• Novinky

            • Okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku

            • Naši žiaci Timea Lacková z 9.A triedy a Oliver Kristiňák zo 7.A triedy preverili svoje schopnosti v okresnom kole Olympiády v anglickom jazyku. Obaja boli úspešní riešitelia vo svojej kategórii.
              Blahoželáme.

            • Čajové popoludnie v ŠKD

            • Oddychová činnosť v ŠKD môže mať rôznu podobu. Ako sa hovorí, najprv práca, potom pláca.

              Žiaci 2.A si s pani vychovávateľkou spríjemnili popoludnie v ŠKD. Pripravili si výborný čaj, nechýbali ani pochúťky či domáca bábovka. Žiakom sa to veľmi páčilo a už teraz sa tešia na ďalšie podobné oddychové chvíľky vo svojom školskom klube detí.

            • Ocenenie The School Incentive Award v medzinárodnej súťaži esejí v anglickom jazyku.

            • ZŠ Bernolákova 16, Košice sa už tretí rok zapája do medzinárodnej súťaže esejí v anglickom jazyku. Žiaci písali eseje na tému: " Mladí ľudia sa podieľajú na budovaní celosvetového mieru".

              Súťaž každoročne organizuje Japonská nadácia The Goi Peace Foundation pod záštitou ministra školstva, kultúry, športu, vedy a techniky Japonska.

              Súťaže sa zúčastnilo 168 krajín s počtom 20 674 esejí od žiakov základných, stredných a vysokých škôl. V tejto súťaži sme získali čestné ocenenie The School Incentive Award ako jediná základná škola zo Slovenska.

              Našim bývalým žiakom Šimonovi Albrechtovi, Soni Kramárovej a Tiffany Keslerovej z IX.A triedy  ďakujeme za reprezentáciu  školy  a poďakovanie patri aj  pani učiteľke Mgr. Gabriele Maščákovej, ktorá ich na túto súťaž pripravovala.

            • Biologická olympiáda

            • Dňa 11.1.2024 sa uskutočnilo online školské kolo Biologickej olympiády kat. C, ktorá je určená pre žiakov VIII. a IX. ročníka. Odvahu našlo 14 žiakov, z ktorých všetci sa stali úspešnými riešiteľmi. Na 1. mieste sa umiestnila Valéria Pástorová z IX. A, na 2. mieste Timea Lacková z IX. A a na 3. mieste Nina Getlíková z IX. A.

              Všetkým úspešným riešiteľom blahoželáme a prvým dvom držíme palce v okresnom kole.

            • Medzinárodný deň komplimentov

            • Pochvala vyvoláva pozitívne pocity, po ktorých podvedome túžime. Ak sa stane, že nemáme práve „dobrý deň”, odporúčajú odborníci preukázať druhým láskavosť.

              Dňa 24.01.2024 sa v triede 6.A uskutočnila aktivita so školskou psychologičkou pri príležitosti Medzinárodného dňa komplimentov. Žiaci mali za úlohu potešiť sa navzájom povzbudeniami a pochvalami, ktoré si písali navzájom na papier. Mnohých to veľmi potešilo a povzbudilo, čo bolo hlavným cieľom tejto aktivity.

              Akýkoľvek kompliment urobí radosť. Ale kompliment na mieru pomáha človeku budovať ešte väčší pocit jedinečnosti.

            • Geografická olympiáda – školské kolo

            • V šk. roku 2023/2024 sa konal už 52.ročník Geografickej olympiády. Školského kola dňa 19.1.2024 sa na našej škole zúčastnilo 68 žiakov II. stupňa v kategóriách G (5. roč.), F (6.-7. roč.), E (8.-9. roč.). Z toho 57 žiakov bolo úspešnými riešiteľmi. Súťaž prebehla formou online.

              Úspešným riešiteľom blahoželáme a víťazom jednotlivých kategórií držíme palce pri reprezentovaní našej školy v okresnom kole dňa 12.3.2024.

              Víťazí v kategórii G:

              1.miesto – Šimon Dargó  V.A

              2.miesto – Katarína Hromjaková  V.A

              3.miesto – Lea Gallová V.A

              Víťazí v kategórii F:

              1.miesto – Paulína Pastuchová VII.A

              2.miesto – Róbert Baláž VI.A

              3.miesto – Lukáš Jabrik  VII.A

              Víťazí v kategórii E:

              1.miesto – Lea Dubovská VIII.A

              2.miesto – Nina Andrejková  IX.A

              3.miesto – Nikola Maretová VIII.A

            • Vianočná guľa

            • Naše šikovné pani vychovávateľky spolu s deťmi vymysleli krásnu kreatívnu vianočnú krajinku, na ktorej usilovne pracovali. Konkurencia bola naozaj veľká, všetky gule boli krásne, no aj vďaka Vám sme získali prvé miesto v súťaži s OC Cassovia  o najkrajšiu vianočnú guľu. Ďakujeme všetkým za obdiv a hlasy pre našu školu ZŠ Bernolákova 16. Veľmi si to vážime. Ceny nás veľmi milo prekvapili a potešili.

            • Liga za duševné zdravie - projekt CHIPS 2

            • V dňoch 16. a 18. januára 2024 sa v priestoroch našej škole uskutočnilo stretnutie našichrodičov a žiakov z Ukrajiny s tímom z Ligy za duševné zdravie SR – projekt CHIPS 2. Pre rodičov ukrajinských detí si pripravili prezentáciu o ich práci a ponúkli im možnosti trávenia voľného času pre ich deti. Zároveň sa vzájomne porozprávali o tom, ako vedia byť nápomocní pri problémoch s ktorými sa ich deti trápia. O deti sa počas návštevy starali lídri a spolu tvorili krásne veci. Tvorivý čas bol veľmi príjemný. Keďže deti sú spokojné vtedy, keď ich rodičia sú spokojní, tímový psychoterapeut pozval rodičov na prednášku o zvládaní stresu 25.1.2024 v Cassovare.
              Rodičia prejavili záujem o aktivity a služby tohto projektu, ktoré organizujú v projekte CHIPS 2 v Liga za duševné zdravie SR. Vyjadrili vďaku vedeniu školy za zorganizovanie týchto stretnutí, pretože mnohí z nich nevedeli o existencii takéhoto projektu a veľmi sa z neho potešili. Veríme, že ich spoločné stretnutia ich privedú k psychickej pohode v ich už teraz neľahkých chvíľach života.

            • Návraty

            • Veľmi nás tešia návraty našich žiakov. Jedným z takých bol aj návrat dnes už maturantov, ktorí boli niekedy našimi žiakmi. Musíme skonštatovať, že to neboli obyčajní žiaci. Ctila ich usilovnosť, zodpovednosť, dôslednosť a záujem o učenie. Dnes sú z nich úspešní študenti chystajúci sa na vysoké školy nielen na našom Slovensku, ale aj v zahraničí. Ich príchod na našu Alma mater bol veľmi príjemný a dojímavý. Pozdravili svoju pani triednu učiteľku na 1. stupni, posedeli si pre nich už v malých šk. laviciach v triede, kde strávili 1. až 4. ročník, zaspomínali si, nasmiali sa... Prešli sa školou, navštívili svoju triedu, kde strávili 5. - 9. ročník, opäť si zaspomínali... Na záver s obdivom a uznaním skonštatovali výraznú premenu interiéru školy. Prekvapili ich oddychové zóny na chodbách našej školy, krásna kvetinová a obrazová výzdoba, moderný interiér tried, či nové odborné učebne. Pre nás, učiteľov, je veľmi príjemné vidieť šťastných a cieľavedomých študentov, ktorí vzišli spod našich rúk. Stopa našich pedagógov a našej školy je jednoznačná. Tešíme sa, že sme mohli byť pri tom, keď z maličkých prváčikov vyrástli títo múdri a šikovní mladí ľudia. Na vašej ceste životom vám prajeme úspech, naplnenie a splnené sny.

            • Vianočná besiedka

            • Predvianočný čas je nielen plný čakania na Vianoce, ale aj prípravou programu na tradičnú vianočnú besiedku. Tento rok sa naša besiedka uskutočnila 14.12.2023 a jej hlavnou témou bol „Príbeh Vianoc“. Publikum tak mohlo sledovať program, kde bol tento príbeh stvárnený nielen v piesňach a tancoch, ale aj v zaujímavom tieňovom divadle, ktoré mnohých prekvapilo. Zároveň tak naši žiaci prelomili bariéru trémy a priniesli sme pre nás opäť niečo nové.

            • Mikulášske večierky

            • Vianočný čas je časom pokoja a pohody. My sme sa o radosť v triedach (V.A, V.B, V.C, VI.B, VI.C) postarali už pred Vianocami na mikulášskych večierkoch. Pochutnali sme si na sladkých dobrôtkach, zahrali hry, zaspievali i zatancovali, no hlavne sme sa dobre o všeličom porozprávali a spoločne sa zabavili.

            • Prezentácia programu DofE v rádiu RTVS

            • Na výsledky aktivít školského programu DofE prichádza spätná väzba i od okolitej verejnosti. A tak si členovia DofE vyslúžili aj pozvanie do Regionálneho rádia východného Slovenska RTVS, aby predstavili svoje aktivity v éteri. Títo žiaci ročne strávia stovky hodín dobročinnými aktivitami v environmentálnej, sociálnej i spoločenskej oblasti. Zuzka, Vivka, Karin, Ninka, Zorka a Linda sú šestica statočných mladých slečien, ktoré v doprovode koordinátorky programu, pani učiteľky Mirky Kucikovej, pozvanie prijali a odpovedali na zvedavé otázky reportérky rádia.

              Ďakujeme za pozvanie a toto uznanie zo strany RTVS si veľmi vážime.

            • Vianočná pošta pre Záchranné zložky

            • Už tradične sa aj tento rok naši najstarší žiaci zahrali na vianočných poštárov. Vybrali sa do ulíc Košíc a roznášali vianočné pozdravy od žiakov našej školy pre našich hrdinov – policajtov, hasičov, záchranárov. Osobné stretnutie je to najmenej, čo môžeme urobiť ako poďakovanie za ich ťažkú prácu. Prajeme krásne sviatky všetkým našim hrdinom a aj vám všetkým.

            • Strom prianí

            • V predvianočný čas mohli žiaci našej školy odovzdať svoje priania a túžby na STROM PRIANÍ. Na malý lístok napísali, čo si želajú pre seba alebo svojich blízkych a následne pripli svoj odkaz na stromček. Dúfame, že sa  im ich želania splnia. Veď ako sa vraví:  „Ak po niečom veľmi silno túžiš, celý vesmír sa spojí, aby sa to mohlo uskutočniť." 

               

              ŠKOLSKÝ PARLAMENT 

            • Filmové predstavenie

            • Dňa 21.12.2023 sa žiaci II. stupňa  zúčastnili filmového predstavenia v OC Optima.  Nový hudobný, animovaný film štúdia Walt Disney Animation Prianie zaviedol našich žiakov do čarovného kráľovstva Rosas, kde Asha, bystré a idealistické dievča, vysloví také silné želanie, že ho vypočuje vesmírna sila, malá guľa neobmedzenej energie, zvaná Hviezda.

              Veríme, že naši žiaci zažili príjemnú predvianočnú atmosféru plnú vlastných prianí. 

            • Projekty

            • Na hodinách dejepisu spoznávali žiaci históriu aj vďaka rôznym zaujímavým úlohám. V šiestom ročníku si žiaci pripravili scénky zo života ľudí v praveku a vytvorili a prezentovali aj 3D modely nástrojov, ktoré sa v danom období využívali. Žiaci VI. C spoznávali projektovou činnosťou aj civilizácie Starovekého orientu, napríklad Sumerov, Babylónčanov, Feníčanov. V siedmom ročníku spoznávali žiaci historické pramene viažuce sa k dejinám Uhorska, čítali si legendy o svätoštefanskej korune a riešili ich hodnovernosť. V závere si potom vytvorili vlastné koruny, pričom nezabudli na naklonený kríž. V neposlednom rade riešili žiaci 6. ročníka nadväzujúce úlohy s prepojenosťou predmetov dejepisu a geografie zamerané na Egypt. Postupným vypracovaním úloh dospeli k novým vedomostiam i zručnostiam a vytvorili 3D modely pyramíd so sarkofágmi. Tému egyptskej ríše sme si ďalej rozšírili aj na krúžkovej činnosti, kde žiaci vytvárali vlastný papyrus a zamerali sa aj na odievanie v danom období a vytvorili si egyptské šaty a šperky.