• Novinky

            • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

            • Základné a materské školy na celom Slovensku sa zapájajú do projektu „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“. Jeho podstatou je urobiť radosť starkým v centrách pre dôchodcov, pre ktorých je to často jediný darček, ktorý dostanú.

              Aj na našej škole sa v posledných dňoch chystali balíčky plné lásky. Žiaci si pripravili vianočný program, ktorým potešia starkých pri odovzdávaní balíčka.

              Za všetky balíčky ďakujeme.

            • Policajt v našom meste

            • Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Košiciach vyhlásilo  v rámci prevencie, výtvarnú súťaž „Policajti v našom meste“, ktorej vyhodnotenie prebehlo v dňoch: 18.11.2022 okresné kolo a 2.12.2022 krajské kolo.

              Cieľom bolo zistenie vnímania práce príslušníkov PZ očami detí a zvyšovanie informovanosti detí o práci príslušníkov PZ prostredníctvom tvorivej činnosti.

              Do súťaže sa zapojilo 115 žiakov prvého stupňa, žiakom nechýbala kreativita, fantázia a hlavne snaha o vytvorenie čo najkrajšieho diela.

              V II. kategórií: 1. – 2. ročníka  sa umiestnila na:

              1.mieste Evička Onodyová z 1.B.

              V III. kategórii: 3. – 4. ročníka sa umiestnil na:

              2.mieste Lukáš Belušár zo 4.D

              Všetkým srdečne blahoželáme!

            • Charitatívny Mikulášsky beh

            • Charitatívny Mikulášsky beh sa v nedeľu 4.12.2022 vrátil do svojej štandardnej podoby. Hlavná ulica v Košiciach bola zaplnená bežcami v mikulášskych kostýmoch a mikulášskych čiapkach. K nim sa pridali aj žiaci našej školy. Tento charitatívny beh pomáha a robí  krajšie dni deťom na onkológii.

            • MIKULÁŠ

            • 6. decembra ku nám na školu zavítal Mikuláš so svojimi pomocníkmi anjelikom a čertíkom.
              Vypočul si krásne pesničky i básničky, ktoré mu naši žiaci zaspievali a zarecitovali. Ako
              odmenu, že boli poslušní im podaroval mikulášske balíčky. Veríme, že nás navštívi aj o rok.

            • VIANOČNÁ POŠTA

            • Na škole sme zaviedli novú tradíciu písania vianočnej pošty. Žiaci si mohli napísať milé vianočné pozdravy a tak niekoho potešiť. Nápad sa rýchlo ujal a vianoční poslíčkovia vyzbierali kopu listov. Tie následne rozdali na Svätého Mikuláša.

              Ďakujeme.

            • DEJEPISNÁ OLYMPIÁDA

            • V tomto školskom roku sa uskutočňuje 15. ročník dejepisnej olympiády. Na našej škole sa do školského kola, ktoré sa konalo prezenčne 2.12.2022, prihlásilo 38 žiakov šiesteho až deviateho ročníka. Súťažili v štyroch kategóriách (F, E, D, C), pričom ich vedomosti mali byť zamerané na učivo, ktoré aktuálne preberajú na hodinách dejepisu, na regionálne dejiny Košíc a monotematickú časť s témou vedy a techniky. Úspešným riešiteľom bol žiak, ktorý dosiahol minimálne 60 bodov zo 100. 

              V kategórii F sa na 1. mieste umiestnila Karina Kubová zo VI.B, na 2. mieste Lukáš  Jabrik zo VI.A a na 3.mieste Timotej Hrabčák zo VI.C.

              V kategórii E sa na 1. miestne umiestnil Šimon Kužma zo VII. C, na 2. mieste Naďa Kováčiková zo VII. A a na 3. mieste Kvetoslava Jachová zo VII.A.

              V kategórii D sa na 1. miestne umiestnila Timea Lacková z VIII.A, na 2. mieste Zora Zofia Poroknovcová z VIII. A a na 3. mieste Linda Juhanová z VIII.A.

               V kategórii C sa na 1. mieste umiestnil Richard Molčan z IX.A, na 2. mieste Sofia Horovčáková z IX.A a na 3. mieste Daniela Samešová z IX.B.

              Víťazom gratulujeme. V každej kategórii postupujú dvaja súťažiaci do okresného kola. Rovnako blahoželáme aj všetkým úspešným riešiteľom.

            • Mikulášske divadelné predstavenie

            • Prichádza Mikuláš. Krásny predvianočný čas. Obdobie plné vianočných príprav, ale aj stretnutí a sladkých dobrôt... My sme si toto obdobie spríjemnili návštevou Starej radnice mesta Košice, kde na nás čakalo divadelné predstavenie VIANOČNÁ KOLEDA alebo AKO SA OTO (NE)DOČKAL. Divadelné predstavenie bolo venované civilným zvykom a čakaniu na toho, kto nosí darčeky. Žiaci videli pečenie perníkov, maľovanie na okná, štrikovanie pančuchy... Nesmel, samozrejme, chýbať ani Anjelik a čertík a sviatočná vianočná atmosféra. No a nakoniec prišiel aj samotný Mikuláš.

              271 žiakov 1. stupňa, ktorí sa divadelného predstavenia zúčastnili, bolo nadšených. Žiaci dupali, tlieskali, smiali sa, tešili... Divadlo bolo interaktívne a našich žiakov vtiahlo do deja príbehu. Odchádzali sme spokojní a bohatší o poznanie ďalších zvykov predvianočného obdobia.   

            • Orientačný beh

            • V sobotu 26.11.2022 sa žiaci našej školy  zúčastnili orientačného behu. V centre mesta vo večerných hodinách súťažili s bežcami viacerých košických škôl. Indície ich priviedli k cieľu.

              Lucia Mikulajčíková zo 7.A triedy sa umiestnila na 3. mieste.

              Srdečne blahoželáme.

            • Vianoce v chémii

            • Chemický vianočný stromček vytvorili žiaci našej školy, ktorí navštevujú krúžok Mladých vedcov.  Svojou kreativitou nešetrili a k stromčeku pridali aj chemický betlehem.

              Vďaka našim mladým vedcom bude výučba chémie v tomto predvianočnom období spríjemnená chemickou vianočnou výzdobou.

            • Problematika legálnych drog

            • V novembri pri príležitosti Európskeho týždňa boja proti drogám sa na našej škole uskutočnila preventívna aktivita. Žiaci ôsmeho a deviateho ročníka sa dozvedeli o  negatívnom vplyve legálnych drog, alkoholu a fajčenia, na zdravie človeka. Riziko závislosti pre užívateľa a ich pôsobenie na psychiku zdravého človeka je veľké. Pocity potešenia spojené s užívaním drog sú krátkodobé. Zdravotné následky si však závislý človek môže niesť do konca svojho života. V praktickej časti si žiaci vyskúšali okuliare simulujúce opitosť.

            • PRÁCA ARCHEOLÓGA

            • Učivo dejepisu v 5. ročníku má jednu z úloh priblížiť prácu archeológov a historikov. Aby si žiaci uvedomili význam týchto povolaní, vyskúšali si ich prácu počas vyučovacích hodín. Ich prvotnou úlohou v skupinách bolo objaviť archeologické predmety, očistiť ich, zaznamenať a uskladniť. Rovnako museli vyriešiť čo je to za nález, z čoho bol vytvorený, na čo slúžil a ako spolu predmety súviseli. Výsledkom ich práce bola prezentácia. Na celom procese si žiaci v rámci skupín rozdeľovali úlohy, spolupracovali a pristupovali k úlohe zodpovedne. Ich
              pripravenosť a výsledok bol vynikajúci.

            • EXPERT geniality show

            • V celoslovenskej súťaži EXPERT geniality show majú žiaci šancu ukázať svoje kvality, niečo nové sa naučiť, získať titul EXPERT a tiež  zaujímavú cenu. 

              V stredu 30.11.2022 sa vybraní žiaci 2.stupňa zúčastnili tejto súťaže. Mohli si overiť  vedomosti z biológie, geografie, matematiky, anglického jazyka alebo športu. 

              Všetkým zúčastneným držíme palce!

            • Detský čin roka 2022

            • V mesiaci november 2022 žiaci 6. ročníka počúvali na hodinách etickej výchovy nominované príbehy na ocenenie v ankete Detský čin roka 2022, ktoré uskutočnili ich rovesníci z celého Slovenska. Príbehy o deťoch, ktoré vykonali niečo dobré a ľudské počúvali narozprávané známymi hercami na webovej stránke https://www.detskycin.sk/sk/pribehy/pribehy-2022.html
              Nominované skutky boli rozdelené do ôsmich kategórií a v každej z nich bolo päť príbehov, označených písmenami A,B,C,D,E.
              1. Záchrana ľudského života
              2. Pomoc v rodine
              3. Pomoc rovesníkom
              4. Pomoc ľuďom
              5. Pomoc prírode
              6. Dobrý nápad
              7. Cena Sašky Fischerovej – malý veľký čin
              8. Dobrý čin na nete
              Naši žiaci sa zapojili do detskej poroty a dávali hlasy jednotlivým skutkom, ktoré ich zaujali najviac. Vyplnený hlasovací lístok za našu školu sme odoslali elektronicky. Projekt motivuje ku konaniu dobrých skutkov a pomáha tak deťom a budúcim dospelým zorientovať sa v hodnotách, dáva im šancu pochopiť cez skutočné príbehy, čo je dobré a čo zlé.

              Poďakovanie a obdiv za dobré skutky si zaslúžia všetky deti, ktorých príbehy boli nominované, ale
              veríme, že ocenenie Detský čin roka 2022 dostanú tie, ktoré vyberie odborná aj detská porota.

            • DofE RAŇAJKY

            • Členovia DofE sa stretli v ranných hodinách, aby si spoločne vychutnali DofE raňajky. V priateľskej a uvoľnenej atmosfére si vymieňali navzájom skúsenosti z vlastných aktivít v rámci DofE programu, rozprávali o svojich úspechoch i prípadných neúspechoch, a chystali si plány na ďalšie aktivity. V rámci programu DofE zažívame spolu veľa netradičných zážitkov a už teraz sa tešíme na ďalšie spoločné akcie.

            • PROEDUCO 2022

            • Dňa 30.11.2022 sa žiaci 8. a 9. ročníka zúčastnili na medzinárodnom veľtrhu vzdelávania PROEDUCO 2022 v Kulturparku spolu so svojimi triednymi učiteľkami a výchovnou poradkyňou. Žiaci mali možnosť pozrieť si ponuky vystavovateľov, najmä stánky stredných škôl z celého regiónu. Využili príležitosť osobne sa porozprávať s predstaviteľmi jednotlivých škôl o  študijných odboroch a možnostiach štúdia na konkrétnej škole a o budúcom uplatnení sa na trhu práce. Prevzali si propagačné materiály s informáciami. Zúčastnili sa aj na prehliadke iných vystavovateľov – domáce a zahraničné univerzity, firmy, vzdelávacie, pobytové a vzdelávacie inštitúcie.
              Zapojili sa do ponúkaných aktivít:
              - kariérne poradenstvo v spolupráci s Centrom pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie Košického kraja
              - jazykové testovanie (z anglického a nemeckého jazyka) s agentúrou Skřivánek Slovensko
              - zábavné vedomostné kvízy Mudruj Quiz
              Veríme, že aj napriek vysokému počtu návštevníkov si naši žiaci odniesli cenné informácie, rady, veľa propagačných materiálov ale hlavne príjemný zážitok z pekného a poučného podujatia.

            • YPSILON – slovina je hra

            • 24.11.2022 na našej škole opäť prebiehala súťaž Ypsilon – slovina je hra. Je to zábavná súťaž pre žiakov základných škôl, v predmete slovenský jazyk a literatúra. Jej hlavným poslaním je propagovať a popularizovať slovenský jazyk a literatúru ako vyučovací predmet, ale aj zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov a skúšok. Cieľom súťaže je zbaviť žiakov negatívnych pocitov, ktoré sa často spájajú s výučbou tohto predmetu a ukázať im, že slovina je hra. Súťažné interaktívne testy rozvíjajú žiacku originalitu, tvorivosť a aktívne myslenie žiakov, podnecujú ich flexibilitu.
              Súťažilo spolu 80 žiakov (šiestaci 9, siedmaci 18, štvrtáci 14, tretiaci 8, druháci 31).

            • Geografická olympiáda – školské kolo

            • V školskom roku 2022/2023 sa koná už 51.ročník Geografickej olympiády. Školského kola dňa 23.11.2022 sa na našej škole zúčastnilo 71 žiakov II. stupňa v kategóriách G (5. roč.), F (6.-7. roč.), E (8.-9. roč.). Žiaci riešili online test a praktickú časť. Víťazi jednotlivých kategórií Harrison Hugo Hillier z V.B, Lea Dubovská zo VII.A a Terézia Ferencová z VIII.A triedy postupujú do okresného kola. Držíme im palce pri reprezentovaní našej školy.
              Úspešným riešiteľom blahoželáme.

            • SVETOVÝ DEŇ POZDRAVOV 21.11.2022

            • Od roku 1973 sa tento deň oslavuje v 180 krajinách sveta. Autormi tejto myšlienky boli bratia MC CORMAKOVCI, ktorí počas arabsko- izraelskej vojny hľadali spôsob, ako zastaviť všetky vojny sveta. Na našej škole sme si tento deň pripomenuli so žiakmi 3.A triedy v popoludňajších hodinách . Žiaci si doplnili vedomosti v cudzích jazykoch počas  aktivity zameranej na slovíčko „AHOJ“. Zahrali si pexeso- vlajky, naučili sa heslo tohto dňa - pozdraviť 10 ľudí,  rozlišovať a rešpektovať rôzne kultúry krajín. Na záver si spoločne vytvorili nádherný plagát.

            • Okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka

            • Okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry bolo v školskom roku 2022/2023 úspešné pre žiačku našej školy Juliannu Salonnovú. Zúčastnilo sa ho 14 žiakov. Julianna sa umiestnila na 4. mieste.
              Srdečne blahoželáme!