• Novinky

            • EXPEDÍCIA MEDÍKOVO

            • Naši malí prváci z 1.A triedy sa zapojili do súťaže „Expedícia Medíkovo“, ktorú organizovala spoločnosť LIDL pre školy z celého Slovenska a VYHRALI úžasný školský výlet na Včeliu farmu „Včelí Raj“, ktorá sa nachádza v Kokave nad Rimavicou. Predlhá cesta tam však stála za to! Počas celodennej exkurzii sa žiaci cítili ako ozajstní včelári. Mali možnosť nazrieť do úľa a sledovať dianie v úli, vyskúšať si špeciálne včelárske kombinézy, vypočuť si poučnú prednášku o včelách, vyrobiť si vlastné sviečky, či ochutnať šťavnaté medové koláče a rôzne
              drinky ochutené medom. Všade okolo nás bzučali včielky a od spokojnosti bzučali aj malí školáci...

            • Medaila zdatnosti

            • Mladší školský vek je veľmi vhodným obdobím na získanie pozitívneho vzťahu k telesným aktivitám. Práve preto sme na našej škole zorganizovali pilotný projekt pod názvom „Medaila zdatnosti“. Mnohí z nás si možno spomenú na „Odznak zdatnosti“, o ktorý sme kedysi bojovali. U nás medailu získal každý žiak, ktorý absolvoval všetky disciplíny. Samozrejme sme súťažili aj o tých najlepších z ročníka. Najviac bodov, a teda prvenstvo, získali títo žiaci:
              1. ročník: Sebastián Klika 1.B
              2. ročník: Alexandra Ďorková 2.C
              3. ročník: Lukáš Pastorek 3.C
              4. ročník: Alexa Kompiš 4.A
              Za výrobu medailí sa musíme poďakovať našim žiakom z druhého stupňa, pod vedením p. učiteľky Moniky Karaszovej, ktorí nám tieto krásne medaily zabezpečili.

              Ďakujeme a všetkým úspešným športovcom blahoželáme!

            • Vyhodnotenie súťaže Matematický klokan

            • 27.marca 2023 sa na našej škole organizovala súťaž Matematický klokan. Súťaže sa zúčastnilo 50 žiakov z 2.stupňa. Každého účastníka čaká krásny diplom a pero. Tých najúspešnejších aj niečo viac a radi vám ich predstavíme:
              5.ročník:
              Simona Gomolčáková (5.A), Matej Kugla (5.A)
              6.ročník:
              Matias Tatarka (6.A), Liana Semanová (6.A)
              7.ročník:
              Sofia Zniszczolová (7.A), Kvetoslava Jachová (7.A), Daniela Hlubeňová (7.A), Lucia Mikulajčíková (7.A), Lea Dubovská (7.A), Matej Kender (7.A), Tamara Begeniová (7.A)
              8.ročník:
              Matej Matkobiš (8.A), Matúš Jerga (8.A), Matúš Hudák (8.A).
              Čerešničkou na záver je Eva Psotová (7.A), ktorá sa umiestnila na 1.mieste so 100percentnou úspešnosťou.
              Gratulujeme !

            • Vyhodnotenie súťaže MAKS

            • Každoročne sa na našej škole na 2.stupni organizuje celoročná matematická súťaž MAKS. Žiaci v tejto súťaži každý mesiac riešia matematické úlohy a svoje odpovede zasielajú cez internet. V tomto školskom roku sa súťaže zúčastnilo 23 žiakov z 2.stupňa. Každý súťažiaci získava krásny diplom a malú pozornosť. Úspešnejší dostanú o trochu viac. Titul MaksiHviezda patrí Kristíne Vojtaškovej (6.A), Kvetoslave Jachovej (7.A), Sofii
              Zniszczolovej (7.A) a Lucii Mikulajčíkovej (7.A).
              Gratulujeme !

            • Triatlon

            • S veľkou hrdosťou vám predstavujeme súťažiacich z našej školy v športovej disciplíne Triatlon, ktorí sa dňa 15.6. zúčastnili tejto súťaže. V tomto neľahkom trojboji, plávanie, cyklistika a beh, absolútne statočne bojovali všetci účastníci. Aj napriek veľmi početnej konkurencii a aj napriek tomu, že sa jednalo o ich prvú skúsenosť, obsadili naši žiaci všetky tri priečky a vo svojich kategóriách si domov priniesli:
              ZLATO: Simona Gomolčáková (V.A), Mykhailo Kasianov (IX.A)
              STRIEBRO: Lucia Mikulajčíková (VII.A) a Eduard Kukura (VIII.A)
              BRONZ: Tomáš Balážik (V.A), Radovan Kulín (VII.A), Zoja Platková (VII.B) a Oliver Keresti (VIII.A).
              Na všetkých súťažiacich sme veľmi hrdí.

            • Čokoládová tretra

            • Dňa 12. 6. 2023 sa žiaci zúčastnili bežeckej súťaže ČOKOLÁDOVÁ TRETRA 2023 na atletickom štadióne. Boli to Matias Kováč, Šimon Krasnay, Alex Mikluš, Róbert Pilár, Matúš Vitkovič, Alexandra Ďorková, Kristián Matyás, ,Leo Špatz, Alexandra Lukáčová, Zara Petrovská, Rebeka Uzíková. Žiaci si vyskúšali beh na 100 m, 200 m, 300 m a hod raketkou do diaľky. Získali nové skúsenosti a zážitok zo športu. Na krásnom 2. mieste sa umiestnil náš
              skvelý Matias Kováč z 1.B a postúpil do finálového kola v Košiciach dňa 16.6.2023, kde získal krásne 3. miesto. V dňoch 27.-28.6.2023 reprezentoval našu školu v medzinárodnom kole v Ostrave, kde získal úžasné 5. miesto a titul 2. najrýchleší Slovák na turnaji. Všetkým srdečne blahoželáme!

            • Dobrodružné expedície DofE

            • Ak chce mladý človek získať významné ocenenie vojvodu z Edinburghu - DofE, musí na sebe vytrvalo pracovať celý rok a prekonať štyri výzvy. Poslednou výzvou je zvládnuť dobrodružnú expedíciu. Aj naši žiaci sa tento rok úspešne prebojovali celým programom a v priebehu dvoch víkendov absolvovali dve dobrodružné expedície.
              Podali neuveriteľný výkon, pretože ich čakal veľmi náročný presun peši s ťažkými batohmi, so stanmi a spacákmi do lesa na Kráľovej studni, kde plnili úlohy, potrebné na prežitie v lese. Založili svoje táborisko, rozložili oheň, pripravili teplé jedlo, učili sa zásadám prvej pomoci i tímovej práci a odvážne prežili noc uprostred tmavého lesa,
              aby s obrovskou záťažou opäť zvládli peší presun domov. Statočne bojovali s počasím, s únavou, s diskomfortom i s obavami pred divou zverou v okolí. Zaslúžia si oprávnene náš obdiv. Na záver získajú všetci účastníci certifkát medzinárodne uznávaný na školách i u zamestnávateľov.

            • Slávnostné otvorenie športovej haly Stará jazdiareň

            • V uplynulých dňoch sme mohli byť my, štvrtáci z Bernoláčky, svedkom Slávnostného otvorenia športovej haly. Je krásna, vonia novotou a drevom. Uvítací program bol bohatý. Videli sme exhibičný basketbalový zápas CBK Košice - ŠBK Galaxy Košice, kde hrali aj naše štvrtáčky zo 4.A Alexa a Lea, boli sme svedkom oceňovania finalistov Fresh školskej športovej ligy a tiež sme videli ukážky tréningov rôznych športových klubov. Najviac nás však oslovilo sprievodné slovo moderátora Richarda Hergotta, bývalého žiaka našej Základnej školy Bernolákova 16 v Košiciach. Porozprával nám o histórii športovej haly, ktorá má bohatú históriu. V čase svojho vzniku, v roku 1903, hala slúžila najmä ako objekt jazdiarní delostreleckých kasární. V roku 1950 túto nevyužitú jazdiareň prebudovali na športovú halu s hracou plochou. Súčasťou jej existencie je viacero názvov ako Stará športová hala, neskôr Infinity Aréna a od roku 2015 Angels Aréna. Dnes je to ŠPORTOVÁ HALA STARÁ JAZDIAREŇ. Po 16-mesačnej rekonštrukcii je znovuzrodená, s novým menom a pripravená hostiť nezabudnuteľné športové a kultúrne akcie.

            • Triedny výlet

            • Žiaci 8.A triedy pod vedením p.uč. Gomolčákovej a Hakalovej navštívili región Liptov. Strávili sme 3 dni v dedinke Liptovská Teplá v milom malom Penzióne za Mlynom. Hneď prvý deň sme si zahrali volejbal so žiakmi z miestnej základnej školy. Žiaci z Liptovskej Teplej nám upiekli koláče, my sme im doniesli sladkosti a ďakovný list. Nasledujúci deň sme vystúpili na najvyššie položenú zrúcaninu hradu na Slovensku - Liptovský hrad – Starhrad. Potešili sme sa panoramatickými výhľadmi na celý Liptov. Príjemné bolo kúpanie v jazierku s termálnou vodou v Kalamenoch, potom čo sme prešli zhruba 10 km. Nasledujúci deň sme ešte navštívili kúpele Lúčky, pokochali sme sa ich krásou. Príjemne unavení sme sa vrátili domov.

            • POĎAKOVANIE

            • Chceme sa na záver roka veľmi pekne poďakovať žiakom z našej spriatelenej školy, ktorí nám a našim blízkym nenápadne z diaľky robili celý rok radosť. Drevené srdiečka, ktoré naši žiaci rozdávali ku Dňu žien, ku Dňu učiteľov, hasičskému zboru za ich návštevu, rodičom a našim kamarátom školy pri rôznych príležitostiach, 300 drevených medailí vyrobených na športovú súťaž, drevené výrobky do burzy pre psíkov, zeleninové priesady pre našich malých žiakov... To všetko tíško posielali z diaľky žiaci Súkromnej SOŠ 29. augusta v Trebišove. Na oplátku sme im my pripravili darčekové balíčky na Vianoce, ku Dňu detí a občas jednoducho ako priateľský pozdrav.

              Ďakujeme za pomoc aj pani učiteľke Monike Karaszovej, ktorá s našimi žiakmi pravidelne tieto drevené výrobky dokončila do finálnej podoby, aj asistentkám Nelke Bodnárovej a Lenke Pronskej za ich spoluúčasť na projektoch v prospech našich nových kamarátov.  

              Je krásne robiť radosť niekomu len tak. Pre radosť.

            • Mini olympiáda v ŠKD

            • Tak ako všetky deti, aj my druháci, radi športujeme. V popoludňajších hodinách v ŠKD sme si urobili športový deň. Súťažili sme v preťahovaní lanom, v preskakovaní lana, v hode a skoku do diaľky. Našou odmenou bola malá sladkosť, ale hlavne príjemný pocit zo seba, akí dokážeme byť šikovní.

            • Tanečné piatky v ŠKD

            • Deti z ŠKD si užili tanečné aktivity na čerstvom vzduchu, na školskom dvore. Predviedli rôzne pohybové aktivity, tančeky aj spev. Zabavili sa, uvoľnili, odreagovali a vyšantili. Nálada bola výborná, všetkým deťom prajeme krásne prázdniny.

            • Finančná gramotnosť

            • V mesiacoch máj a jún boli pod vedením koordinátora v jednotlivých ročníkoch 1. stupňa realizované témy, aktivity, úlohy, didaktické hry a súťaže so zameraním na zodpovedné rozhodovanie pri zaobchádzaní s peniazmi, primerane veku. V rámci jednotlivých tém žiaci popisovali, vysvetľovali, porovnávali a hodnotili využiteľnosť a nepotrebnosť hmotných vecí. Naučili sa rozoznávať nominálne hodnoty eurobankoviek, euromincí, manažovať svoje peniaze. Mali možnosť spoznať pôvod peňazí, formy a spôsoby platenia v minulosti a dnes. Diskutovali ako hospodáriť s vlastnými peniazmi, ako sporenie prispieva k finančnej prosperite. Riešili úlohy, navrhovali spôsoby riešenia finančných situácií, posudzovali výsledky v kontexte reálnych situácií.

            • Potulky mestom Košice s p. Kolcunom

            • Veľmi vydarená akcia, ktorú sme si úplne užili. Veľa sme sa dozvedeli, veľa sme toho videli. Máme nádherné mesto a svojou rozlohou je najväčšou mestskou pamiatkovou rezerváciou na Slovensku a tiež najväčším pamiatkovo chráneným územím na Slovensku. Historickému centru Košíc dominuje monumentálny gotický Dóm sv. Alžbety, ktorý je najväčším kostolom na Slovensku a zároveň najvýchodnejšie ležiacou katedrálou západného typu v Európe. Legendy, letopočty, maľby na historických budovách... na toto všetko nás p. Kolcun upozorňoval a jemne nám odkrýval krásu histórie. Ďakujeme, určite vás opäť vyhľadáme, lebo vaše rozprávanie bolo veľmi príjemné, vekuprimerané a pre nás všetkých prínosné a obohacujúce.

            • ŠvP Sigord – Zelený breh

            • Posledný májový týždeň sme strávili spolu na Sigorde, v rekreačnom zariadení Zelený breh.  Užili sme si  krásne počasie, veľa zábavy a priniesli si domov krásne zážitky. V tímoch Azuov a Mayov sme plnili rôzne úlohy, vyrábali vlajku a bojový pokrik, nacvičovali divadlo, tancovali, spievali a zabávali sa. Hlavne sme ale upevňovali kolektív a skúsili si, aké je to byť  sám bez rodičov. Musíme povedať,  že aj naši prváci to zvládli úplne super a sme na nich veľmi hrdé. Už teraz sa tešíme na našu ďalšiu Školu v prírode.

            • Slávnostné vyhodnotenie súťaže "Výroba tepla v roku 2050"

            • Dňa 8.6.2023 sme sa zúčastnili slávnostného vyhodnotenia súťaže a odovzdávania cien v zasadačke MH Teplárenského holdingu, závodu Košice, ul. Teplárenská 3. Tím Tartaletky z 8.A triedy sa umiestnil na 3. mieste v zložení: Nina Getlíková, Linda Juhanová, Timea Lacková, Zora Zofia Poroknovcová, Juliana
              Salonnová, Sandra Széplaki. Tím WIB sa umiestnil na 4. mieste v zložení: Tamara Begeniová, Lucia Mikulajčíková, Kvetoslava Jachová, Naďa Kováčiková, Emma Mináriková, Sofa Zniszczolová.
              Cenu pre základnú školu v rámci 1. ročníka programu Skúsenosť vs. Mladosť sme získali za 2 projekty v Top 5.
              Srdečne blahoželáme!

            • Projekt Naše mesto

            • Najväčšie podujatie firemného dobrovoľníctva na Slovensku je projekt Naše mesto. Každoročne si tisíce dobrovoľníkov a dobrovoľníčok z firiem obliekajú rovnaké tričká a zapájajú sa do množstva dobrovoľníckych aktivít po celom Slovensku darovaním svojho času a práce. Ľudia z rôznych odvetví – marketingu, obchodu či manažmentu pracujú na spoločnom vylepšení našich miest. Aj naša škola sa k tomuto projektu pripojila a spoločnými silami sme natierali plot školy. Počasie nám nebolo naklonené, no plot už čoskoro bude natretý celý.

              Ďakujeme všetkým dobrovoľníkom z firmy Heineken a Deutsche Telekom a žiakom triedy IX.B a VII.B.

            • Medzinárodná súťaž esejí v anglickom jazyku

            • Naša škola sa aj tento rok zapojila do Medzinárodnej súťaže v písaní esejí v anglickom jazyku. Žiaci IX.A písali na tému: " Mladí ľudia sa podieľajú na budovaní celosvetového mieru. Súťažiacim držíme palce a tešíme sa na výsledky, ktoré budú zverejnené 31.októbra.

            • Školský zber papiera 2023

            • Najúspešnejší žiaci v školskom zbere papiera boli odmenení cenami podľa vlastného želania. Trieda 4.A, ktorá nazbierala viac ako jednu tonu papiera, dostala plne hradené vstupné na výchovný koncert a najúspešnejší jednotlivci celej školy dostali rôzne športové náčinie, či veci pre pohladenie dievčenskej duše.
              Srdečne blahoželáme všetkým výhercom.
              Spoločne sme prispeli ku záchrane stromov všetci. Ďakujeme všetkým.

            • English star

            • Výsledky súťaže - zúčastnilo sa na nej 61 žiakov z 2. až 8. ročníka.

              Žiaci mohli dosiahnuť maximálne 100 bodov. Najvyšší počet bodov získali: Liliana Rugolská z 3.B, Šimon Dargó zo 4.B a Matúš Hudák z 8.A. Špeciálnou odmenou bude pre nich aj vecná cena.

              Mnoho ďalších žiakov úspešne reprezentovalo našu školu. Až 47 zo zúčastnených žiakov získalo 80 a viac bodov v tejto súťaži.

              Každý súťažiaci získava pero a diplom.

              Všetkých účastníkom súťaže srdečne blahoželáme!