• Novinky

            • Deň otvorených dverí

            • Naša škola sa po vynútenej prestávke vrátila k tradícii. Sme radi, že sa 15. marca 2023 v našej škole mohol uskutočniť Deň otvorených dverí. Všetci, ktorí školu navštívili, si prehliadkou mohli urobiť predstavu, čo všetko naša škola poskytuje okrem výchovy a vzdelávania žiakov. A nebolo toho málo.  Videá, prezentácie a vystúpenia žiakov, pokusy, nevšedné vyučovanie plné zábavy a logických hier, prehliadka zrekonštruovanej telocvične sa prelínalo vynovenými priestormi školy.
              Ďakujeme všetkým tým, ktorí pripravili a zúčastnili sa Dňa otvorených dverí na našej škole.

              DOD - elokované pracovisko Poľov

            • Deň žien

            • Krásnym úsmevom, dojatím v očiach a milými slovami ďakovali ženy prechádzajúce v piatok okolo našej školy. Žiačky 8.B triedy nielen ich, ale aj všetky dámy v škole prekvapili prianím a sladkými mafinmi ku Dňu žien. 

              „Ženy sa usmejú, keď sa im chce kričať.
              Spievajú, keď sa im chce plakať.
              Plačú, keď sú šťastné a smejú sa,
              keď sú v napätí.
              Bijú sa za to, v čo veria.
              Postavia sa nespravodlivosti.
              Nepovažujú „NIE“ za odpoveď, keď
              sú presvedčené, že existuje aj iná možnosť.
              Radšej budú bosé a topánky dajú
              svojim deťom.
              Milujú vždy bez výhrad.
              Ženy vedia, že objatie a bozk
              majú moc uzdraviť zlomené srdce.
              Ženy vedia viac, ako porodiť dieťa.
              Prinášajú radosť i nádej.
              Delia sa so súcitom i nápadmi.
              Sú morálnou podporou pre svojich blízkych a priateľov.
              Je toho tak veľa, čo ženy môžu povedať a dať.“


              Všetkým ženám prajeme krásny sviatok.

            • Lazy goat – divadelné predstavenie v anglickom jazyku

            • Dňa 13. 3. 2023 sa 133 našich tretiakov a štvrtákov zúčastnilo divadelného predstavenia v anglickom jazyku. Rozprávka "Lazy goat" bola o namyslenej a drzej koze. Išlo o predlohu voľnej divadelnej adaptácie, ktorá využíva princíp mravného posolstva klasických bájok, kde zvieratá sú príkladmi modelových ľudských vlastností. Divadelné predstavenie našich žiakov zaujalo svojím spracovaním a predovšetkým prevedením v anglickom jazyku. Bolo hravé, blízke tématicky i obsahovo. Navyše naši žiaci si zopakovali základné anglické frázy a anglickú slovnú zásobu na tému zvieratká a ich vlastnosti.

            • IV. kolo celomestskej dejepisnej súťaže

            • V rámci IV. kola celomestskej dejepisnej súťaže mali žiaci za úlohu zistiť aké historické nápisy sa nachádzajú na budove Východoslovenského múzea a vylúštiť čo znamenajú. Úlohu sa im podarilo vyriešiť a keďže doteraz splnili všetky úlohy na plný počet bodov, dopriali si sladkú odmenu, čím utužili súťažné kolektívy. 

            • Rímska republika

            • Žiaci 6. ročníka si na hodinách dejepisu priblížili život obyvateľstva v Rímskej republike. Oboznámili sa s činnosťou senátorov, konzulov, či tribúna ľudu. Vcítili sa tak do činností ľudí v senáte a uvedomili si, ako postupne vznikalo štátne zriadenie - republika, ktoré existuje dodnes.

              Úlohou žiakov bolo v krátkej scénke predstaviť čo najvýstižnejšie dané obdobie, pričom na téme a scenári sa mali dohodnúť spolu ako jeden triedny kolektív. Rovnako bolo potrebné, aby si vytvorili kulisy, vhodné oblečenie na stvárnenie doby. Zábavnou formou si tak prehĺbili a upevnili svoje nadobudnuté vedomosti.

            • Slávnostné otvorenie zrekonštruovanej telocvične

            • Dňa 28.2.2023 sa uskutočnilo slávnostné otvorenie našej zrekonštruovanej telocvične. Pozvaní boli vzácni hostia, medzi ktorými nechýbal ani primátor mesta Košice Jaroslav Poláček. Za pomoci žiakov druhého ročníka bola prestrihnutá stuha, ktorá symbolizovala otvorenie telocvične. Rekonštrukciou si prešla celá palubovka, vymenili sa okná. Realizovali sa úpravy interiéru a v telocvični nechýbajú aj nové basketbalové koše či ďalšie
              príslušenstvo. Všetci sa už veľmi tešíme, že môžeme naplno využívať zmodernizované nové priestory
              telocvične na hodinách telocviku.
              Ďakujeme.

            • Návšteva z HC Košice

            • HC Košice v spolupráci s mestom Košice a ďalšími partnermi pripravili pre základné školy z Košíc a okolia tematický zápas s bohatým sprievodným programom. Trieda 1.C ani sekundu neváhala a šli do toho! Zapojili sa do rôznych súťaží, ktoré boli s týmto programom spojené.
              Presnejšie:
              - Návšteva hráča/hráčov priamo na škole, ktorá sa do projektu zapojí.
              - súťaž o vstupenky na ďalší zápas pre celú triedu za najkrajší transparent na zápase.
              - súťaž o návštevu šatne A-tímu za najkrajšiu predzápasovú pozvánku.
              V utorok 28. 2. 2023 hokejisti HC Košice D. Riečický, E. Šedivý , A. Bartoš a maskot Vranka navštívili našu školu, ako sľúbili. Zodpovednými koordinátormi boli pán technik Krbaťa, ktorý túto udalosť odmoderoval a pomohol vytvoriť videonahrávku a Mgr. Kušnírová a pani Bačová, ktoré zariadili všetko ostatné. Sprievodným programom bolo slávnostné otvorenie malej vynovenej telocvične, žiaci si pripravili pre hokejistov zaujímavé otázky. Neskôr hokejisti a žiaci ukázali pohybovú šikovnosť. Túto krásnu športovú akciu zakončili autogramiádou. Všetci zúčastnení majú zážitok na celý život. Ďakujeme.

            • Svetový deň chorých (11.2)

            • Deti v ŠKD spoločne s pedagogickými asistentkami vyrobili malé darčeky pre ľudí v našom okolí, ktorí sú chorí. Deti mali darčeky odovzdať komukoľvek, kto je chorý a chceli by ho malou drobnosťou potešiť.

            • Environmentálne a charitatívne projekty

            • Naši žiaci sa zapájajú do rôznych charitatívnych a environmentálnych projektov, čím pomáhajú prírode a spoločnosti.  Aj vďaka nim sa darí plniť sny ľuďom,  ktorých osud skúša ťažkou chorobou.   Zaslúžili si teda odmenu v podobe krásnych medailí.

              Škola by mala byť miestom, kde sa žiaci nielen vzdelávajú, ale sa aj vychovávajú v ľudí so správnymi hodnotami. A naša škola takým miestom je.

            • Svätoplukovo kráľovstvo ožíva

            • Žiaci 6. ročníka sa zapojili do celoslovenskej súťaže Svätoplukovo kráľovstvo ožíva. Cieľom súťaže je, aby žiaci prehĺbili svoj záujem k národným dejinám, k významným historickým medzníkom a k ich prepojenosti na aktuálne témy v spoločnosti. Vybrané štyri práce sa zamerali na tému počiatkov prvého písma na našom území a na obdobie života a panovania Svätopluka. Výsledky budú vyhlásené v apríli. Držíme im palce.

            • Svetový deň prvej pomoci

            • Opäť sme v našej škole privítali pracovníčku z RÚVZ, s ktorou žiaci celého prvého stupňa absolvovali ďalšiu zo sérii prednášok z oblasti zdravia, konkrétne na tému „Prvá pomoc“. Naučili sme sa dôležité kroky poskytovania prvej pomoci v rôznych životných situáciách, ktoré sa nám môžu prihodiť či už v škole, doma, ale najmä vo vonkajšom prostredí pri hre, v lese a podobne. Pripomenuli sme si dôležité telefónne čísla na záchranné zložky a nechýbali ani praktické ukážky, ktoré sa žiakom veľmi páčili. Realizácia aktivít spočívala vo využití rôznych edukačno-intervenčných prístupov, výučbových pomôcok a edičných materiálov.

            • EXKURZIA V KOSITE

            • Žiaci 4.C sa zúčastnili exkurzie v Kosite. Prezreli si areál firmy KOSIT, linku na triedenie papiera, plastov a odškvarovňu. Vstúpili aj do kabíny žeriavnika, kde mali možnosť vidieť prenášanie odpadu do 25 metrov hlbokej jamy, v ktorej sa spaľuje. Vzniká tak teplo, ktorým sa vykuruje asi 4000 bytov. V Centre environmentálnej výchovy (CEV) žiaci získali aj nové vedomosti napr.: 

              - prvý plast vynašiel Leonardo da Vinci,

              - ako správne triediť bio odpad,

              - sklo možno recyklovať neustále,

              - jeden Slovák vyprodukuje až 450 kg odpadu za rok atď.

              Na záver si svoje vedomosti o triedení odpadu overili pri spoločenskej hre.

            • ŠKD má talent

            • Dňa 23.2.2023 sa uskutočnila v 5. oddelení  ŠKD prehliadka talentov žiakov II. ročníka ŠKD, žiaci s nadšením predviedli svoj talent. Pred publikom predstavili to, v čom sú výnimoční. Ocenení boli veľkým potleskom.
              Ďakujeme za účasť, boli ste úžasní!

            • Vyhodnotenie najkreatívnejšie eko zabalenej desiatej

            • Žiaci našej školy dostali pred pár dňami jednu ekologickú výzvu. Mali vyriešiť hádanku, ako zabaliť svoju desiatu do školy bez obalu a zároveň si priniesť desiatu plnú zdravia a farieb. Detičky a asi aj ich mamičky sa poriadne zahryzli do riešenia tejto eko, chutnej a zdravej úlohy. Výsledok bol neuveriteľný. Občerstvenie vo voskových obrúskoch, umývateľné obedáriky, recyklovateľné obaly rôzneho druhu, ale aj desiate zabalené v kapustových listoch, miesto servítky špenátik. Ako desiatový box krabička od mlieka či látkové náhrady obalov. Škola žiarila dúhovými farbami desiatej. Vybrať najekologickejšie zabalené a najpestrejšie občerstvenie teda nebolo vôbec jednoduché. Nakoniec preto porota rozhodla odmeniť viacerých, a to takto: 

              Na 1. stupni:

              NAJKREATÍVNEJŠÍ EKOOBAL:

              Maroš Kuba 2.A, Sebastián Švec 1.A, Simonka Fedáková 1.A  

              NAJPESTREJŠIA a NAJZDRAVŠIA DESIATA:

              Michaela Mako 2.B, Gregor Fedorko 1.A, Hana Gutray 2.C

              NAJVIAC ZAPOJENÝCH ŽIAKOV NA 1.STUPNI: 2.B  

              Na 2. stupni: 

              NAJKREATÍVNEJŠÍ EKOOBAL:

              Paulínka Pastuchová 6.A, Šimon Kužma 7.C a Oliver Haas 5.A.  

              NAJPESTREJŠIA a NAJZDRAVŠIA DESIATA:

              Natálka Martinčková 6.A, Karin Kuchárová 8.B, Sárka Homoľová 5.C.

              ŠPECIÁLNA CENA PANI RIADITEĽKY:

              8.A, ktorá každý deň prispôsobila zadaniam nielen svoje desiate, ale aj prostredie triedy a oblečenie.  

               

              Víťazi (jednotlivci) získavajú exkurziu do Botanickej záhrady, žiaci 8.A výnimočnú cenu pani riaditeľky <3 a žiaci 2.B sladkú odmenu.

               

              Všetkým srdečne blahoželáme.

            • Návšteva planetária

            • Pod vedením pani učiteľky A. Mačingovej a G. Pellovej sa naši žiaci mali možnosť pozrieť do planetária. Planetárium je súčasťou Slovenského technického múzea v Košiciach. Je jedným z piatich planetárií na Slovensku. Funguje už od roku 1975. Žiaci vďaka nemu spoznávali hviezdnu oblohu, planéty, Slnko, Mesiac, ale aj neobyčajné úkazy a pohyby nebeských telies. Tiež objavovali fungovanie slnečnej sústavy. V interakcii s lektorom sa dozvedeli zaujímavosti o planétach a galaxiách. Spoznávali aj mytologické príbehy hviezd zimnej i letnej oblohy. Výklad pani lektorky bol výnimočný a žiakov veľmi zaujal.

              Vypracovala: G. Pellová

            • Návšteva Rodošto

            • Žiaci 3.B a 4.B navštívili múzeum Rodošto, nachádzajúce sa na Hrnčiarskej ulici v Košiciach, v blízkosti Miklušovej väznice a Kalvínskeho kostola. Okrem stredovekého mestského opevnenia sa tu nachádza významný Pamätný dom Františka II. Rákocziho, sprístupnený od roku 1991.

              Dom predstavuje repliku exilového domu z tureckého mestečka Rodošto. V ňom býval vodca posledného uhorského stavovského povstania František II. Rákoczi. Žiaci si mali možnosť v Pamätnom dome prezrieť sériu dobových fotografií z výstavby repliky orientálneho domu.

              Sprievodné slovo výkladu bolo prispôsobené vedomostiam žiakov 1. stupňa. Výklad nadväzoval na učivo 4. ročníka o rakúsko-uhorskej panovníčke Márii Terézii, o ktorej sa žiaci učili. Získali množstvo nových informácií o osobnosti Františka II. Rákocziho, o ktorom sa budú učiť na II. stupni. 

              Vypracovala: G. Pellová

            • HVIEZDASLOV KUBÍN

            • I. stupeň

              Dňa 21. 2. 2023 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo recitátorskej súťaže Hviezdoslavov Kubín - 1. stupeň. Zúčastnilo sa ho 29 žiakov, ktorí súťažili v dvoch kategóriach poézia a póza. Tešíme sa, že medzi našimi žiakmi je stále veľký záujem o detskú literatúru a jej prednes. A toto sú naši víťazi:

              p o é z i a

              1. miesto: Gabriela Paločková, 3. C

              2. miesto: Michal Turcovský, 2. A

              3. miesto: Aron Mittelmann, 3. A

              p r ó z a

              1. miesto: Hana Kurianová, 2. C

              2. miesto: Kristína Martinčková, 4. A

              3. miesto: Hana Gutray, 2. C

              II. stupeň

              Talentovaní žiaci v prednese poézie a prózy na našej škole sa zúčastnili školského kola Hviezdoslavov Kubín. Veľká konkurencia sťažila prácu porote, ktorá nakoniec udelila v II. kategórii v prednese prózy:

              1. miesto Simone Gomolčákovej

              2. miesto Eme Štecovej

              3. miesto Kristíne Bačovej

               

              V prednese poézie získala:

              1. miesto Tara Mittelmann

              2. miesto Alica Bálintová

              3. miesto Matej Kugla

               

              V III. kategórii sa v prednese prózy umiestnil:

              1. miesto Jakub Sopko

              2. miesto Kristína Gondoľová

              3. miesto Ema Bogová

               

              V prednese poézie bolo udelené:

              1. miesto Kláre Štecovej

              2. miesto Eme Baníkovej

              3. miesto Juliane Salonnovej.

              Srdečne blahoželáme a víťazom držíme prsty v okresnom kole, kde budú našu školu reprezentovať.

            • Vieme po anglicky

            • Žiaci 4. ročníka, ktorí sa prihlásili do súťaže „Vieme po anglicky“,  si vyskúšali svoje zručnosti v anglickom jazyku. Úlohy boli zamerané na počúvanie, čítanie s porozumením, výslovnosť rôznych slov, znalosť slovnej zásoby či gramatiky. Šikovných žiakov bolo mnoho. O víťazoch nakoniec rozhodol rozstrel.

              1.miesto: Lea Dragošková, 4.C

              2.miesto: Amy Komorová, 4.B

              3.miesto: Lea Gallová, 4.A

              Víťazom srdečne blahoželáme.

            • SÚŤAŽÍME V HLÁSKOVANÍ

            • Žiaci 3. ročníka sa počas vyučovacej hodiny angličtiny popasovali s hláskovaním anglických slov. Šiesti najúspešnejší z každej triedy postúpili do ďalšieho kola. Nebolo to vždy ľahké. Hláskovali nielen známe slová, ale aj tie neznáme. Vyskúšali sme ich v rýchlosti i obratnosti.

              A tu sú víťazi:

              1. miesto: Zuzka Ondková, 3.A

              2. miesto: Miško Tokár, 3.A

              3. miesto: Timmy Ondruš, 3.C

              Gratulujeme!