• Novinky

            • Medzinárodného dňa sťahovavých vtákov

            • Dňa 23.5.2023 sa trieda 7.A zúčastnila Medzinárodného dňa sťahovavých vtákov v Mestskom parku s ornitológom RNDr. Petrom Krišovským. Žiaci mali možnosť dozvedieť sa kopec zaujímavosti o sťahovavých vtákoch, sledovať  vtáctvo ďalekohľadom a aj keď odchyt vtáctva a následne krúžkovanie v našom prípade nebolo úspešné, celé dopoludnie hodnotíme na výbornú a tešíme sa na ďalšie vzdelávania v prírode.

            • Deň bez učenia pre V.A – Huráááááá!

            • Dôsledné triedenie odpadu počas tohto školského roka zabezpečilo našej triede – V.A prvé miesto v škole. Vytúžený deň nastal v piatok 26.mája. Električkou sme sa vybrali do oddychového areálu Nad Jazerom. Spočiatku chlapci hrali futbal a dievčatá si púšťali hudbu a hrali spoločenské hry. Potom  sme spoločne hrali vybíjanú a oddychovali na deke. Nakoniec sme si kúpili nanuky a zmrzlinu. Vrátili sme sa do školy šťastní a spokojní po úžasnom dni bez učenia.

            • Regionálne kolo Botanikiáda

            • Aj tento rok UPJŠ v Botanickej záhrade v Košiciach organizovala Botanikiádu pre žiakov 5. ročníka s témou „Voda, základ života“. V apríli sa uskutočnilo školské on-line kolo, ktoré riešili naši piataci. Úspešnými riešiteľkami za našu školu sa stali Sára Homoľová a Natália Dubovská z V.C triedy. Z botanickej záhrady si okrem vlastnoručne zasadenej rastliny odniesli aj veľa krásnych zážitkov.

            • 🎾 Ďalší veľký úspech nášho žiaka Viliama Opinu 🎾

            • Náš žiak Viliam Opina sa cez víkend zúčastnil medzinárodného turnaja 🇨🇿Czech Para Badminton Emil Open 2023, na ktorom sa zúčastnili hráči z 10 krajín sveta. Slovensko získalo 2 brondzové medaily, ktoré si vybojoval práve náš žiak a to v kategórii stojacich mužov SL3 a v štvorhre.

               

              Za získané úspechy srdečne gratulujeme.

            • Átriové slávnosti

            • Dňa 23.5.2023 sa v átriu našej školy konali „Átriové slávnosti.“ Program pripravovali žiaci pod vedením p. vychovávateliek a p. učiteliek niekoľko týždňov. Program bol pestrý, striedal sa tanec s hudbou na klavíri a hovoreným slovom. Nechýbala ani dramatizácia rozprávky.
              Detičky hýrili farbami v kostýmoch z našej kostymérne. Na záver si deti spoločne zaspievali pesničku pre mamičky : „Letí, letí pesnička.“ Pani riaditeľka v príhovore všetkým účinkujúcim aj pedagógom poďakovala a so želaním krásneho dňa sa slávnosti ukončili. Veľká vďaka patrí hlavne p. Krbaťovi za nahrávky, ozvučenie a sprievodné slovo. Už teraz sa všetci tešíme, že sa o rok znova takto stretneme.

            • MOZGO SHOW 1.6.2023

            • Máte jedinečnú príležitosť zúčastniť sa ďalšieho ročníka veľkolepej MOZGO SHOW !!!

              Triedou vybraní 2 zástupcovia 5.-9. ročníka, dievča a chlapec, môžu v príslušnej kategórii preukázať svoje znalosti z všeličoho.

              Možno práve VY získate pre svoju triedu titul MOZGOSHOW!

              Zástupcov tried je potrebné nahlásiť triednym učiteľom do pondelka 29.05.2023.

            • RUN4Forest

            • Ďalší príjemný športový zážitok sme prežili so žiakmi a rodičmi v nedeľu 21.5. v lesoparku Furča. S fantastickou náladou sme si zabehali s našimi kamarátmi z CVČ v KE, a tak sme podporili 2. ročník RUN4Forest, ktorý sa niesol v duchu krásnej myšlienky - podporiť výsadbu stromčekov v Košiciach a okolí. Podarilo sa nám behom získať na výsadbu 200 sadeničiek nových stromčekov.

              V tombole sme získali mnohé krásne ceny a naša „pančelka Mirka“ vyhrala Monopoly - cenu víťaznú, ktorú si v škole môže zahrať každý.

              ĎAKUJEME za prekrásny deň.

            • Majáles

            • Vo štvrtok 18.5.2023 sa uskutočnil prvý školský ples s názvom Majáles. Ples sa konal pre žiakov 2.stupňa a zúčastnilo sa ho takmer 150 žiakov. Žiaci si v úvode plesu pozreli zaujímavý program, v ktorom vystúpili mažoretky zo 7.A, stand-up humorista zo 7.C a tanečníci hip-hopu zo 7.B. Následne ich čakalo množstvo súťaží, tanečných kôl, fotografovanie vo fotobúdke a nechýbala ani tombola. Všetci žiaci si ples veľmi užili a už teraz sa tešia na ďalší.

              Chceli by sme ešte poďakovať sponzorom tombolových cien a nápojov. Ďakujeme rodičom žiakov Gomolčáková (5.A), Vitkovičová (6.C), Kulín (7.A), Kovačiková (7.A), Gerdová (7.C), Švantnerová (7.C), Stolárová (7.C), Poroknovcová (8.A), Francová (8.A), Majdák (8.C). Obrovská vďaka patrí Školskej jedálni Bernolákova 16 a tiež aj dodávateľovi EMATrade, ktorý pre žiakov poskytol množstvo ovocia na stoly a zopár tombolových cien.

              V závere najväčšia vďaka patrí 7.C triede za nápad a veľkú pomoc pri organizovaní.

            • Cechová hostina

            • Žiaci V.C triedy sa na krátky čas ocitli v stredoveku a vyskúšali si prácu remeselníkov. Ich úlohou bolo vžiť sa do roly cechmajstrov, majstrov, tovarišov i učňov vybraných cechov. Aby sa mohli zúčastniť na cechovej hostine, bolo potrebné si postupne vyrobiť cechový štít, truhlicu, pečať, cechovú knižku i vlastnoručne vyrobené cechové predmety. Boli veľmi kreatívni a vytvorili krásne výrobky v kolektíve, kde významnú úlohu zohrala vzájomná komunikácia, tolerantnosť, rozdelenie úloh a dohodnutie sa na spoločnom postupe. Nadobudli nové vedomosti v oblasti života a práce remeselníkov v stredoveku a osvojili si aj nové zručnosti či už pri tvorbe výrobkov, truhlíc a aj pri pečení dobrôt. Žiaci predstavovali cech hrnčiarov, drotárov a šperkárov, krajčírov, pekárov. Po prezentácii
              svojich prác si žiaci prichystali odmenu v podobe pohostenia na cechovej hostine.

            • VSE CITY RUN

            • VSE CITY RUN je originálnym konceptom charitatívnych behov v centrách miest východného Slovenska.

              15. ročník tohto behu sa uskutočnil v Košiciach. Niesol sa v znamení krásnej myšlienky pomoci detskej onkológii v Košiciach. Na tomto oddelení detskí pacienti zvádzajú ťažký boj so zákernou chorobou, ktorej liečba trvá niekoľko mesiacov, ale aj niekoľko rokov. Zažili sme spoločne jeden krásny športový podvečer, kde panovala úžasná veselá nálada. Všade bolo cítiť silu a energiu od všetkých zúčastnených, ktorí svojou účasťou prišli podporiť malých detských pacientov.

              Košickú detskú onkológiu sme spoločne podporili vyzbieranou krásnou sumou 9797 eur , ktoré budú využité na:

              - nákup špecializovaného zdravotníckeho materiálu,

              - nákup zdravotníckych pomôcok a liečiv,

              - nákup zdravotníckeho zariadenia,

              - na podporu letných a zimných pobytov pre detských onkologických pacientov,

              - na spestrenie pobytu detí na oddelení počas ich ťažkej a náročnej liečby.

               

              ĎAKUJEME.

            • Deň matiek v Poľove

            • V nedeľu 14.5.2023 sme mali veľkú slávnosť. V kultúrnom dome v Poľove sme si pripomenuli sviatok venovaný všetkým mamám. Spolu s materskou školou sme predstavili náš program, ktorý sme si nacvičili. Program bol pestrý, pretože sa v ňom prelínali ľudové a moderné prvky. Na záver odovzdali všetky deti darčeky pre mamy, ktoré vyrábali.

            • Sokoliar Horus

            • V rámci ochrany prírody a poznávania nielen rastlinnej ale aj živočíšnej ríše,  naša škola pozvala medzi seba pána sokoliara s dravcami ako kondor, krkavec, sova, sokol či výr skalný. O najväčšiu zábavu sa postaral malý kuvik. Pán sokoliar nám predstavil dravých vtákov, porozprával odkiaľ pochádzajú, čím sa živia. Najlákavejšie boli ukážky dravcov a ich letu. Niektoré vtáky mali nasadené čiapočky, aby ich nerozptyľovalo okolité prostredie. Lety dravcov boli rôzne, deti len so zatajeným dychom sledovali ich lety. Niektoré úchvatné, iné zábavné. Deti v ŠKD sa formou zážitkového učenia dozvedeli o dravcoch mnohé zaujímavosti. Bol to veľký zážitok pre deti ale aj pre pani vychovávateľky.

            • Svätoplukovo kráľovstvo ožíva

            • Žiaci 6. ročníka sa v rámci dejepisu zapojili do celoslovenskej súťaže Svätoplukovo kráľovstvo ožíva. Cieľom súťaže bolo, aby si žiaci prehĺbili svoj záujem k národným dejinám, k významným historickým medzníkom a k ich prepojenosti na aktuálne témy v spoločnosti. Žiačka Liliana Korodiová  zo VI.C vyhrala so svojou prácou 1. miesto v II. kategórii. Získala krásne umiestnenie.

              Gratulujeme.

            • Zákutia Košického hradu

            • Dňa 10.5.2023 absolvovali žiaci V.C exkurziu s názvom Zákutia Košického hradu, zameranú na regionálne dejiny. Žiakom bola komentovanou prehliadkou priblížená história hradu a života ľudí v stredovekom tábore prepojená s dejinami Košíc. Okrem nadobudnutia nových vedomostí si mohli žiaci vyskúšať aj starostlivosť o domáce zvieratá. V infocentre s expozíciou stredovekého odievania mali možnosť nie len vidieť rôzne druhy oblečenia a brnenia, ale aj spoznať postup práce, ako sa tieto odevy vyrábali. V neposlednom rade si mohli vyskúšať prilby a stať sa na chvíľu stredovekým rytierom. Zároveň mali možnosť vidieť aj výhľad na Košice a prejsť sa lesom cez náučný chodník „Zvieratká v lese“.

            • Detská mapa sveta

            • Žiaci 5. a 6. ročníka sa zapojili do umelecko-kartografickej súťaže Detská mapa sveta, ktorú vyhlásil Geografický ústav SAV a Kartografická spoločnosť SR. Úlohou bolo nakresliť predstavu budúceho sveta so zrozumiteľným posolstvom z pohľadu detí. Medzi ocenené práce v III. kategórii sa zaradila aj mapa Sašky Vološinovej, žiačky V.A triedy. Gratulujeme.

            • Okresné kolo biologickej olympiády

            • Dňa 20.4.2023 sa v CVČ Košice uskutočnilo okresné kolo Biologickej olympiády kat.D, ktorá je určená pre žiakov VI. a VII.ročníka. Veľkým úspechom je 1.miesto Šimona Kužmu zo VII.C. Na 9.mieste skončil Krištof Kužma zo VI.A, ktorý bol úspešným riešiteľom. Obom srdečne blahoželáme!

            • IQ olympiáda

            • V týždni od 13. do 21. apríla 2023 sa konalo online školské kolo celoslovenskej súťaže IQ olympiáda, do ktorého sa zapojilo 34 našich žiakov. Najlepšie výsledky dosiahli dievčatá Eva Psotová zo 7.A a Viktória Marčišinová z 8.A triedy, ktoré zároveň splnili podmienky na postup do regionálneho kola, ktoré sa uskutoční 18. mája 2023 na Rektoráte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Dievčatám srdečne blahoželáme a na regionálnom kole prajeme veľa úspechov, aby sa im podarilo postúpiť do celoslovenského kola.

            • Pyžamový deň

            • Na návrh školského parlamentu sa vo štvrtok 27.4.2023 uskutočnil pyžamový deň. Žiaci, ktorí sa do aktivity zapojili, si v tento deň obliekli na seba pyžamo alebo domáce oblečenie a strávili v ňom vyučovanie. Bol to pre nich výnimočný a príjemný deň, pretože sa aj vďaka oblečeniu cítili ako doma.

            • DEŇ MATIEK

            • Najkrajší darček je darček z lásky vyrobený vlastnými rukami. Žiaci, ktorí navštevujú školský klub detí, si pod vedením svojej pani vychovávateľky vyrobili pre svoju mamičku srdiečka a rôzne pozdravy ku krásnemu sviatku, ku Dňu matiek. Nech je teda srdiečko vyjadrením vďaky za Vašu lásku, starostlivosť a obetavosť milé mamičky. Všetkým mamám prajeme, aby ste zo svojich detí mali vždy len radosť a aj keď sa vo vašich očiach niekedy objavia slzy, nech sú to len slzy šťastia.

            • Krajské kolo Chemickej olympiády

            • Vďaka krásnemu 2. miestu v okresnom kole Chemickej olympiády Linda Juhanová postúpila  do krajského kola Chemickej olympiády, ktoré sa konalo dňa 27.4.2023 v Strednej zdravotníckej škole na Moyzesovej ulici v Košiciach. Aj keď to Linda na krajskom kole nemala ľahké, podala krásny výkon a stala sa úspešnou riešiteľkou krajského kola Chemickej olympiády.

              K dosiahnutému výsledku srdečne blahoželáme!