• Novinky

            • Okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry, kategórie C

            • Dňa 15. 11. 2023 CVČ, EP Popradská 86 v Košiciach zorganizovalo okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry, kategórie C pre žiakov ZŠ a OG, na ktorom sa zúčastnila aj naša žiačka Eva Psotová z VIII.A triedy - víťazka školského kola Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry.

              Súťažiaci sa popasovali s náročnými úlohami, písomným testom, slohovou úlohou a našej žiačke sa podarilo získať krásne 3. miesto. Víťazke gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy.

            • Krajské kolo v stolnom tenise žiačok ZŠ

            • Žiačky našej školy sa zúčastnili krajského kola v stolnom tenise žiačok. Krajské kolo sa konalo dňa 15.11.2023 na ZŠ s MŠ Margecany. Krajského kola sa zúčastnilo 10 škôl. Našu školu reprezentovali žiačky: Daniela Jacková 7.A, Lucia Mikulajčíková 8.A, Sofia Zniszcolová 8.A. Umiestnili sme sa na 7. mieste.

            • Význam Deklarácie ľudských práv

            • Žiaci našej školy sa zapojili do súťaže NAŠA NEDÁVNA HISTÓRIA. Súťaž vyhlásilo Občianske združenie Misia 89 v spolupráci s Ústavom pamäti národa. Úlohou žiakov bolo napísať voľnú tvorbu na tému VÝZNAM DEKLARÁCIE ĽUDSKÝCH PRÁV PRE 21. STOROČIE, ktorá je venovaná 75. výročiu podpísania Všeobecnej deklarácie ľudských práv Organizáciou spojených národov.  Cieľom súťaže je poukázať na význam podpisu Deklarácie ľudských práv a nevyhnutnosť jej dodržiavania aj v súčasnosti. Tvorivosťou a veku prístupnou formou žiaci spracovali danú problematiku a pomáhajú tak šíriť myšlienky tolerancie, rovnosti a spolupatričnosti medzi príslušníkmi mladej generácie. Do súťaže sa zapojilo šesť žiakov 7., 8. a 9. ročníka. Slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže bude súčasťou medzinárodnej konferencii venovanej ľudským právam. Žiakom držíme prsty.

            • Exkurzia do Múzea obetí komunizmu

            • Dňa 13. novembra 2023 sa žiaci 9.A a 9.B triedy zúčastnili exkurzie do Múzea obetí komunizmu. Dozvedeli sa o ľuďoch odvlečených do gulagov, pracovných táborov, vypočuli si príbehy ľudí prenasledovaných pre svoje názory a  presvedčenie. Žiakov zaujala interaktívna mapa obetí komunizmu na Slovensku. Navštívili aj knižnicu samizdatu a exilovej literatúry, kde sa oboznámili  s tajným vydávaním zakázaných kníh a periodík. Na záver si sami vyskúšali písanie na písacích strojoch. Žiaci zážitkovou formou spoznávali nedávnu minulosť.

            • MINIHÁDZANÁ

            • Dňa 13.11.2023 sa uskutočnila v rámci Fresh Školskej Športovej Ligy súťaž žiakov v minihádzanej 1. kolo. Naši žiaci získali úžasné 1. miesto, za čo im srdečne gratulujeme a držíme palce v ďalších kolách.

            • i-Bobor

            • Ani tento školský rok sme sa nevzdali možnosti zmerať si sily s ostatnými žiakmi na Slovensku v informatickej súťaži iBobor. V čase od 6.11. 2023 do 10.11. 2023 sa súťaže zúčastnilo viac ako 280 žiakov 3.až 9.ročníka. V rámci celého Slovenska opäť máme veľké množstvo žiakov, ktorí svojimi výsledkami získali diplom úspešného riešiteľa. Srdečne im blahoželáme.

              Všetci súťažiaci sa po prihlásení na EduPage môžu pozrieť svoje riešenia. Ostatní si môžu nesúťažne vyskúšať zaujímavé úlohy na www.ibobor.sk.

            • Aktivita preventívneho poradenstva

            • Dňa 14.11.2023 našu školu navštívila pracovníčka ÚPSVaR pani Lachváčová, ktorá na hodine OBN v 9.B informovala žiakov o úlohách úradu práce a o dôležitosti správneho výberu povolania na základe predpokladov, ale aj uplatnenia sa na trhu práce. 

              Predstavila im povolania, ktoré  sú najviac žiadané a ohodnotené a tie, o ktoré je najmenší záujem a ich absolventi si ťažšie hľadajú zamestnanie, musia sa rekvalifikovať alebo hľadať prácu v inom odvetví.

              Dúfame, že aj táto aktivita preventívneho poradenstva pomôže našim žiakom sa lepšie zorientovať a správne sa rozhodnúť pri výbere strednej školy a budúceho povolania.

            • Aký máš postreh?

            • Dňa 9.11.2023 sa v ŠKD   uskutočnila súťaž tretích ročníkov pod názvom "Aký máš postreh?". V tejto súťaži boli úspešnejšie dievčatá, na 1.mieste sa umiestnila Zuzanka Kulínová z 3.C triedy, na 2. mieste Ester Bialová a na 3. mieste Kristína Lipková, obe z 3.B triedy. Súťaž prebehla v príjemnej atmosfére s maximálnym úsilím žiakov o čo najlepšie umiestnenie. Víťazkám blahoželáme.

            • Dilatech

            • Žiaci 8.ročníka sa zúčastnili Dní laboratórnych technológií na Strednej zdravotníckej škole na Moyzesovej ulici v Košiciach. V rámci tejto akcie si mohli vyskúšať prácu očného optika, a to zážitkové meranie zraku, brúsenie okuliarových šošoviek, ale aj zubného technika zhotovovaním alginátových odtlačkov a zubných protéz. Žiaci si aktivity užili aj sa niečo nové naučili a zároveň si pootvorili obzory pri voľbe povolania. 

            • Obľúbený rodinný recept

            • Rodina pomáha dieťaťu začleniť sa do spoločnosti, pomáha mu osvojiť si kultúrne návyky, učiť sa tolerancii a stabilite a vzbudzuje v nich radosť z očakávania. Očakávanie je tak spojené s nádejou, že dieťa môže opäť prežiť niečo pekné. A preto sú v rodinách dôležité rituály spojené s určitými tradíciami a zvykmi. Budujú vzájomnú blízkosť, stabilizujú rodinné spolužitie. Tradície udržujú hodnoty. Spájajú nás s minulosťou a otvárajú dvere do budúcnosti.

              Žiaci 6. ročníka sa na hodinách občianskej náuky venovali rodinným tradíciám. Vypracovali a prezentovali  svoj obľúbený rodinný recept.

              Pripomenuli si tak svojich blízkych pri príležitosti  jesenných sviatkov  - Pamiatky zosnulých -obľúbeným rodinným receptom, ktorý sa traduje v ich rodine. Svoje recepty s hrdosťou a láskou poskytli všetkým svojim spolužiakom.

            • KOMPARO 9

            • Aj tento školský rok sa na našej škole uskutočnilo celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka Komparo.

              9.11.2023 žiaci vypracovali test z matematiky a slovenského jazyka. Aj takýmto spôsobom si overili  vedomosti a mieru pripravenosti na Testovanie 9 a prijímacie skúšky na stredné školy.

            • Archeoskanzen Nižná Myšľa

            • Dňa 6.11.2023 sme spoznávali regionálne dejiny návštevou múzea a archeoskanzenu v Nižnej Myšli. Žiaci 5. ročníka a 6.C triedy mali možnosť vidieť pôvodné pracovné nástroje, keramiku, šperky, hrkálky, vozík a iné detské hračky z doby bronzovej. Potom sme sa presunuli do archeoskanzenu, kde sme si oddýchli v peknom prostredí. Dreveným mostom sme sa presunuli ponad priekopu do opevnenej osady a spoznali spôsob života vtedajších ľudí. Lektor nás previedol archeoskanzenom, videli sme obydlia doby bronzovej, keramickú pec. V blízkosti osady bolo založené aj pohrebisko. Dodnes sa tam preskúmalo vyše 800 hrobov.

              Počasie nám prialo a v peknom prostredí sme načerpali nielen nové informácie, ale aj novú chuť do ďalšieho poznávania. Tešíme sa na ďalšie spoločne strávené chvíle.

            • Imatrikulácia prvákov

            • Dňa  9. 11. 2023 sa na našej škole uskutočnila slávnosť, ktorej sme dali názov "Imatrikulácia prvákov". Našich prváčikov sme pasovali za prvákov a prijímali sme ich do "Cechu študentského", čo každý prvák potvrdil dôležitou "Prísahou prváka". Nasledovala "Hymna našej školy". Tomu všetkému predchádzali tri dôležité skúšky, ktoré musel absolvovať každý prváčik. Musím povedať, že tento rok máme mimoriadne šikovných a bystrých prváčikov. Celá slávnosť sa niesla v duchu radosti a očakávania. Náš spevácky zbor "Notičky" doplnil program tejto slávnosti. Ďakujeme prváčikom, že to zvládli, ďakujeme rodičom, že svojou prítomnosťou prišli povzbudiť svoje detičky. Vďaka patrí pani vychovávateľkám za krásnu výzdobu a, samozrejme, pani učiteľkám, za organizáciu a nácvik programu. Záverečné ďakujem patrí p. riaditeľke M. Blanárovej, p. zástupkyni E. Halászovej a J. Mikovčákovej, ktoré našich prvákov osobne pasovali, dekorovali a odmenili tzv. Imatrikulačným listom. Krásne strávený slávnostný čas, dojatie, aj hrdosť rodičov... Všetkým   Ď A K U J E M E .

            • Aktívna škola – modul Zdravý chrbátik

            • Našim cieľom je priniesť do vyučovacieho procesu zaujímavý, inovatívny a inšpiratívny obsah. Modul Zdravý chrbátik budeme realizovať na niektorých hodinách telesnej výchovy formou zdravotných cvičení, aby sme predchádzali deformitám chrbtice a chybnému držaniu tela u detí v školskom veku.

            • Kurz 1. pomoci na ZŠ Bernolákova 16, Košice

            • Počas jesenných prázdnin pedagógovia našej školy v rámci aktualizačného vzdelávania absolvovali Kurz 1. pomoci na osvojenie najdôležitejších teoretických a praktických zásad poskytovania prvej pomoci u žiakov v školskom veku.

            • Okresné kolo v stolnom tenise starších žiakov a žiačok ZŠ

            • Dňa 27.10.2023 sa naši žiaci zúčastnili okresného kola v stolnom tenise. Našu školureprezentovali žiačky: Daniela Jacková 7.A, Lucia Mikulajčíková 8.A, Sofia Zniszcolová 8.A, Eva Psotová 8.A a žiaci: Maximilián Staroň 9.A, Matej Kender 8.A, Radovan Kulín 8.A, Nikolas Kolesár 7.B. Turnaja sa zúčastnili 4 školy. Za zmienku stojí výkon Maximiliána Staroňa z 9.A, ktorý vyhral všetky zápasy, bol najlepším jednotlivcom na turnaji, ale súťažilo
              sa v družstvách. Naše žiačky sa umiestnili na 1. mieste, čím postúpili do krajského kola. Naši žiaci sa umiestnili na 3. mieste.
              Blahoželáme!

            • Snoezelen – návšteva multisenzorickej miestnosti

            • Dňa 24.10. 2023 žiaci 2.A triedy  navštívili multisenzorickú miestnosť „Snoezele“. Miestnosť slúži na relaxáciu a uvoľnenie, ale taktiež na stimuláciu a rozvoj zmyslov.

              Naši druháci cestovali vesmírom a spoznávali ho prostredníctvom rôznych svetelných a zvukových efektov. Pri zvukoch príjemnej hudby objavovali vzdialené planéty a nechávali priestor svojej  fantázii, aby  vesmír spoznávali nielen očami, ale aj ostatnými zmyslami. Na chvíľu sa pre nich zastavil čas a oni mohli zažiť  vesmírnu atmosféru. Naučili sa, že pozerať a počúvať môžeme aj srdiečkom...

              Takéto zážitkové učenie napomáha rozvíjať  zmyslové vnímanie dieťaťa a podporuje rozvoj jeho osobnosti.  Pre druhákov to bol úžasný zážitok!

            • Tekviciáda

            • Počas týždňa od 24.10. – 27.10. zdobili školské  chodby vyrezávané a vyzdobené tekvičky. Do súťaže sa spolu zapojilo 110 žiakov, z toho na prvom stupni vystavilo svoje práce 79 žiakov a na druhom stupni 31 žiakov. V stredu prebiehalo hlasovanie zástupcov tried za najoriginálnejšie tekvice.

              Na prvom stupni sa na 3. mieste umiestnila Simona  Horvátová z 2.C triedy, na 2. mieste sa umiestnila  Nela Štefaniková. z 3.A triedy a na 1. mieste sa umiestnila Michaela Podolínská z 3.B triedy. Špeciálnu cenu získala Dorota Haas z 3.B triedy.

              Na druhom stupni sa na 3. mieste umiestnil Alex Popovič zo VI.A triedy, na 2. mieste sa umiestnila Kristína Martinčková z V.B triedy a na 1. mieste sa umiestnil Mathias Benhatchi z VIII.A triedy. Víťazom gratulujeme.

              Zároveň sa chceme poďakovať všetkým, ktorí sa Tekviciády zúčastnili, za ich nádherné diela, snahu a trpezlivosť pri tvorbe každej tekvice.

              Ďakujeme.

              Školský parlament

               

            • CyberSecurity Day

            • Žiačky  8.A a 8.C triedy sa zúčastnili 27. 10. 2023 CyberSecurity Day, ktorým ich sprevádzali KyberTím z Gymnázia sv. Košických mučeníkov v spolupráci s tímom CSIRT-UPJŠ a s odborníkmi z firmy ESET.  Diskutovali a rozšírili si vedomosti o informačnej bezpečnosti, kde sme sa dozvedeli, aké nástroje sú najvhodnejšie pri kyber útoku. Všetky nástroje sme si vyskúšali a overili.  Vybraní žiaci sú členmi projektu (Ne)bezpečný internet, ktorý prebieha na našej škole. Týmto workshopom si prehĺbili a upevnili vedomosti na danú tému.

            • Jablkový deň

            • Dňa 20.-21.10.2023 si v triedach na 1. stupni pripravili triedne učiteľky pre žiakov „Jablkový deň“, ktorý bol zameraný na výchovno-vzdelávacie aktivity, spojené s konzumáciou jabĺk a jablkových výrobkov. Ochutnávka mala najväčší úspech, ale nezaostávali ani ostatné aktivity: Tanečná súťaž, Kto zje najrýchlejšie jablko, Prekážková dráha, Hádanky, hra Kompót, výtvarné práce, ale aj PL s jablkovou tematikou. Našim cieľom bolo nie len podporiť zdravý životný štýl, ale aj učenie sa pre život. Žiaci riešili rôzne praktické úlohy, naučili sa, na čo všetko môžeme využiť jablká... Učili sa nie kvôli známke, ale pre radosť, a aby rozmýšľali o tom, čo sa učia, a prečo je to pre nich dôležité.