• Novinky

            • DEŇ ZEME NA TERASE

            • Naozaj úctyhodne obrovské množstvo odpadu vyzbierali žiaci 8. C triedy našej školy už počas prvej hodiny akcie Deň Zeme v mestskej časti Košice-Západ. Tentoraz naša škola prispela ku čisteniu okolia Jedlíkovej ulice na Luníku 8. Žiaci po ťažkej práci boli odmenení chutným gulášom a teplým čajom. Naozaj je prečo byť na našich žiakov hrdí.

            • Okresné kolo Matematickej olympiády žiakov šiesteho, siedmeho a ôsmeho ročníka

            • Dňa 3.4.2024 sa žiačky našej školy, Simona Gomolčáková zo 6. A triedy, Daniela Jacková,  Paulína Pastuchová a Kristína Vojtašková zo 7. A triedy, Lucia Mikulajčíková a Sofia Zniszczolová z 8. A triedy, zúčastnili okresného kola Matematickej olympiády v CVČ Domino, kde riešili a logicky zdôvodňovali náročnejšie matematické úlohy.

            • Mini futbalový turnaj 7. a 8. ročníkov ZŠ o „ Putovný pohár MČ Košice – Juh 2024 “

            • Dňa 25.4.2024 sa uskutočnil Mini futbalový turnaj 7. a 8. ročníkov ZŠ o „ Putovný pohár MČ Košice – Juh 2024.“
              Do turnaja bolo prihlásených 10 škôl. Hralo sa v 2 skupinách. V našej skupine sme odohrali 4 zápasy. Z toho sme 3 vyhrali a 1 prehrali. Zo skupiny sme postúpili z 2.miesta, čo nám umožňovalo hrať o konečné 3. miesto. Tento zápas sme prehrali, čím sme obsadili celkové 4.miesto na turnaji.
              Výsledky našich zápasov: ZŠ Bernolákova 16 – ZŠ Gemerská 2:1
              ZŠ Bernolákova 16 – ZŠ Ľ.Podjavorinskej 3:1
              ZŠ Bernolákova 16 – ZŠ Belehradská 1:4
              ZŠ Bernolákova 16 – ZŠ Krosnianska 4:1
              O 3.miesto: ZŠ Bernolákova 16 – ZŠ Požiarnická 4:9
              Našu školu reprezentovali títo žiaci: 7. A: Krištof Kužma, Simon Benko, Kristián Bershak 8. A: Radovan Kulín, Matej Kender, Daniel Beňa, Lukáš Červenka, Milan Husťák.

            • Súťaž v anglickom jazyku – ENGLISHSTAR

            • Dňa 25.4.2024 sa na našej škole konala súťaž v anglickom jazyku. Súťaže sa zúčastnili žiaci 1. a 2. stupňa. Hlavným poslaním súťaže je propagovať a popularizovať anglický jazyk ako vyučovací predmet, ale aj zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov. Súťaž umožní žiakom zábavnou formou porovnávať svoje vedomosti s rovesníkmi z iných škôl.

            • Swap kníh

            • Pri príležitosti svetového dňa kníh sa dňa 23. 04. 2024 žiaci našej školy aktívne zapojili do burzy kníh, ktorá sa uskutočnila v priestoroch našej školy. Akcia bola organizovaná s cieľom podporiť u žiakov čitateľskú gramotnosť. Ešte pred samotnou akciou si žiaci doma vyupratovali poličky a knihy, ktoré už majú prečítané alebo ich už obsahovo neoslovujú, doniesli do školy. V daný deň si žiaci mohli počas prestávok vybrať na výmenu iné knihy, ktoré ich oslovili a zaujali. Tieto knihy, tak dostali druhú šancu , že neostanú ležať na poličke, ale niekto iný si ich zase znova prečíta.
              Ďakujeme všetkým žiakom, ktorí sa do burzy zapojili a tešíme sa na budúci ročník.

            • Pes nie je hračka

            • Máte psíka a neviete, čo s ním? My už áno. Vďaka občianskemu združeniu RIEKA TALENTOV sme sa dozvedeli, čo taký psík potrebuje, aby bol šťastný, ako sa máme k nemu správať, čo psíkovi nemáme robiť, čo mu máme dopriať... Ďakujeme za príjemný čas strávený v spoločnosti psíka Wilsona, s ktorým sme sa mohli skamarátiť. A zopakovali sme si aj angličtinu, keďže Wilson reagoval na pokyny práve v tomto jazyku. Veríme, že Wilson k nám príde opäť...

            • Aktívna škola: Modul – Tanec

            • Žiaci I.A, dievčatá III.C a III.B sa raz do týždňa venujú tanečnej príprave s pani trénerkami v rámci projektu Aktívna škola. Každým týždňom sa zdokonaľujú v prípravných a tanečných krokoch. Na konci prípravy nám naši žiaci predvedú tanec, ktorý sa naučili. Žiakov takéto aktivity veľmi bavia a sú skvelým obohatením hodín telesnej výchovy, aj vďaka získaniu nových zručností.

            • Medzinárodný deň zdravia

            • Dňa 7.4.2024 bol Medzinárodný deň zdravia, v rámci ktorého si žiaci 8.C triedy pripravili na krúžku Biologicko - chemických vedátorov prezentáciu o dôležitosti umývania rúk na podporu zdravia. 8.4.2024 ju odprezentovali žiakom 2.C triedy. Formou prezentácií ukázali aj svoj vlastný výskum, počas ktorého si pripravili 3 živné médiá, ktoré infikovali špinavými rukami, umytými mydlom a teplou vodou a nezabudli ani na slepý pokus. Svoje zistenia si nafotili a vďaka ním mohli lepšie vysvetliť druhákom dôležitosť umývania rúk. Nakoniec si pre nich pripravili zábavný kvíz v kahoote, aby si overili, či ich druháčikovia počúvali.

            • Sokoliar v Poľove

            • Ku žiakom v EP v Poľove zavítali sokoliari Horus a ich dravci. Žiaci si užili zážitkové vyučovanie. Videli nielen lietať dravce a sovy, ale dozvedeli sa veľa zaujímavostí z ich života.

            • Návšteva ZOO DOMU

            • Žiaci 2.B a 3.B navštívili v uplynulom týždni ZOO Dom Košice. Skvelý pán ošetrovateľ zo ZOO Košice im porozprával rôzne zaujímavosti zo sveta živočíšnej ríše. Avšak najväčším zážitkom bolo možnosť pohladenia hada, korytnačky či leguána. Aj toto je forma učenia, ktorú sa našim žiakom snažíme sprostredkovať 🐍🐢🦎🐠.

            • Hviezdoslavov Kubín - regionálne kolo

            • Naše šikovné žiačky zo 4. A ako víťazky okresného kola recitátorskej súťaže Hviezdoslavov Kubín postúpili na regionálne kolo. Dňa 15. 4. 2024 zabojovali a boli opäť veľmi úspešné. Žiačka Sofia Toporová sa umiestnila na výbornom 2. mieste a Šarlota Babušová získala krásne 3. miesto. Dievčatá sme na vás veľmi pyšní. Srdečne blahoželáme.

            • Matematické prechádzky

            • 12.apríla 2024 sme mali matematicko - prechádzkový deň. Žiačky ôsmeho ročníka prešli cez päť stanovíšť, kde riešili rôzne matematické úlohy prostredníctvom aplikácie MathCityMap na Hlavnej ulici v Košiciach. Táto aktivita je typ outdoorovej aktivity riešenej v skupinách, kde členovia spolupracujú, komunikujú, hľadajú stratégie riešenia úloh, ktoré sú prepojené s reálnymi objektami.

            • Deň energií

            • Dňa 9.4.2024 sa žiaci 8. ročníka zúčastnili Dňa energií, technológií  a inovácií (,,DETI2024´´) na SPŠ elektrotechnickej v Košiciach. DETI2024 je skvelé podujatie o ekológii, energiách, vede, technike a inováciách, kde sa naši žiaci dozvedeli to, ako môže energia, veda a technika meniť náš svet k lepšiemu. Prezreli si  ukážky Juniverzity kurzov na témy: programovanie robotov, stavba domácej počítačovej siete, zapájanie elektronických obvodov, 3D tlač, alebo programovanie mikropočítačov, taktiež si prezreli ukážky prác  žiakov strednej školy a zapojili sa do kvízov, v ktorých mohli získať zaujímavé ceny.

            • Exkurzia vo firme SYNTAXE

            • Žiačky  ôsmeho ročníka sa zúčastnili exkurzie vo firme SYNTAX, kde diskutovali s odborníkmi z IT firmy o nástrahách na internete. Strávili jeden bežný deň v sprievode IT špecialistu. Oboznámili sa, čo táto firma robí a zároveň získali informácie, ako sa stať členom IT firmy.

            • Jarné upratovanie

            • Počas veľkonočných prázdnin usporiadali deviataci našej školy zber odpadu v lesíku v Poľove, keďže odtiaľ máme veľa kamarátov. Následne v priebehu týždňa vyzbierali smetie v Borovicovom háji v Košiciach a prispeli k jeho revitalizácii svojou aktívnou spoluprácou. Žiaci spoločne vyzbierali dokopy 40 vriec rôzneho odpadu. Za tieto aktivity získali certifikát za ich spoluúčasť na celoslovenskej akcii Jarné upratovanie Slovenska 2024.

            • Ako vzniká kniha

            • 27. marca sme si v 3.C užili projektový deň zameraný na tému: ,,Ako vznikla kniha“. Priblížili sme si cestu knihy z minulosti až do dnes. Bádali sme, ktorá kniha bola prvá a ako sa postupne vyvíjala jej tvorba. Vyskúšali sme si vytvoriť zápisky na hlinené doštičky. Zistili sme, čo je pergamen a papyrus. Vytvorili sme si aj zvitkové knihy, kde sme si vyskúšali rôzne druhy písma z minulosti. Dozvedeli sme sa kto vynašiel kníhtlač. Na výtvarnej výchove sme si vyskúšali vyrobiť recyklovaný papier. No, a z neho sme si vyrobili knihu 3.C triedy, do ktorej sme si zapísali rôzne myšlienky a odkazy. Na záver sme si ju vyzdobili pestrými ilustráciami 😊

            • Deň učiteľov na našej škole

            • Každý, kto si spomína na svoje vzdelávanie, pamätá si učiteľov. Nie metódy a techniky. Učiteľ je srdcom vzdelávacieho systému. (Sidney Hook, americký filozof)  Naši žiaci nezabudli a pripravili darčeky pre svojich učiteľov. Vyjadrili tým úctu a vďaku, ktorú si každý z učiteľov za svoju prácu so žiakmi a mládežou zaslúži.
              Ďakujeme.

            • Hviezdoslavov Kubín – okresné kolo

            • Dňa 27. 3. 2024 sa v CVČ na Popradskej 86 v Košiciach uskutočnilo okresné kolo recitátorskej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy sa zúčastnili aj naše víťazky školského kola žiakov I. a II. stupňa.
              Našu školu reprezentovali:
              Šarlota Babušová – IV.A (próza - I. kategória)
              Sofia Toporová - IV.A (poézia - I. kategória)
              Simona Gomolčáková – VI.A (próza - II. kategória)
              Emma Baníková – VIII.A (próza - III. kategória)
              Kristína Gondoľová – VIII. C (poézia - III. kategória)
              Spomedzi veľmi silnej konkurencie získali ocenenia aj naše šikovné žiačky:
              Šarlota Babušová – 1. miesto (próza - I. kategória)
              Sofia Toporová – 1. miesto (poézia - I. kategória)
              Simona Gomolčáková - 3. miesto (próza - II. kategória)
              Emma Baníková - 2. miesto (próza - III. kategória)
              Oceneným žiakom srdečne blahoželáme a ďakujeme za úžasnú reprezentáciu našej školy. Žiačkam IV.A triedy držíme palce v regionálnom kole.

            • Matematický klokan

            • Dňa 26. marca sa žiaci našej školy zapojili do najväčšej medzinárodnej matematickej súťaže Matematický klokan. Hlavným poslaním súťaže je umožniť žiakom súťažnou formou porovnávať svoje vedomosti z matematiky s rovesníkmi iných škôl, predviesť okoliu svoje schopnosti a dosiahnuť za ne uznanie. Žiaci riešili rôzne pútavé, logické a originálne úlohy.

            • Biologická olympiáda kat. D – školské kolo

            • Dňa 25.3.2024 sa uskutočnilo online školské kolo Biologickej olympiády kat. D, ktorá je určená pre žiakov VI. a VII. ročníka. Z rekordného počtu 44 účastníkov, 36 žiakov vypracovalo úlohy tak, že sa stali úspešnými riešiteľmi.
              Na 1.mieste sa umiestnil Teo Sárossy zo VII. A, na 2.mieste Kristína Vojtašková zo VII. A a na 3. mieste Daniela Jacková zo VII. A. Všetkým úspešným riešiteľom blahoželáme a prvým dvom držíme palce v okresnom kole.