli 2 víťazstvá, 1 remízu: ZŠ Bernolákova 16 : ZŠ Starozagorská 7:2, ZŠ Bernolákova 16 : ZŠ Lechkého  4:3 a ZŠ Bernolákova 16: ZŠ Bernolákova 18 2:2. Postúpili sme z 1.miesta v skupine.

              V semifinále sme vyhrali nad ZŠ Kežmarskou 6:2.

              Vo finále sme prehrali so ZŠ Považská 6:3

              Celkovo sme obsadili 2. miesto.

              Našu školu reprezentovali žiaci:

               8.A – Matej Kender, Lukáš Červenka, Matej Imro, Radovan Kulín

               8.B – Daniel Pampurik, Dalibor Kundrik Ján, Vladimír Čudejko

               9.A – Matej Matkobiš, Oliver Keresti, Maximilián Staroň

               9.B – Matej Šimurda

            • Silová vzdušná akrobacia

            • Mgr. Henrieta Ignác Tabačáková, majiteľka a hlavná trénerka štúdia Pole Diva, prišla k nám do školy so svojimi dievčatami, ktoré trénuje, aby nám ukázali,  čomu sa venujú.

              Pole šport je vo svete uznávaným vrcholovým  športom, ktorý je kategorizovaný vo svete pod názvom AIR POWER ATHLETICS (silová vzdušná atletika). Vzdušná akrobacia je unikátne spojenie športu a umenia, ktoré napomáha získať silu a ladnosť vo vzduchu. Obsahuje gymnastické prvky, silovú akrobaciu ale aj moderný tanec. Dnešná forma pole športu sa teší stále väčšej obľube po celom svete. Zaujal aj našich žiakov, ktorí si to mali možnosť aj vyskúšať. Ďakujeme.

            • Ako sa správne rozhodnúť – duálne vzdelávanie

            • V dňoch 10.11. a 23.11.2023 na hodinách občianskej náuky sa žiaci 9.B a 9.C aktívne zúčastnili na online webinári „Ako sa správne rozhodnúť“, ktorý bol zameraný na informácie o správnom rozhodovaní  pri výbere strednej školy a o možnosti duálneho vzdelávania počas štúdia.

              Webinár viedla pracovníčka Asociácie priemyselných zväzov a dopravy pani Jana Buday. Poskytla žiakom informácie o možnostiach a výhodách duálu na SŠ - žiaci pracujú počas praxe v konkrétnych firmách, s ktorými má stredná škola zmluvu, získavajú pracovné skúsenosti, návyky, financie. Žiaci odpovedali na otázky a zároveň sa aj pýtali na to, čo ich zaujímalo.

              Na záver bol žiakom poskytnutý link - adresa na vyhľadanie konkrétnych firiem, ktoré realizujú duálne vzdelávanie na konkrétnych školách a odboroch v Košickom kraji, ale aj ostatných krajoch na Slovensku.

               

              https://rzovp.sk/zoznam-zamestnavatelov-s-osvedcenim-pre-sdv/

            • ZÁKLADNÝ PLAVECKÝ KURZ

            • V jesenných mesiacoch október a november sa žiaci 3. ročníka zúčastnili Základného plaveckého výcviku na ZŠ Trebišovská 10 pod vedením p. uč. Štefana Ivanča. Žiaci úspešne ukončili svoje zdokonaľovanie sa v plávaní, posilnili svoju telesnú zdatnosť aj imunitu. Okrem získania zručností v 3 plaveckých štýloch - kraul, znak a prsia, kurz priniesol žiakom radosť, utužovanie vzťahov v kolektíve a nové životné skúsenosti.

            • Vianočná guľa

            • December nám klope na dvere a my sme sa zapojili do krásnej kreatívnej SÚŤAŽE „Vyzdob si svoju vianočnú guľu“.

              Chceli by sme Vás poprosiť, aby ste sa zapojili do hlasovania, a podporili nás svojim lajkom v súťaži, ktorá bude spustená od piatku 24.11.2023 na FB stránke OC Cassovia. Presný postup hlasovania zverejníme po spustení suťaže.

              Všetky materiály použité na výzdobu Vianočnej gule sú vyrábané ručne, s láskou a na jej výzdobe sa podieľali deti z ŠKD s pomocou našich kreatívnych pani vychovávateliek: Zuzana Rusnáková, Janka Mittellmann, Mgr. Lenka Žáčiková, Mgr. Simona Hološková a Danka Šelengová.

              Len spoločnými silami dokážeme súťaž vyhrať.

              Vopred ďakujeme.

            • Planetárium

            • Keďže téma „Vesmír“ je pre žiakov veľmi zaujímavá, vybrali sme pre štvrtákov a druhákov interaktívny program pod umelou oblohou planetária na tému: „Ako nájsť voz, … a iné súhvezdia“. Dozvedeli sme sa, ako rozpoznávať najznámejšie súhvezdia a zároveň aj jednoduchý spôsob, ako v pozorovaní súhvezdí pokračovať aj po odchode z planetária. Celý program sprevádzali antické príbehy o bájnych hrdinských činoch, ľuďoch, zvieratách a veciach, ktoré sa dostali na oblohu v podobe súhvezdí. Tiež nám ozrejmili základné astronomické poznatky o pohyboch nebeských telies, historické i súčasné predstavy o hviezdach, planétach, kométach, Mliečnej ceste.... Videli sme, čo všetko sa dá pozorovať priamym pohľadom, čo malým ďalekohľadom a ako vidia tie najväčšie ďalekohľady sveta.

            • Okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry, kategórie C

            • Dňa 15. 11. 2023 CVČ, EP Popradská 86 v Košiciach zorganizovalo okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry, kategórie C pre žiakov ZŠ a OG, na ktorom sa zúčastnila aj naša žiačka Eva Psotová z VIII.A triedy - víťazka školského kola Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry.

              Súťažiaci sa popasovali s náročnými úlohami, písomným testom, slohovou úlohou a našej žiačke sa podarilo získať krásne 3. miesto. Víťazke gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy.

            • Krajské kolo v stolnom tenise žiačok ZŠ

            • Žiačky našej školy sa zúčastnili krajského kola v stolnom tenise žiačok. Krajské kolo sa konalo dňa 15.11.2023 na ZŠ s MŠ Margecany. Krajského kola sa zúčastnilo 10 škôl. Našu školu reprezentovali žiačky: Daniela Jacková 7.A, Lucia Mikulajčíková 8.A, Sofia Zniszcolová 8.A. Umiestnili sme sa na 7. mieste.

            • Význam Deklarácie ľudských práv

            • Žiaci našej školy sa zapojili do súťaže NAŠA NEDÁVNA HISTÓRIA. Súťaž vyhlásilo Občianske združenie Misia 89 v spolupráci s Ústavom pamäti národa. Úlohou žiakov bolo napísať voľnú tvorbu na tému VÝZNAM DEKLARÁCIE ĽUDSKÝCH PRÁV PRE 21. STOROČIE, ktorá je venovaná 75. výročiu podpísania Všeobecnej deklarácie ľudských práv Organizáciou spojených národov.  Cieľom súťaže je poukázať na význam podpisu Deklarácie ľudských práv a nevyhnutnosť jej dodržiavania aj v súčasnosti. Tvorivosťou a veku prístupnou formou žiaci spracovali danú problematiku a pomáhajú tak šíriť myšlienky tolerancie, rovnosti a spolupatričnosti medzi príslušníkmi mladej generácie. Do súťaže sa zapojilo šesť žiakov 7., 8. a 9. ročníka. Slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže bude súčasťou medzinárodnej konferencii venovanej ľudským právam. Žiakom držíme prsty.

            • Exkurzia do Múzea obetí komunizmu

            • Dňa 13. novembra 2023 sa žiaci 9.A a 9.B triedy zúčastnili exkurzie do Múzea obetí komunizmu. Dozvedeli sa o ľuďoch odvlečených do gulagov, pracovných táborov, vypočuli si príbehy ľudí prenasledovaných pre svoje názory a  presvedčenie. Žiakov zaujala interaktívna mapa obetí komunizmu na Slovensku. Navštívili aj knižnicu samizdatu a exilovej literatúry, kde sa oboznámili  s tajným vydávaním zakázaných kníh a periodík. Na záver si sami vyskúšali písanie na písacích strojoch. Žiaci zážitkovou formou spoznávali nedávnu minulosť.

            • MINIHÁDZANÁ

            • Dňa 13.11.2023 sa uskutočnila v rámci Fresh Školskej Športovej Ligy súťaž žiakov v minihádzanej 1. kolo. Naši žiaci získali úžasné 1. miesto, za čo im srdečne gratulujeme a držíme palce v ďalších kolách.

            • i-Bobor

            • Ani tento školský rok sme sa nevzdali možnosti zmerať si sily s ostatnými žiakmi na Slovensku v informatickej súťaži iBobor. V čase od 6.11. 2023 do 10.11. 2023 sa súťaže zúčastnilo viac ako 280 žiakov 3.až 9.ročníka. V rámci celého Slovenska opäť máme veľké množstvo žiakov, ktorí svojimi výsledkami získali diplom úspešného riešiteľa. Srdečne im blahoželáme.

              Všetci súťažiaci sa po prihlásení na EduPage môžu pozrieť svoje riešenia. Ostatní si môžu nesúťažne vyskúšať zaujímavé úlohy na www.ibobor.sk.

            • Aktivita preventívneho poradenstva

            • Dňa 14.11.2023 našu školu navštívila pracovníčka ÚPSVaR pani Lachváčová, ktorá na hodine OBN v 9.B informovala žiakov o úlohách úradu práce a o dôležitosti správneho výberu povolania na základe predpokladov, ale aj uplatnenia sa na trhu práce. 

              Predstavila im povolania, ktoré  sú najviac žiadané a ohodnotené a tie, o ktoré je najmenší záujem a ich absolventi si ťažšie hľadajú zamestnanie, musia sa rekvalifikovať alebo hľadať prácu v inom odvetví.

              Dúfame, že aj táto aktivita preventívneho poradenstva pomôže našim žiakom sa lepšie zorientovať a správne sa rozhodnúť pri výbere strednej školy a budúceho povolania.

            • Aký máš postreh?

            • Dňa 9.11.2023 sa v ŠKD   uskutočnila súťaž tretích ročníkov pod názvom "Aký máš postreh?". V tejto súťaži boli úspešnejšie dievčatá, na 1.mieste sa umiestnila Zuzanka Kulínová z 3.C triedy, na 2. mieste Ester Bialová a na 3. mieste Kristína Lipková, obe z 3.B triedy. Súťaž prebehla v príjemnej atmosfére s maximálnym úsilím žiakov o čo najlepšie umiestnenie. Víťazkám blahoželáme.