• Novinky

            • Stojíme pri vás, kamaráti

            • Vianočný balíček od našej školy dostali dnes onkologicky choré detičky na oddelení v Košiciach. Dievčatá z DofE sa pustili aj do ručných prác, piekli medovníčky, háčkovali drobné darčeky, písali povzbudzujúce pozdravy. Touto činnosťou chceli dať pocítiť malým kamarátom za dverami onkologického oddelenia, že na nich vonku niekto myslí a drží im na diaľku prsty. Osud týchto detí je často premenlivý a snaha potešiť ich nemá na tomto mieste odklad ani jeden deň. I touto cestou učíme našich žiakov byť k svojmu okoliu ľudskými.

              „Keď som sa tam dívala na našich žiakov, ticho som poďakovala, že stojíme spolu na opačnej strane dverí,“ s pokorou dodáva pani učiteľka Mirka.

            • Svätoplukovo kráľovstvo ožíva

            • Naši žiaci sa zapojili do celoslovenskej súťaže Svätoplukovo kráľovstvo ožíva. Cieľom súťaže je, aby žiaci prehĺbili svoj záujem k národným dejinám, k významným historickým medzníkom a k ich prepojenosti na aktuálne témy v spoločnosti. Vybrané práce sa zamerali na tému Nitrianskeho kniežatstva a na obdobie života a panovania Svätopluka. Výsledky budú vyhlásené v apríli. Držíme im palce.

            • Finančná gramotnosť

            • Žiaci 7. ročníka v decembri absolvovali aktivitu z finančnej gramotnosti na tému: Úver a dlh. Dozvedeli sa o druhoch spotrebiteľských úverov, získali informácie o pôžičkách a úveroch v zmysle ich výhod a nevýhod, rozprávali sa o problémoch so splácaním úverov o tom, ako zvládnuť úver, o úžere, o histórii úverov jednotlivcov v bankovom registri. Rozšírili si slovnú zásobu z oblasti financií.

            • Škola tanca v ŠKD

            • Dňa 15.12.2023 o 14:00 hod. si naše malé prváčence užili školu tanca v telocvični. Deti sa zabavili, zatancovali si. Uvoľnili sa a tešili sa z vianočného programu, ktorý im vniesol do sŕdc vianočného ducha. Všetkým deťom ďakujeme za zapojenie sa do aktivity a zároveň im všetkým  prajeme krásne prežitie Vianoc.

            • Hour of code

            • Každý rok v decembri sa pripájame k miliónom študentov na celom svete, ktorí oslavujú Týždeň vzdelávania informatiky prostredníctvom Hodiny kódu. 

              Online aktivita prebiehala v čase od 4. do 8.decembra 2023.  Zúčastnili sa jej žiaci 3. –  9.ročníka na hodinách informatiky. Pre I.A pripravili naši deviataci hodinu programovania s umelou inteligenciou. Učili ju poznávať ryby, aby ich vedela odlíšiť od odpadu v mori. So staršími žiakmi programovali aj žiaci tretieho ročníka.  V priebehu jednej vyučovacej hodiny kódovali svoju obľúbenú hru – Star Wars, Minecraft alebo iné hry podľa vlastného výberu na www.hourofcode.com. Skúste to aj Vy!

            • Výsledky školského zberu papiera 2023

            • Milí rodičia, žiaci, kolegovia.

              Spoločnými silami sa nám podarilo vyzbierať cez 4000 kg papiera.

              A toto sú výsledky najúspešnejších jednotlivcov:

              Najúspešnejší žiaci 1. stupňa:        Guľová Katka 3.A – 537 kg,

                                                                         Vajtová Emmka 1.C – 492 kg,

                                                                         Mulik Boris 1. A – 477 kg.

              Najúspešnejší žiak 2. stupňa:         Píšek Daniel - 110 kg

              Celkové výsledky zapojených škôl budú uverejnené na webovom sídle spoločnosti www.kosit.sk

            • Pytagoriáda – školské kolo

            • V dňoch 12.12.2023 a 13.12.2023 sa žiaci 3. až 8. ročníka zapojili do školského kola Pytagoriády v počte 218. Žiaci riešili matematické úlohy v rozsahu 60 minút. Prvý traja  úspešní žiaci z každého ročníka postúpia do okresného kola.

            • Vianočná koleda

            • Dňa 6. 12. 2023 sme na našej Bernoláčke započali novú tradíciu. V átriu školy sme pre rodičov a priateľov školy pripravili  tzv. "Vianočnú koledu", súčasťou ktorej bola aj pomoc psíkom v útulku.  Pani riaditeľka podávala riaditeľský punč, pani vychovávateľky ponúkali krásne práce našich žiakov  s vianočnou tematikou, žiaci spievali vianočné koledy, rodičia prichádzali a odchádzali s vianočnou náladou... Všetkých zúčastnených čakalo sladké prekvapenie a Vianočný čas nás všetkých príjemne opantal. Všade naokolo boli svetielka, vôňa škorice, vianočná iskierka v očiach a príjemný pocit na duši. Bolo nám krásne vianočne. Veríme, že o rok si to zopakujeme.

            • YPSILON – slovina je hra

            • 7.12.2023 na našej škole opäť prebiehala celoslovenská súťaž Ypsilon – slovina je hra.  Je to zábavná súťaž pre žiakov základných škôl, v predmete slovenský jazyk a literatúra. Jej hlavným poslaním je propagovať a popularizovať slovenský jazyk a literatúru ako vyučovací predmet, ale aj zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov a skúšok. Cieľom súťaže je zbaviť žiakov negatívnych pocitov, ktoré sa často spájajú s výučbou tohto predmetu a ukázať im, že slovina je hra. Súťažné interaktívne testy rozvíjajú žiacku originalitu, tvorivosť a aktívne myslenie žiakov, podnecujú ich flexibilitu.

              Súťažilo takmer 90 žiakov, všetkým držíme palce a veríme v čo najlepší výsledok 😊.

            • MIKLULÁŠ

            • 6. decembra ku nám na školu zavítal Mikuláš so svojimi pomocníkmi anjelikom a čertíkom. Vypočul si krásne pesničky i básničky, ktoré mu naši žiaci zaspievali a zarecitovali. Ako odmenu, že boli poslušní, im podaroval mikulášske balíčky. Veríme, že nás navštívi aj o rok. 

            • DEJEPISNÁ OLYMPIÁDA

            • V tomto školskom roku sa uskutočňuje 16. ročník dejepisnej olympiády. Na našej škole sa do školského kola, ktoré sa konalo prezenčne 4.12.2023, zúčastnilo 36 žiakov šiesteho až deviateho ročníka. Súťažili v štyroch kategóriách (F, E, D, C), pričom ich vedomosti mali byť zamerané na učivo, ktoré aktuálne preberajú na hodinách dejepisu, na regionálne dejiny Košíc a monotematickú časť s témou hrady a zámky. Úspešným riešiteľom bol žiak, ktorý dosiahol minimálne 60 bodov zo 100. 

              V kategórii F sa na 1. mieste umiestnila Sofia Borodina zo VI.C, na 2. mieste Saša Vološinová  zo VI.A a na 3.mieste Miriam Varcholová zo VI.A.

              V kategórii E sa na 1. miestne umiestnila Karina Kubová zo VII. B, na 2. mieste Krištof Kužma zo VII. A a na 3. mieste Kristína Vojtašková zo VII.A.

              V kategórii D sa na 1. miestne umiestnilia Tamara Holubová z VIII.A, na 2. mieste Šimon Kužma z VIII. C a na 3. mieste Naďa Kováčíková z VIII.A.

              V kategórii C sa na 1. mieste umiestnila Timea Lacková z IX.A, na 2. mieste Matúš Hudák z IX.A a na 3. mieste Adrián Pastucha z IX.A.

              Víťazom gratulujeme. V každej kategórii postupujú dvaja súťažiaci do okresného kola. Rovnako blahoželáme aj všetkým úspešným riešiteľom.

            • VIANOČNÁ POŠTA

            • Na škole sa aj tento rok uskutočnila tradícia písania vianočnej pošty. Žiaci si mohli napísať milé vianočné pozdravy, a tak niekoho potešiť. Nápad sa rýchlo ujal a vianoční poslíčkovia vyzbierali kopu listov. Tie následne rozdali na Svätého Mikuláša.

              Ďakujeme.

              Školský parlament

            • Môj kariérny plán

            • V mesiaci november a december žiaci 9. ročníka na hodinách OBN na záver tematického celku Voľba povolania vypracovali každý svoj kariérny plán a prezentovali pred spolužiakmi tento plán budovania svojej kariéry.

              Plán zahŕňal:

              Detské sny – čím som chcel/a/ byť

              Sebapoznanie – poznanie silných a slabých stránok

              Špecifické predpoklady na povolanie – fyzické, intelektuálne, charakterové

              Výber stredných škôl a vysokej školy

              Výber povolania, špecifiká povolania, nároky na povolanie

              Pracovná pozícia - popis pracovnej pozície, pracovné prostredie, platové ohodnotenie, perspektíva umiestnenia

              Ako dosiahnem svoj cieľ, ako sa mi to podarí, čo preto musím urobiť

              Krátkodobé a dlhodobé ciele

              Ako sa vidím o 10 -20 rokov

              Vypracované projekty boli na vysokej úrovni, navzájom sa počúvali, komunikovali a vzájomne sa ocenili.

              Naši žiaci si v nasledujúcich dňoch budú vyberať stredné školy a študijné odbory, posielať prihlášky a pripravovať sa na prijímacie skúšky.

              Dúfame, že aj tento projekt pomohol našim žiakom lepšie spoznať samého seba a vybrať si správnu strednú školu a budúce povolanie, v ktorom budú spokojní a šťastní.

            • Kampaň Červené stužky

            • Červené stužky sú symbolom a názvom kampane boja proti AIDS, ktorú pod záštitou Ministerstva školstva organizuje Gymnázium sv. Františka z Assisi v Žiline. Do kampane sa svojimi aktivitami zapájame už niekoľko rokov. Žiaci deviateho ročníka sa oboznamujú s týmto vírusovým ochorením.  AIDS je celosvetový problém, ktorý sa dotýka aj Slovenska a každého jedného z nás. 16. ročník kampane Červené stužky prebieha od septembra a vyvrcholí 1. decembra  na Svetový deň boja proti AIDS.

            • Charitatívny Mikulášsky beh 2023

            • Obrovský rešpekt si zaslúžia všetci bežci, ktorí prišli svojimi 4 km podporiť choré deti z košickej detskej onkológie. ❤  Teplota vzduchu -5 °C, klzko pod nohami, mráz sa dral až do kostí. Ani to však neodradilo našich úžasných žiakov pred tým, aby sa postavili na štart s cieľom vo vzdialenosti 4 km. Tým cieľom bola chuť pomôcť chorým rovesníkom na onkologickom oddelení. Aj títo naši bojovníci z našich tried prispeli svojou drinou k tomu, že sa podarilo získaťfinančnú podporu pre detských onkologických pacientov na východnom Slovensku v krásnej sume 11601 eur! 🙏  ❤

               

              ĎAKUJEME ❤

            • PRO EDUCO

            • Dňa 6.12.2023 sa žiaci 8. a 9. ročníka zúčastnili na 15. ročníku  medzinárodného veľtrhu vzdelávania PRO EDUCO 2023 v priestoroch kasární  Kulturpark  spolu so svojimi triednymi učiteľkami a výchovnou poradkyňou.

              Žiaci mali možnosť pozrieť si ponuky vystavovateľov, najmä stánky stredných škôl z celého regiónu. Využili príležitosť osobne sa porozprávať  s predstaviteľmi jednotlivých škôl o  študijných odboroch a možnostiach štúdia na konkrétnej škole a o budúcom uplatnení sa na trhu práce. Prevzali si propagačné materiály s informáciami.

              Zapojili sa do ponúkaných aktivít a zúčastnili sa aj na prehliadke iných vystavovateľov – domáce a zahraničné univerzity, firmy, pobytové a vzdelávacie inštitúcie:

              • Vyše 70 inštitúcií poskytujúcich služby v oblasti vzdelávania a kariéry
              • Viac než 30 stredných škôl z Košíc
              • Zaujímavý sprievodný program, workshopy a prednášky
              • Kariérne poradenstvo
              • Jazykové testovanie
              • Koučovacia zóna

              Dúfame, že našim žiakom získané informácie a zážitky pomôžu s výberom vhodnej strednej školy a študijného odboru.

            • Vianočný stromček

            • Aj vďaka bohatej snehovej nádielka si všetci uvedomujeme blížiace sviatky. Vianočnú atmosféru sme si vytvorili aj na chemickom krúžku, kde žiaci vytvorili chemický vianočný stromček, vďaka ktorému budeme mať nasledujúce hodiny chémie o čosi sviatočnejšie. 

            • Olympiáda v anglickom jazyku

            • Dňa 29.11.2023 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku. V kategórii 1A ( 5. - 7. ročník) súťažilo 16 žiakov a 1.miesto získal Oliver Kristiňák zo 7.A. triedy.
              V kategórii 1B ( 8. - 9. ročník) súťažilo 25 žiakov a 1.miesto obsadila Timea Lacková z 9.A. triedy.
              Víťazom srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov v okresnom kole olympiády.

            • Burza pre psíkov + zbierka

            • Srdečne Vás pozývame na burzu pre psíkov, ktorá bude prebiehať počas Vianočnej koledy 6.12. od 16:00 a v dňoch 7.- 8.12. na chodbách školy. Snáď každá trieda na druhom stupni, naši učitelia, školský podporný tím, tety na vrátnici, spriatelená škola z okolia Košíc, všetci sa k nám pridali a pomáhali nám s prípravou výrobkov do burzy v snahe pomôcť čo najviac zvieratám v útulkoch. Milí naši žiaci, rodičia, kamaráti školy, všetci máte možnosť dobrovoľne prispieť akoukoľvek sumou do pokladničky umiestnenej na burzičke alebo za príspevok si ako poďakovanie smiete vybrať jednu z tam ponúknutých vecí, ktoré s láskou vyrábali žiaci našejškoly pre tento účel. Psíkom za nazbierané peniaze nakúpime granulky, konzervy a iné veci, ktoré súrne potrebujú.
              Zároveň počas spomínaných dní môžete priniesť aj hygienické potreby, staré deky, uteráky, čokoľvek na podstieľku pre psie útulky na zimu. Príďte, prosím, podporiť pomoc zvieratkám.
              Ďakujeme
              ZŠ Bernolákova 16, Košice

            • Lomihlav

            • Dviadsiaty druhý ročník súťaže Lomihlav sa uskutočnil 01.12.2023 na Gymnáziu, Alejová 1 v Košiciach. Lomihlav je matematická súťaž štvorčlenných družstiev žiakov 7. - 9. ročníka základných škôl a príslušných tried viacročných gymnázií. 

              Tohto roku sa do súťaže zapojilo 49 družstiev z celého Slovenska. 

              Eva Psotová, Lea Dubovská z 8.A triedy a Matej Matkobiš, Maximilián Staroň z 9.A triedy sa umiestnili na 16. mieste. Srdečne im blahoželáme.