• Novinky

            • Triedny výlet

            • Žiaci 8.A triedy pod vedením p.uč. Gomolčákovej a Hakalovej navštívili región Liptov. Strávili sme 3 dni v dedinke Liptovská Teplá v milom malom Penzióne za Mlynom. Hneď prvý deň sme si zahrali volejbal so žiakmi z miestnej základnej školy. Žiaci z Liptovskej Teplej nám upiekli koláče, my sme im doniesli sladkosti a ďakovný list. Nasledujúci deň sme vystúpili na najvyššie položenú zrúcaninu hradu na Slovensku - Liptovský hrad – Starhrad. Potešili sme sa panoramatickými výhľadmi na celý Liptov. Príjemné bolo kúpanie v jazierku s termálnou vodou v Kalamenoch, potom čo sme prešli zhruba 10 km. Nasledujúci deň sme ešte navštívili kúpele Lúčky, pokochali sme sa ich krásou. Príjemne unavení sme sa vrátili domov.

            • POĎAKOVANIE

            • Chceme sa na záver roka veľmi pekne poďakovať žiakom z našej spriatelenej školy, ktorí nám a našim blízkym nenápadne z diaľky robili celý rok radosť. Drevené srdiečka, ktoré naši žiaci rozdávali ku Dňu žien, ku Dňu učiteľov, hasičskému zboru za ich návštevu, rodičom a našim kamarátom školy pri rôznych príležitostiach, 300 drevených medailí vyrobených na športovú súťaž, drevené výrobky do burzy pre psíkov, zeleninové priesady pre našich malých žiakov... To všetko tíško posielali z diaľky žiaci Súkromnej SOŠ 29. augusta v Trebišove. Na oplátku sme im my pripravili darčekové balíčky na Vianoce, ku Dňu detí a občas jednoducho ako priateľský pozdrav.

              Ďakujeme za pomoc aj pani učiteľke Monike Karaszovej, ktorá s našimi žiakmi pravidelne tieto drevené výrobky dokončila do finálnej podoby, aj asistentkám Nelke Bodnárovej a Lenke Pronskej za ich spoluúčasť na projektoch v prospech našich nových kamarátov.  

              Je krásne robiť radosť niekomu len tak. Pre radosť.

            • Mini olympiáda v ŠKD

            • Tak ako všetky deti, aj my druháci, radi športujeme. V popoludňajších hodinách v ŠKD sme si urobili športový deň. Súťažili sme v preťahovaní lanom, v preskakovaní lana, v hode a skoku do diaľky. Našou odmenou bola malá sladkosť, ale hlavne príjemný pocit zo seba, akí dokážeme byť šikovní.

            • Tanečné piatky v ŠKD

            • Deti z ŠKD si užili tanečné aktivity na čerstvom vzduchu, na školskom dvore. Predviedli rôzne pohybové aktivity, tančeky aj spev. Zabavili sa, uvoľnili, odreagovali a vyšantili. Nálada bola výborná, všetkým deťom prajeme krásne prázdniny.

            • Finančná gramotnosť

            • V mesiacoch máj a jún boli pod vedením koordinátora v jednotlivých ročníkoch 1. stupňa realizované témy, aktivity, úlohy, didaktické hry a súťaže so zameraním na zodpovedné rozhodovanie pri zaobchádzaní s peniazmi, primerane veku. V rámci jednotlivých tém žiaci popisovali, vysvetľovali, porovnávali a hodnotili využiteľnosť a nepotrebnosť hmotných vecí. Naučili sa rozoznávať nominálne hodnoty eurobankoviek, euromincí, manažovať svoje peniaze. Mali možnosť spoznať pôvod peňazí, formy a spôsoby platenia v minulosti a dnes. Diskutovali ako hospodáriť s vlastnými peniazmi, ako sporenie prispieva k finančnej prosperite. Riešili úlohy, navrhovali spôsoby riešenia finančných situácií, posudzovali výsledky v kontexte reálnych situácií.

            • Potulky mestom Košice s p. Kolcunom

            • Veľmi vydarená akcia, ktorú sme si úplne užili. Veľa sme sa dozvedeli, veľa sme toho videli. Máme nádherné mesto a svojou rozlohou je najväčšou mestskou pamiatkovou rezerváciou na Slovensku a tiež najväčším pamiatkovo chráneným územím na Slovensku. Historickému centru Košíc dominuje monumentálny gotický Dóm sv. Alžbety, ktorý je najväčším kostolom na Slovensku a zároveň najvýchodnejšie ležiacou katedrálou západného typu v Európe. Legendy, letopočty, maľby na historických budovách... na toto všetko nás p. Kolcun upozorňoval a jemne nám odkrýval krásu histórie. Ďakujeme, určite vás opäť vyhľadáme, lebo vaše rozprávanie bolo veľmi príjemné, vekuprimerané a pre nás všetkých prínosné a obohacujúce.

            • ŠvP Sigord – Zelený breh

            • Posledný májový týždeň sme strávili spolu na Sigorde, v rekreačnom zariadení Zelený breh.  Užili sme si  krásne počasie, veľa zábavy a priniesli si domov krásne zážitky. V tímoch Azuov a Mayov sme plnili rôzne úlohy, vyrábali vlajku a bojový pokrik, nacvičovali divadlo, tancovali, spievali a zabávali sa. Hlavne sme ale upevňovali kolektív a skúsili si, aké je to byť  sám bez rodičov. Musíme povedať,  že aj naši prváci to zvládli úplne super a sme na nich veľmi hrdé. Už teraz sa tešíme na našu ďalšiu Školu v prírode.

            • Slávnostné vyhodnotenie súťaže "Výroba tepla v roku 2050"

            • Dňa 8.6.2023 sme sa zúčastnili slávnostného vyhodnotenia súťaže a odovzdávania cien v zasadačke MH Teplárenského holdingu, závodu Košice, ul. Teplárenská 3. Tím Tartaletky z 8.A triedy sa umiestnil na 3. mieste v zložení: Nina Getlíková, Linda Juhanová, Timea Lacková, Zora Zofia Poroknovcová, Juliana
              Salonnová, Sandra Széplaki. Tím WIB sa umiestnil na 4. mieste v zložení: Tamara Begeniová, Lucia Mikulajčíková, Kvetoslava Jachová, Naďa Kováčiková, Emma Mináriková, Sofa Zniszczolová.
              Cenu pre základnú školu v rámci 1. ročníka programu Skúsenosť vs. Mladosť sme získali za 2 projekty v Top 5.
              Srdečne blahoželáme!

            • Projekt Naše mesto

            • Najväčšie podujatie firemného dobrovoľníctva na Slovensku je projekt Naše mesto. Každoročne si tisíce dobrovoľníkov a dobrovoľníčok z firiem obliekajú rovnaké tričká a zapájajú sa do množstva dobrovoľníckych aktivít po celom Slovensku darovaním svojho času a práce. Ľudia z rôznych odvetví – marketingu, obchodu či manažmentu pracujú na spoločnom vylepšení našich miest. Aj naša škola sa k tomuto projektu pripojila a spoločnými silami sme natierali plot školy. Počasie nám nebolo naklonené, no plot už čoskoro bude natretý celý.

              Ďakujeme všetkým dobrovoľníkom z firmy Heineken a Deutsche Telekom a žiakom triedy IX.B a VII.B.

            • Medzinárodná súťaž esejí v anglickom jazyku

            • Naša škola sa aj tento rok zapojila do Medzinárodnej súťaže v písaní esejí v anglickom jazyku. Žiaci IX.A písali na tému: " Mladí ľudia sa podieľajú na budovaní celosvetového mieru. Súťažiacim držíme palce a tešíme sa na výsledky, ktoré budú zverejnené 31.októbra.

            • Školský zber papiera 2023

            • Najúspešnejší žiaci v školskom zbere papiera boli odmenení cenami podľa vlastného želania. Trieda 4.A, ktorá nazbierala viac ako jednu tonu papiera, dostala plne hradené vstupné na výchovný koncert a najúspešnejší jednotlivci celej školy dostali rôzne športové náčinie, či veci pre pohladenie dievčenskej duše.
              Srdečne blahoželáme všetkým výhercom.
              Spoločne sme prispeli ku záchrane stromov všetci. Ďakujeme všetkým.

            • English star

            • Výsledky súťaže - zúčastnilo sa na nej 61 žiakov z 2. až 8. ročníka.

              Žiaci mohli dosiahnuť maximálne 100 bodov. Najvyšší počet bodov získali: Liliana Rugolská z 3.B, Šimon Dargó zo 4.B a Matúš Hudák z 8.A. Špeciálnou odmenou bude pre nich aj vecná cena.

              Mnoho ďalších žiakov úspešne reprezentovalo našu školu. Až 47 zo zúčastnených žiakov získalo 80 a viac bodov v tejto súťaži.

              Každý súťažiaci získava pero a diplom.

              Všetkých účastníkom súťaže srdečne blahoželáme!

            • Beseda so spisovateľkou G. Futovou

            • Pani spisovateľka, Gabriela Futová, si našla čas a prijala pozvanie na našu školu, kde žiakom prvého, druhého a tretieho ročníka predstavila svoje knihy. Svoje rozprávanie doplnila zaujímavými zážitkami, ktoré jej písanie sprevádzali. Žiakom odpovedala na množstvo otázok. Jej odpovede boli veľmi vtipné a ani jedna otázka nezostala nezodpovedaná. Žiaci si mohli zakúpiť aj knihy, ktoré im pani spisovateľka podpísala aj s venovaním. Každý žiak dostal záložku s podpisom. Pevne veríme, že aj takéto aktivity podporia žiakov v pravidelnejšom čítaní.

            • 1. jún - Deň detí

            • Žiaci našej školy prežili 1. júna deň bohatý na zábavu i napätie. Žiaci I. stupňa sa zabavili pri rôznych športových aktivitách na stanovištiach. Milým prekvapením pre nich bola návšteva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach, ktorá si pre ne pripravila pútavý program.

              Na druhom stupni si žiaci trochu polámali hlavičku vo vedomostnej súťaži bohatej na otázky - MOZGOSHOW,  niekto si zašportoval v napínavom medzitriednom BASKETBALOVOM alebo PING-PONGOVOM turnaji, či poriadne ponatriasali svojimi bokmi v TANEČNEJ SHOW Just Dance.

              Veríme, že v Deň detí sa na našej škole zabávali úplne všetci. Všetkým deťom prajeme pokojný svet plný šťastia.

            • ŠvP Mlynky

            • Koncom mája a začiatkom júna sa žiaci 2.C a 3.A triedy zúčastnili Školy v prírode v  malebnom prostredí Slovenského raja v časti Mlynky - Biele Vody. Pobyt bol vynikajúci a bohatý na program, napr.: súťaže, tvorivé dielne, diskotéku, ale aj na spoznávanie prírodných úkazov i historických pamiatok. Navštívili sme Dobšinskú ľadovú jaskyňu, Ochtinskú aragonitovú jaskyňu, vodnú nádrž Palcmanská Maša, Mauzóleum Andrássyovcov, kaštieľ Betliar a jeho nádherný park.

            • Exkurzia na výstave vo Východoslovenskom múzeu

            • Žiaci VI.C absolvovali v rámci hodín dejepisu exkurziu na výstave vo Východoslovenskom múzeu, pod názvom Germáni z Rankoviec. Výstava bola zameraná na život a kultúru Germánov. Súčasťou prehliadky boli nájdené predmety dennej potreby, prvky výzbroje, meče, či štíty bojovníkov pochádzajúcich nielen z nášho územia, ale aj z Rímskej ríše. Výstava bola zároveň obohatená o digitálne technológie – virtuálna realita, rozšírená realita, špeciálne aplikácie, vďaka ktorým si mohli žiaci vyskúšať prácu archeológa, spoznať jednotlivé reálne nálezy z pohrebiska v Rankovciach a nazrieť do prostredia života Germánov. Žiaci si vyskúšali aj edukačné aktivity a priblížili si tak históriu, o ktorej sa učia na hodinách dejepisu.

            • Vyhodnotenie Celomestskej dejepisnej súťaže

            • Počas školského kola sa štyri tímy 5. a 6. ročníka zúčastnili celomestskej dejepisnej súťaže. Každomesačne plnili súťažné úlohy zamerané na regionálne dejiny Košíc a absolvovali aj mimoriadne úlohy v teréne. Navštívili tak Východoslovenské múzeum, Archív mesta Košice, Štátnu vedeckú knižnicu a spoznávali aj pamätné tabule na Hlavnej ulici. Žiaci sa veľmi snažili, čo sa odrazilo aj na ich umiestnení. Tím V.C (Vanessa Sopková, Viktória Tomčíková, Kristína Matoňáková, Nika Bodnárová, Tánička Červenková, Nella Vargová), tím VI.B (Lenka Beňová, Marianna Gaurová), tím VI.C (Timotej Hrabčák, Bianka Poláčková, Marína Semančíková, Viktória Šefarová) sa umiestnili na 1. mieste. Tím V.A ( Saša Vološinová, Miriam Varcholová, Lenka Lipková) sa umiestnil na 2. mieste.

              Gratulujeme.

            • EXKURZIA INŠTITÚTU KRISTA VEĽKŇAZA

            • MILUJTE ĽUDÍ TAKÝCH, AKÍ SÚ, ČÍM MENEJ

              SI TO ZASLÚŽIA, TÝM VIAC ICH MILUJTE.   

              NEMILUJTE ICH PODĽA VEĽKOSTI ICH ZÁSLUH,

              ALE PODĽA VEĽKOSTI ICH POTRIEB!

               

              Ako to vyzerá v praxi sme mali možnosť zažiť v pondelok 5.6.2023, keď žiaci náboženskej výchovy VIII. ročníka nazreli do osudov ľudí, ktorí sú na okraji spoločnosti. Navštívili sme s p. kaplánom Jakubom Inštitút Krista Veľkňaza v Žakovciach, kde pomáhajú sa zaradiť do spoločnosti formou pracovnej terapie bezdomovcom, týraným ženám, matkám s deťmi, mladým ľuďom po odchode z detských domovov, telesne postihnutým, bývalým väzňom a seniorom. Každý podľa svojich možností pracuje v záhrade, pri zvieratách alebo na stavbe. Stretnutie s otcom Mariánom Kuffom bolo veľmi srdečné a pre nás obohacujúce.

            • VÝCHOVNÝ KONCERT JEDLÍKOVA (6. jún 2023)

            • Internet môže byť dobrý sluha, ale zlý pán.

              Zamýšľali ste sa niekedy nad silou internetu? Nad tým, že tak, ako ľahko a rýchlo zvládnete na internete nájsť „zaručený“ recept na zlomené srdce alebo tutoriál na najnovšie makeup trendy, s rovnakou rýchlosťou  dokážete pár klikmi spôsobiť rany na duši? Sebe, ale aj druhému. S myšlienkou sily internetu, jeho moci a dosahu  zavítali 6. júna do Košíc hudobníci zo skupiny AYA a my sme boli pri tom. Tí v kombinácii hudby, hovoreného slova a videí vysvetľovali, poukazovali, nabádali, poučovali a hlavne vystríhali pred nástrahami internetu. Nezabudli pripomenúť, že život nežijeme na Instagrame a TikToku, ale tu a teraz. Že život nie je o tom, koľko lajkov dostaneš na svoj nový instagramový post. Ani o tom, ako veľmi si populárny na sociálnych sieťach. Počtom lajkov nemôžeš merať svoju hodnotu. Tá rastie počtom láskavých slov, dobrých skutkov a správnych hodnôt. Tak na to mysli, až nabudúce budeš sedieť v preplnenej električke a uvoľníš miesto staršiemu. Alebo podporíš kamoša, kamošku, keď jeho život prestane hrať pestrými farbami umelého sveta sociálnych sietí, lebo vtedy rastieš.

              Nezabudni, že život prebieha tu a teraz.

            • Poznávací zájazd do Prahy

            • Keď sa povie Praha, tak sa v mysliach mnohých vybavia tie najtypickejšie pamiatky, ktoré k tomuto krásnemu mestu neodmysliteľne patria – Karlov most, Orloj, Pražský hrad a ďalšie. Nám, pani učiteľke Vlčkovej a Pastirčákovej, sa do zbierky spomienok zapíše týždňový výlet, ktorý sme s IX.A absolvovali. Spoločne sme navštívili Múzeum fantastických ilúzií, Múzeum voskových figurín, Petřín, Pražský hrad a nezabudli sme ani na tie najtypickejšie pamiatky a miesta, ktoré toto krásne mesto ponúka. Urobiť si fotku na Karlovom moste alebo pri stene Johna Lennona sme považovali za povinnú, no veľmi príjemnú zastávku pražskými ulicami. Dovolím si povedať za nás všetkých, že Praha si získala naše srdcia a ešte dlho budeme na Prahu a všetky jej poklady s radosťou a úsmevom na perách spomínať.