• Novinky

            • Burza pre psíkov + zbierka

            • Srdečne Vás pozývame na burzu pre psíkov, ktorá bude prebiehať počas Vianočnej koledy 6.12. od 16:00 a v dňoch 7.- 8.12. na chodbách školy. Snáď každá trieda na druhom stupni, naši učitelia, školský podporný tím, tety na vrátnici, spriatelená škola z okolia Košíc, všetci sa k nám pridali a pomáhali nám s prípravou výrobkov do burzy v snahe pomôcť čo najviac zvieratám v útulkoch. Milí naši žiaci, rodičia, kamaráti školy, všetci máte možnosť dobrovoľne prispieť akoukoľvek sumou do pokladničky umiestnenej na burzičke alebo za príspevok si ako poďakovanie smiete vybrať jednu z tam ponúknutých vecí, ktoré s láskou vyrábali žiaci našejškoly pre tento účel. Psíkom za nazbierané peniaze nakúpime granulky, konzervy a iné veci, ktoré súrne potrebujú.
              Zároveň počas spomínaných dní môžete priniesť aj hygienické potreby, staré deky, uteráky, čokoľvek na podstieľku pre psie útulky na zimu. Príďte, prosím, podporiť pomoc zvieratkám.
              Ďakujeme
              ZŠ Bernolákova 16, Košice

            • Lomihlav

            • Dviadsiaty druhý ročník súťaže Lomihlav sa uskutočnil 01.12.2023 na Gymnáziu, Alejová 1 v Košiciach. Lomihlav je matematická súťaž štvorčlenných družstiev žiakov 7. - 9. ročníka základných škôl a príslušných tried viacročných gymnázií. 

              Tohto roku sa do súťaže zapojilo 49 družstiev z celého Slovenska. 

              Eva Psotová, Lea Dubovská z 8.A triedy a Matej Matkobiš, Maximilián Staroň z 9.A triedy sa umiestnili na 16. mieste. Srdečne im blahoželáme.

            • Finančná gramotnosť

            • V mesiaci november si žiaci piateho a šiesteho ročníka vyskúšali prostredníctvom aktivity Nákupný košík odhadnúť ceny potravín.

              Po porovnaní odhadu s reálnou cenou zistili, že to nie je vôbec jednoduché.

              Tiež sa rozprávali o tom, ako je potrebné šetriť potravinami aj peniazmi. Uvedomili si tak hodnotu peňazí a získali prehľad o cenách potravín.

            • Detský čin roka

            • V mesiaci november 2023 žiaci 6. ročníka počúvali na hodinách etickej výchovy nominované príbehy na ocenenie v ankete Detský čin roka 2023, ktoré uskutočnili ich rovesníci z celého Slovenska.

              Príbehy o deťoch, ktoré vykonali niečo dobré a ľudské, prerozprávané známi herci na webovej stránke https://www.detskycin.sk/sk/pribehy/pribehy-2023.html.

              Nominované skutky boli rozdelené do ôsmich kategórií a v každej z nich bolo päť príbehov označených písmenami A,B,C,D,E.

              1. Záchrana ľudského života
              2. Pomoc v rodine
              3. Pomoc rovesníkom
              4. Pomoc ľuďom
              5. Pomoc prírode
              6. Dobrý nápad
              7. Cena Sašky Fischerovej – malý veľký čin
              8. Dobrý čin na nete

              Naši žiaci sa zapojili do detskej poroty a dávali hlasy jednotlivým skutkom, ktoré ich zaujali najviac.

              Vyplnený hlasovací lístok za našu školu sme odoslali elektronicky.

              Projekt motivuje ku konaniu dobrých skutkov a pomáha tak deťom zorientovať sa v hodnotách, dáva im šancu pochopiť cez skutočné príbehy, čo je dobré a čo zlé.

              Poďakovanie a obdiv za dobré skutky si zaslúžia všetky deti, ktorých príbehy boli nominované, ale veríme, že ocenenie Detský čin roka 2023 dostanú tie, ktoré vyberie odborná aj detská porota.

            • Medzinárodný deň tolerancie

            • Školská psychologička dňa 16.11.2023 realizovala pri príležitosti Medzinárodného dňa tolerancie v triedach 5.B a 6.B aktivitu, kedy žiaci mali možnosť vyrobiť záložky, ktoré neskôr poputujú ľuďom v domovoch pre seniorov. Žiaci si vystrihli pásik papiera, na ktorý mali možnosť nakresliť ľubovoľný obrázok s vianočným motívom.  Cieľom aktivity bolo potešiť starkých v predvianočnom čase. 

            • Návšteva Steel parku

            • Žiaci 2.B a 2.C sa zúčastnili exkurzie v Steel parku. Naučili sa niečo o magnetizme, vyskúšali si ako fungujú magnety. Mohli si vyskúšať rôzne experimenty, hry a aspoň sčasti mohli vidieť, na akom princípe to funguje vo veľkej fabrike U.S. Steel. Návštevu vrelo odporúčajú všetkým.

            • MEDZINÁRODNÝ DEŇ UNICEF

            • 20. novembra si škola obliekla modrú farbu, ktorá symbolizovala podporu myšlienky dodržiavania detských práv, s ktorými súvisí MEDZINÁRODNÝ DEŇ UNICEF. Na svete pracuje približne 218 miliónov detí vo veku 5-17 rokov. Čo si myslíš, ktorá krajina sa podieľa na najväčšom zneužívaní detí v rámci práce? Ak si si myslel, že ide o Áziu, tak sa mýliš. Najviac detí pracuje v Afrike, kde pracuje každé piate dieťa! Nasleduje Ázia a Tichomorie.
              Možno vstávaš ráno s pocitom nechuti ísť do školy, no vieš, čo by dali tieto deti, ktoré pracujú často celý mesiac, aby dostali tvoje týždenné vreckové za to, aby sa mohli vzdelávať? Možno tvoj život práve nehrá farbami a možno sa cítiš „pod psa“, pretože chodíš do mučiarne zvanej škola, no ver mi, máš byť za čo vďačný. Za teplo domova, za strechu nad hlavou, za vzdelanie, za bezpečné detstvo. To, čo ty považuješ za bežné a normálne, je pre iné dieťa len zbožným prianím.

            • Strom povolaní – práca s rodinným kontextom v kariérovom poradenstve

            • Od 23.11. do 30.11. 2023 sa na hodinách občianskej náuky v 9. ročníku uskutočnila aktivita Rodostrom povolaní. Každý žiak vypracoval Strom povolaní vo svojej rodine. Zapísali si povolania svojich rodičov, prarodičov a príbuzných. Svoju prácu prezentovali a zistili možnú podobnosť v schopnostiach, postojoch, záujmoch a zručnostiach medzi nimi a rodinnými príslušníkmi. Uvedomili si vplyv svojich rodičov na svoj výber povolania, pretože rodič je vzor, ktorý sprostredkúva deťom životné a pracovné hodnoty aj hodnotu vzdelania.

            • EXPERT geniality show

            • V celoslovenskej súťaži EXPERT geniality show majú žiaci šancu ukázať svoje kvality, niečo nové sa naučiť, získať titul EXPERT a tiež  zaujímavú cenu.  V utorok 28.11.2023 sa vybraní žiaci 2.stupňa zúčastnili tejto súťaže. Mohli si overiť  vedomosti z biológie, geografie, matematiky, anglického jazyka alebo športu.  Všetkým zúčastneným držíme palce!

            • Zbierka hračiek

            • Dobrý deň, milí rodičia, žiaci, kolegovia.

              Vzhľadom na zvýšený dopyt po hračkách pred Vianocami, vyhlasujeme od 4.-15.12. Zbierku hračiek pre sociálne inštitúcie. Hračky poprosíme čisté, funkčné, kompletné. Zvýšený dopyt je po plyšákoch (hlavne strednej a veľkej veľkosti). Každej hračke nájdeme ten najlepší nový domov, kde urobí radosť po druhýkrát.

              Ďakujeme.

               

              ZŠ Bernolákova 16, Košice

            • Všetkovedko

            • Dňa 28.11.2023 sa žiaci 1.-4. ročníka zapojili do celoslovenskej vedomostnej súťaže Všetkovedko, ktorá
              hľadá a objavuje najmúdrejších medzi najbystrejšími. Žiaci riešili rôzne pútavé, logické i originálne úlohy. Úlohy,
              v ktorých si žiaci mohli overiť svoje vedomosti, prepojiť to, čo sa doposiaľ naučili, ale aj to, s čím sa doteraz stretli nielen v škole, ale aj v rodine, vo svojom blízkom okolí. Súčasne získavali aj nové skúsenosti – čítanie
              s porozumením, prácu s textom.

            • Záložka do knihy spája školy

            • V školskom roku 2023/2024 sme sa opäť zapojili do 14. ročníka česko-slovenského projektu ,,Záložka do knihy spája školy“. Našou úlohou v tomto projekte bolo vytvoriť so žiakmi záložky na tému: Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov. Samotnej tvorbe predchádzalo čítanie, ktoré nás inšpirovalo k tvorbe pútavých záložiek. Vytvorené a vyzdobené záložky sme koncom októbra odoslali do určenej partnerskej školy - Gymnázium Jana Blahoslava Ivančice v Českej republike. K záložkám sme pripojili list s vrelými pozdravmi od našich žiakov. Záložky sme si už vymenili a nebudeme tajiť, že nám urobili veľkú radosť.

            • Adoptuj si kilometre

            • Zber odpadu MČ Jazero/MČ Krásna

               

              Akcia Adoptuj si kilometre je ukážka krásnej spolupráce medzi mladšími a staršími žiakmi. Žiaci 7. a 8. ročníka, milovníci športu, získali v deň akcie Adoptuj si kilometre za každý odbehnutý kilometer jedno vrece na odpad. Poslanec MČ Terasa Košice a člen Rady školy Dominik Karaffa túto krásnu myšlienku podporil svojim uznaním a zdvojnásobil počet získaných mechov.  Spolu žiaci vybehali 200 km – 400 mechov.

              Následne tieto mechy používajú starší žiaci - členovia DofE na svojich ekologických akciách. Tak tomu bolo aj počas zberu odpadu v MČ Jazero a MČ Krásna. 13 žiakov počas dvoch zberov na hranici medzi týmito mestskými časťami nazbieralo cez 80 vriec drobného odpadu. S odvozom im pomohli tamojší obyvatelia rodinných domov, ktorí žiakom vyjadrili veľký obdiv a poďakovanie za ich prácu.

            • ZŠ Bernolákova 16 - Škola s veľkým srdcom ❤

            • Sme stvorení pre väčšie veci, ako byť iba číslom vo svete. Musí byť v živote predsa toho VIAC. Vďaka programu DofE na škole dokazujeme svetu, že aj my, deti, dokážeme obrovské veci.

              • Odniesli sme darčeky do Azylového domu Dorka.
              • Usporiadali sme zbierku plastových vrchnákov na podporu liečby chorého Lacka a naša propagácia zbierky sa šíri aj do iných škôl, do iných inštitúcií, dokonca aj do iných miest.
              • Mnohí DofE deviataci sme dobrovoľníkmi v útulku pre zvieratá v Haniske a práve v tejto chvíli chystáme burzu za účelom nákupu potrieb pre zvieracie útulky v Košiciach.
              • Nazbierali sme s podporou Vás všetkých plnú dodávku oblečenia pre rodiny v hmotnej núdzi a už balíme balíčky s hračkami na Vianoce pre deti z týchto rodín.
              • Poctivo trénujeme na Charitatívny Mikulášsky beh pre onkologické oddelenie a pripravujeme darčeky pre malých bojovníkov - onkopacientov.
              • Pripravujeme program pre starkých v sociálnych zariadeniach pri príležitosti odovzdávania Krabičiek plných lásky na Vianoce.
              • Osobne roznesieme vianočné pozdravy vyrobené v našej škole záchranárom, hasičom, policajtom ako poďakovanie za starostlivosť o nás.

              Čo je najkrajšie, snáď každá trieda, naši učitelia, školský podporný tím, tety na vrátnici, asi všetci sa k nám v tento predsviatočný čas pridali a pomáhajú nám s prípravou výrobkov do burzy pre psíkov, zhotovujú Krabičky plné lásky, kreslia vianočné pozdravy...

              Vo svete je veľa bolesti. Ale ak sa trápenie rozdelí na viacero pliecok, jeho váha je trochu menšia. A hoci nevieme pomôcť všetkým, ak pomôžeme hoc len jednému, má to zmysel a toto je cesta, ako dokážeme spoločne robiť svet krajším.

              Žiaci DofE s pani učiteľkou Mirkou Kucikovou a s VAMI ❤

            • Okrené kolo v Super Florbal pohár žiakov ZŠ

            • Dňa 24.11..2023 sa žiaci našej školy zúčastnili okresného kola v súťaži Super Florbal pohár žiakov ZŚ. Turnaja sa zúčastnilo 12 škôl. V skupine sme dosiahli 2 víťazstvá, 1 remízu: ZŠ Bernolákova 16 : ZŠ Starozagorská 7:2, ZŠ Bernolákova 16 : ZŠ Lechkého  4:3 a ZŠ Bernolákova 16: ZŠ Bernolákova 18 2:2. Postúpili sme z 1.miesta v skupine.

              V semifinále sme vyhrali nad ZŠ Kežmarskou 6:2.

              Vo finále sme prehrali so ZŠ Považská 6:3

              Celkovo sme obsadili 2. miesto.

              Našu školu reprezentovali žiaci:

               8.A – Matej Kender, Lukáš Červenka, Matej Imro, Radovan Kulín

               8.B – Daniel Pampurik, Dalibor Kundrik Ján, Vladimír Čudejko

               9.A – Matej Matkobiš, Oliver Keresti, Maximilián Staroň

               9.B – Matej Šimurda

            • Silová vzdušná akrobacia

            • Mgr. Henrieta Ignác Tabačáková, majiteľka a hlavná trénerka štúdia Pole Diva, prišla k nám do školy so svojimi dievčatami, ktoré trénuje, aby nám ukázali,  čomu sa venujú.

              Pole šport je vo svete uznávaným vrcholovým  športom, ktorý je kategorizovaný vo svete pod názvom AIR POWER ATHLETICS (silová vzdušná atletika). Vzdušná akrobacia je unikátne spojenie športu a umenia, ktoré napomáha získať silu a ladnosť vo vzduchu. Obsahuje gymnastické prvky, silovú akrobaciu ale aj moderný tanec. Dnešná forma pole športu sa teší stále väčšej obľube po celom svete. Zaujal aj našich žiakov, ktorí si to mali možnosť aj vyskúšať. Ďakujeme.

            • Ako sa správne rozhodnúť – duálne vzdelávanie

            • V dňoch 10.11. a 23.11.2023 na hodinách občianskej náuky sa žiaci 9.B a 9.C aktívne zúčastnili na online webinári „Ako sa správne rozhodnúť“, ktorý bol zameraný na informácie o správnom rozhodovaní  pri výbere strednej školy a o možnosti duálneho vzdelávania počas štúdia.

              Webinár viedla pracovníčka Asociácie priemyselných zväzov a dopravy pani Jana Buday. Poskytla žiakom informácie o možnostiach a výhodách duálu na SŠ - žiaci pracujú počas praxe v konkrétnych firmách, s ktorými má stredná škola zmluvu, získavajú pracovné skúsenosti, návyky, financie. Žiaci odpovedali na otázky a zároveň sa aj pýtali na to, čo ich zaujímalo.

              Na záver bol žiakom poskytnutý link - adresa na vyhľadanie konkrétnych firiem, ktoré realizujú duálne vzdelávanie na konkrétnych školách a odboroch v Košickom kraji, ale aj ostatných krajoch na Slovensku.

               

              https://rzovp.sk/zoznam-zamestnavatelov-s-osvedcenim-pre-sdv/

            • ZÁKLADNÝ PLAVECKÝ KURZ

            • V jesenných mesiacoch október a november sa žiaci 3. ročníka zúčastnili Základného plaveckého výcviku na ZŠ Trebišovská 10 pod vedením p. uč. Štefana Ivanča. Žiaci úspešne ukončili svoje zdokonaľovanie sa v plávaní, posilnili svoju telesnú zdatnosť aj imunitu. Okrem získania zručností v 3 plaveckých štýloch - kraul, znak a prsia, kurz priniesol žiakom radosť, utužovanie vzťahov v kolektíve a nové životné skúsenosti.

            • Vianočná guľa

            • December nám klope na dvere a my sme sa zapojili do krásnej kreatívnej SÚŤAŽE „Vyzdob si svoju vianočnú guľu“.

              Chceli by sme Vás poprosiť, aby ste sa zapojili do hlasovania, a podporili nás svojim lajkom v súťaži, ktorá bude spustená od piatku 24.11.2023 na FB stránke OC Cassovia. Presný postup hlasovania zverejníme po spustení suťaže.

              Všetky materiály použité na výzdobu Vianočnej gule sú vyrábané ručne, s láskou a na jej výzdobe sa podieľali deti z ŠKD s pomocou našich kreatívnych pani vychovávateliek: Zuzana Rusnáková, Janka Mittellmann, Mgr. Lenka Žáčiková, Mgr. Simona Hološková a Danka Šelengová.

              Len spoločnými silami dokážeme súťaž vyhrať.

              Vopred ďakujeme.

            • Planetárium

            • Keďže téma „Vesmír“ je pre žiakov veľmi zaujímavá, vybrali sme pre štvrtákov a druhákov interaktívny program pod umelou oblohou planetária na tému: „Ako nájsť voz, … a iné súhvezdia“. Dozvedeli sme sa, ako rozpoznávať najznámejšie súhvezdia a zároveň aj jednoduchý spôsob, ako v pozorovaní súhvezdí pokračovať aj po odchode z planetária. Celý program sprevádzali antické príbehy o bájnych hrdinských činoch, ľuďoch, zvieratách a veciach, ktoré sa dostali na oblohu v podobe súhvezdí. Tiež nám ozrejmili základné astronomické poznatky o pohyboch nebeských telies, historické i súčasné predstavy o hviezdach, planétach, kométach, Mliečnej ceste.... Videli sme, čo všetko sa dá pozorovať priamym pohľadom, čo malým ďalekohľadom a ako vidia tie najväčšie ďalekohľady sveta.