• Novinky

            • SRDCE PLNÉ LÁSKY

            • Žiaci 4.A triedy si v ŠKD pripomenuli Deň svätého Valentína aktivitou  SRDCE PLNÉ LÁSKY.

              Cieľom tejto aktivity bolo vyrobiť niečo pre toho druhého len tak nezištne a naučiť  prejaviť náklonnosť, lásku druhému. Žiaci si vyrobili papierové srdce, do ktorého vložili menšie srdiečka, napísali básničku s venovaním. Na záver si vyplnili Valentínsku tajničku. Táto aktivita sa im veľmi páčila a tešia sa, komu srdiečko podarujú.

            • Zdravá výživa

            • Na našej škole sa opäť hovorilo o zdravej výžive. Tentokrát sme neostali iba pri teórii, pretože žiaci si vyskúšali pripraviť ovocné a zeleninové šaláty, podľa receptu prihotovili nátierky, následne obložené chlebíky, ale nezabudli sme ani na dezert.  Pri týchto aktivitách sa žiaci učia rozlíšiť čo je zdravé/nezdravé, ale aj správne argumentovať, prečo dané potraviny, pochutiny, jedlo sú/nie sú vhodné na našu každodennú konzumáciu. Sme si vedomí, že krátkodobé projekty a aktivity budú mať aj krátkodobý efekt. Preto sa snažíme o priblíženie školy k životu a zároveň učenie pre život, ale aj o zmenu systému osvojovania si nových poznatkov, ktoré by žiaci mohli využiť v bežnom živote.

            • Projekt „Viem čo zjem“

            • Prednáška na tému „Ovocie a zelenina“

              Triedy 3.C a 4.A sa zapojili do celoročného projektu „Viem čo zjem“, kde získavajú potrebné vedomosti o význame zdravého stravovania. Zábavnou formou si osvojujú zásady správnej a vyváženej stravy, zorientujú sa v zložení potravín a v správnom spôsobe ich konzumácie, ale aj skladovania. Cieľom projektu je oboznámiť žiakov s rizikami, ktoré so sebou prináša nesprávna výživa. Témy sú rôznorodé: Hygiena potravín, Vyvážená strava, Pitný režim, Riziká nevhodného stravovania, Udržateľnosť stravovania – šetrne k prírode, Ovocie a zelenina. Aby sme žiakom dané témy lepšie priblížili, máme k dispozícii interaktívne digitalizované materiály a pracovné listy, ale súčasťou bola aj prednáška s pracovníkom Úradu verejného zdravotníctva  Slovenskej republiky na tému „Ovocie a zelenina“. Prednáška bola veľmi interaktívna, opäť sme sa niečo nové dozvedeli a žiaci mali množstvo otázok, ktoré im pracovník z ÚVZ SR trpezlivo a odborne odpovedal.

            • (Ne)bezpečný internet

            • Žiačky 8. A a 8. C triedy pracujú od septembra na tom, aby žiakom našej školy predstavili témy, ktoré sa ich úzko dotýkajú v kyberpriestore. Už minulý rok sa začali pripravovať a venovať sa témam  kyberšikany, hoaxu  a groomingu . Poukazujú v nich na  nástrahy a pomoc. Dôležitou témou je tiež, aké si dať heslo na mobil či počítač, na koho sa môžu obrátiť v prípade útoku v online priestore.

              8. februára 2024 sa prvýkrát odprezentovali pred žiakmi 5. A triedy.

              Týmto preventívnym programom budú naďalej pôsobiť na našich žiakov v projekte (Ne)bezpečný internet. Už teraz sa tešia na ďalších šikovných a pozorných žiakov našej školy.

            • Šaliansky Maťko J. C. Hronského

            • Dňa 08. 02. 2024 sa žiačka VI.A triedy, Kristína Bačová, zúčastnila okresného kola súťaže ŠALIANSKY MAŤKO J. C. Hronského. Našu školu výborne reprezentovala v prednese slovenskej povesti a získala nádherné prvé miesto.

              Víťazke srdečne blahoželáme k postupu do krajského kola, ďakujeme za reprezentáciu a držíme palce v ďalšom súboji o víťazstvo.

            • Výtvarná súťaž „Linka 112 očami detí”

            • V dňoch 18.1.2024 až 9.2.2024 sa žiaci všetkých oddelení v ŠKD zapojili do výtvarnej súťaže pod názvom „Linka 112 očami detí”, ktorú vyhlásilo Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Košiciach.  Žiaci vytvorili krásne a kreatívne výtvarné diela. Veríme, že pri vytváraní diel si žiaci zvýšili povedomie o význame tiesňovej linky 112.  Štyria žiaci z našej školy sa umiestnili na krásnych víťazných miestach:


              1. miesto (2. kategória - žiaci 1. a 2. ročníka): Teo Marcinko 2.C

              1. miesto (3. kategória - žiaci 3. a 4. ročníka): Šarlota Babušová 4.A

              2. miesto (3. kategória - žiaci 3. a 4. ročníka): Uljana Heiko 4.B

              Mimoriadna cena: Zuzana Ondková 4.A

               

              Autorom víťazných prác srdečne blahoželáme a ostatným deťom, ktoré sa zapojili do výtvarnej súťaže ďakujeme za ich snahu a krásne výtvarné práce. 

            • Naši deviataci opäť nelenili

            • Koľkým z nás sa chce opustiť vo voľný deň skoro ráno teplú posteľ? J A už vôbec nie je samozrejmosť, že mládež vo veku deviatakov vo svojom voľnom čase už niekoľkýkrát v sobotu ráno dá prednosť dobrovoľníckej práci pred pohodlím domova. Mnohí naši deviataci si naozaj zaslúžia naše uznanie. Opäť sa pripojili ku brigádnikom počas dobrovoľníckej aktivity v Borovicovom háji. Borovicový háj je jednou z oblastí MČ Terasa, určenej na relax a pobyt v prírode pre jednotlivcov, rodiny, dokonca aj celé kolektívy. Naši žiaci prispeli svojou prácou k vyčisteniu tohto prostredia, aby sme mali nielen na jar čo najpríjemnejší pobyt v tejto oblasti.

              Vykročiť mimo svoju komfortnú zónu, urobiť niečo nezištne pre druhých a prísť v pondelok do školy, akoby neboli výnimoční, je pre týchto žiakov prirodzené. Vy však ste výnimoční a patrí vám naše uznanie.

            • Talentmánia

            • Postaviť sa pred spolužiakov, učiteľky, vychovávateľky či dokonca pred riaditeľku školy a predviesť svoj talent, to chce veľkú odvahu! A práve preto si veľmi vážime a ceníme žiakov, ktorí sa do našej talentovej súťaže prihlásili a  dokázali nám, že vedia prekonať samých sebaa vystúpiť pred publikom.
              Túto školskú súťaž organizovala 6.A. Triedne kolá sa konali v mesiacoch november a december 2023. Pred žiackou porotou predviedli svoje umenie spolužiaci v tanci, speve, gymnastike, hre na hudobný nástroj, kúzlení a iných zaujímavých aktivitách. Vyvrcholením bola prehliadka najlepších vystúpení pre I. a II. stupeň žiakov našej školy, ktorá sa konala 31.1.2024.
              Špeciálnu cenu riaditeľky školy dostala za I.stupeň žiačka Šarlota Babušová za prednes vlastnej tvorby a za II.stupeň Samuel Dutka zo 6.B za spev. Cenu diváka získali za svoj tanec Dorota Haas, Michaela Mako z 3.B a kolektív 9.A za spevácky výkon. Dopoludnie sa vydarilo a veríme, že sa aj v budúcnosti predstavia ďalší nadaní žiaci.
              Vystúpenia žiakov:
              I.stupeň
              1.A Bianka Cirnerová (tanec)
              1.A Adela Duchyňová (tanec)
              1.B 1. Karin Vinišenková (spev)
              1.C Emma Vajtová (gymnastika)
              3.A Emma Bóriková, Nina Štefaniková gymnastika obruč
              Michal Turcovský III.A (recitácia)
              2.B Olívia Orgovánová (tanec)
              2.C Karola Babušová, Lívia Hromjáková, Karolína Čitaková, Martina Šoltésová (spev)
              2.C Damián Sýkora (kúzla)
              3.B Dorota Haas, Michaela Mako (Tanec) cena divákov
              4.A Šarlota Babušová (prednes vlastnej tvorby) cena riaditeľky školy
              4.B Liliana Rugalská (flauta)
              3.C Zuzana Kulínová (gymnastika) švihadlo

              II.stupeň
              Anna Mašlonková , Katarína Hromjáková 5.A (tanec)

              Bianka Pohlyová, Herta Jelineková 5.A (gymnastika)
              Karin Daduľáková 5.A (spev)
              Ján Stahura 6.A (tanec)
              Samuel Dutka 6.B (spev) cena riaditeľky školy
              Ema Štecová, Kristína Bačová, Simona Gomolčáková 6.A (scénka - Kávička)
              Sára Bogová 7.B (klavír)
              Daniela Jacková 7.A, Zuzana Vitkovičová 7.C, Michaela Pavelová 7.C (scénický tanec)
              Trieda IX.A (spev) cena divákov

            • Exkurzia – technika

            • Žiaci 9.A triedy sa 30. 1. 2024 zúčastnili exkurzie z predmetu technika v SOŠ – Šaca. Vyskúšali si spájkovanie. Spájkovaním si vyrobili panáčika z medeného drôtu. V učebných halách videli moderné obrábacie CNC stroje, konkrétne počítačom riadený frézovací stroj a sústruh. Videli, ako sa vyrába elektrická energia ekologicky. Vypočuli si zaujímavý výklad o tom, kam smeruje vývoj techniky v oblasti umelej inteligencie, ktorá je začiatkom štvrtej priemyselnej revolúcie.

            • Žime zdravšie s Natálkou

            • Teší nás, ak sa k nám naši absolventi vracajú na návštevy. O to viac poteší, ak si pripravia pre našich žiakov ešte aj poučný program. Natálka je absolventka našej školy, ktorá prišla poučiť našich žiakov o škodlivosti pitia energetických nápojov. Veď sami posúďte, koľko maloletých stretávate s plechovkovým nápojom v ruke? Ani nemusíme spomínať to obrovské množstvo cukru, navyše doplnené o množstvo zdraviu škodlivých látok, nevhodných nielen pre telo dieťaťa vo vývoji.

              Výsledky prieskumu Natálky dopadli celkovo v prospech zdravia našich detí. Znamená to, že žiaci nemajú až tak veľkú obľubu v pití týchto nápojov. 

              Ďakujeme Natálka za prospešnú prezentáciu.

            • Triedenie odpadu

            • Dobrý deň,
              chceli by sme srdečne poďakovať všetkým, ktorým záleží na našom životnom prostredí. V tomto školskom polroku sme sa naďalej snažili na škole naučiť žiakov pristupovať ku svojmu okoliu zodpovedne formou triedenia odpadu v triedach. Dnes sa učíme možno len takú maličkosť, ako je prebrať zodpovednosť za to, kam naša rúčka obal z keksíka odloží. Alebo ako poctivo budem premýšľať nad krabičkou od džúsika. Ale do budúcna nás to učí prebrať zodpovednosť aj za naše iné konanie a rozhodovanie. Z malej veci časom môže takto vyrásť dôležité konanie každého jedného z nás. Vážime si všetkých, ktorí prispeli ku triedeniu odpadu na škole a oznamujeme vám priebežné výsledky 1. polroka:
              1. stupeň: Najlepšia trieda v triedení odpadu je trieda 4.B.
              2. stupeň: Najlepšia trieda v triedení odpadu je trieda 7.A.
              Všetkých chválime za snahu a prajeme úspešný druhý školský polrok.

            • Karneval 2024

            • V piatok 2.2.2024 sme ukončenie 1. polroka oslávili karnevalom. Počas dňa nesmelo chýbať učenie v maskách. Na karnevalovej diskotéke žiaci predviedli svoje tanečné kreácie. Nechýbali ani súťažné disciplíny, v ktorých žiaci ukázali svoju šikovnosť a talent. Tanečný krúžok počas karnevalu predviedol aj svoj krátky tanečný program.

            • Domáce kolo matematickej olympiády

            • Desiati  žiaci našej školy z 5. A a 9. A triedy sa dňa 24.1.2024  zúčastnili okresného kola Matematickej olympiády žiakov 5. a  9. ročníka, kde riešili náročnejšie matematické úlohy a zároveň riešenia zdôvodňovali logickým postupom.

            • Vysvedčenie pre Pani riaditeľku

            • "Možno zabudneme na niektoré veci, ktoré sme sa učili, no nikdy nezabudneme na zážitky, ktoré ste nám vďaka DofE umožnili. ĎAKUJEME.
              Toto bolo mottom vysvedčenia, ktoré pripravili pre pani riaditeľku naši deviataci. Obstála na výbornú za:

              • dať nám možnosť stať sa lepším človekom,
              • trpezlivosť s našimi nápadmi,
              • podporu nás aj napriek rizikám,
              • láskavý a otvorený prístup,
              • pochvalu za naše úspechy,
              • úsmev za našu aktívnosť,
              • možnosť plniť si naše sny....

              Sladučká odmena od našich žiačok neminula ani ju, ani naše pani zástupkyne a ako poďakovanie obalili sladkým aj nervičky všetkým svojim učiteľom. „Ďakujem“ a „prosím“ by malo byť samozrejmosťou každodennej komunikácie. Nielen naši deviataci si to uvedomujú a my dúfame, že našej škole robia všetci žiaci takýmto správaním dobré meno.

            • Farebný týždeň

            • V týždni  22.1.- 26.1. prebiehal na škole farebný týždeň. Žiaci sa mohli v dané dni obliecť do stanovenej farby a utužiť tak triedny i školský kolektív. Cez veľkú prestávku potom prebiehalo spoločné fotenie v telocvični. Okrem toho boli uskutočnené sprievodné aktivity, ktoré ozrejmovali význam farieb.

              V pondelok znamenala červená farba symbol srdca, lásky, priateľstva. Na hodine chémie sa žiaci 8. ročníka venovali aktivite na tému Láska ako chemická reakcia. Žiaci si tak zopakovali učivo o hormónoch a dozvedeli sa, ktoré reakcie v ich tele majú na svedomí, keď sú zaľúbení. Na hodine geografie sa žiaci 9. ročníka venovali možnostiam zlepšenia vzťahu a vzájomného porozumenia medzi pôvodnými obyvateľmi Austrálie (Aborigénmi) a prisťahovalcami. Žiaci tvorili na danú tému plagáty. Okrem toho mali žiaci možnosť podarovať ovocie, džús, ktoré bolo súčasťou obeda (v prípade, že si ho neprosili), ľuďom, ktorí sú v núdzi, odkázaní na pomoc ostatných.

              V utorok predstavovala modrá farba vodu – zdroj života. Na hodinách chémie si žiaci 7. ročníka vyhľadávali na internete za pomoci tabletov 10 zaujímavostí o vode, o ktorých ešte nevedeli a získané informácie spracovali do pojmovej mapy. Na hodinách geografie mohli žiaci 6. ročníka symbolicky darovať vodu jednotlivým štátom Afriky, v 7. ročníku si rozšírili vedomosti o významnej európskej rieke – Dunaji a na hodine dejepisu si šiestaci preopakovali učivo Starovekého Grécka v súvislosti s vodou a vytvorili tak pojmové mapy.

              V stredu bolo témou slnko, ktoré svieti pre všetkých. Žiaci 9. ročníka hľadali na hodine geografie súvislosť medzi slnkom a Austráliou, Oceániou a Arktídou. Na hodine dejepisu v 6. ročníku si preopakovali tému Starovekého Grécka v spojitosti so slnkom. V oboch prípadoch museli nielen ovládať učivo, ale hľadať v ňom prepojenosť, význam a svoj výber aj zdôvodniť. V 5. ročníku si vytvorili časovú priamku, kde si žiaci uvedomili, ako sa menili historické obdobia a aký význam malo pri tom slnko, ktoré svieti počas celého historického obdobia.

              Vo štvrtok predstavovala zelená farba prírodu a jej ochranu. Žiaci 7. ročníka sa na hodinách geografie venovali environmentálnym projektom v rámci Európskej únie a navrhovali vlastné možnosti ochrany prírody. V 6. ročníku si ozrejmili množstvo národných parkov, ktoré sú situované v Afrike.

              V piatok biela farba predstavovala mier a solidaritu. Žiaci 5. ročníka vytvorili z kried podobizeň Antarktídy, deviataci sa venovali holokaustu a významu mieru. Zároveň sa deviataci na hodine geografie venovali Antarktíde ako mierovému územiu, pričom bola využitá metóda práce s textom (insert). Na prvom stupni si bielu farbu pripomenuli zábavnou formou v podobe sánkovačky, ktorá im vyčarila úsmev na tvári.

              V rámci ŠKD (1. oddelenie) vytvárali žiaci každý deň z lega krásne mestečká, vždy v danej farbe.

              Ďakujeme za týždeň plný aktivít.

              Školský parlament

            • Okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku

            • Naši žiaci Timea Lacková z 9.A triedy a Oliver Kristiňák zo 7.A triedy preverili svoje schopnosti v okresnom kole Olympiády v anglickom jazyku. Obaja boli úspešní riešitelia vo svojej kategórii.
              Blahoželáme.

            • Čajové popoludnie v ŠKD

            • Oddychová činnosť v ŠKD môže mať rôznu podobu. Ako sa hovorí, najprv práca, potom pláca.

              Žiaci 2.A si s pani vychovávateľkou spríjemnili popoludnie v ŠKD. Pripravili si výborný čaj, nechýbali ani pochúťky či domáca bábovka. Žiakom sa to veľmi páčilo a už teraz sa tešia na ďalšie podobné oddychové chvíľky vo svojom školskom klube detí.

            • Ocenenie The School Incentive Award v medzinárodnej súťaži esejí v anglickom jazyku.

            • ZŠ Bernolákova 16, Košice sa už tretí rok zapája do medzinárodnej súťaže esejí v anglickom jazyku. Žiaci písali eseje na tému: " Mladí ľudia sa podieľajú na budovaní celosvetového mieru".

              Súťaž každoročne organizuje Japonská nadácia The Goi Peace Foundation pod záštitou ministra školstva, kultúry, športu, vedy a techniky Japonska.

              Súťaže sa zúčastnilo 168 krajín s počtom 20 674 esejí od žiakov základných, stredných a vysokých škôl. V tejto súťaži sme získali čestné ocenenie The School Incentive Award ako jediná základná škola zo Slovenska.

              Našim bývalým žiakom Šimonovi Albrechtovi, Soni Kramárovej a Tiffany Keslerovej z IX.A triedy  ďakujeme za reprezentáciu  školy  a poďakovanie patri aj  pani učiteľke Mgr. Gabriele Maščákovej, ktorá ich na túto súťaž pripravovala.

            • Biologická olympiáda

            • Dňa 11.1.2024 sa uskutočnilo online školské kolo Biologickej olympiády kat. C, ktorá je určená pre žiakov VIII. a IX. ročníka. Odvahu našlo 14 žiakov, z ktorých všetci sa stali úspešnými riešiteľmi. Na 1. mieste sa umiestnila Valéria Pástorová z IX. A, na 2. mieste Timea Lacková z IX. A a na 3. mieste Nina Getlíková z IX. A.

              Všetkým úspešným riešiteľom blahoželáme a prvým dvom držíme palce v okresnom kole.

            • Medzinárodný deň komplimentov

            • Pochvala vyvoláva pozitívne pocity, po ktorých podvedome túžime. Ak sa stane, že nemáme práve „dobrý deň”, odporúčajú odborníci preukázať druhým láskavosť.

              Dňa 24.01.2024 sa v triede 6.A uskutočnila aktivita so školskou psychologičkou pri príležitosti Medzinárodného dňa komplimentov. Žiaci mali za úlohu potešiť sa navzájom povzbudeniami a pochvalami, ktoré si písali navzájom na papier. Mnohých to veľmi potešilo a povzbudilo, čo bolo hlavným cieľom tejto aktivity.

              Akýkoľvek kompliment urobí radosť. Ale kompliment na mieru pomáha človeku budovať ešte väčší pocit jedinečnosti.