• Novinky

            • Beseda so spisovateľkou G. Futovou

            • Pani spisovateľka, Gabriela Futová, si našla čas a prijala pozvanie na našu školu, kde žiakom prvého, druhého a tretieho ročníka predstavila svoje knihy. Svoje rozprávanie doplnila zaujímavými zážitkami, ktoré jej písanie sprevádzali. Žiakom odpovedala na množstvo otázok. Jej odpovede boli veľmi vtipné a ani jedna otázka nezostala nezodpovedaná. Žiaci si mohli zakúpiť aj knihy, ktoré im pani spisovateľka podpísala aj s venovaním. Každý žiak dostal záložku s podpisom. Pevne veríme, že aj takéto aktivity podporia žiakov v pravidelnejšom čítaní.

            • 1. jún - Deň detí

            • Žiaci našej školy prežili 1. júna deň bohatý na zábavu i napätie. Žiaci I. stupňa sa zabavili pri rôznych športových aktivitách na stanovištiach. Milým prekvapením pre nich bola návšteva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach, ktorá si pre ne pripravila pútavý program.

              Na druhom stupni si žiaci trochu polámali hlavičku vo vedomostnej súťaži bohatej na otázky - MOZGOSHOW,  niekto si zašportoval v napínavom medzitriednom BASKETBALOVOM alebo PING-PONGOVOM turnaji, či poriadne ponatriasali svojimi bokmi v TANEČNEJ SHOW Just Dance.

              Veríme, že v Deň detí sa na našej škole zabávali úplne všetci. Všetkým deťom prajeme pokojný svet plný šťastia.

            • ŠvP Mlynky

            • Koncom mája a začiatkom júna sa žiaci 2.C a 3.A triedy zúčastnili Školy v prírode v  malebnom prostredí Slovenského raja v časti Mlynky - Biele Vody. Pobyt bol vynikajúci a bohatý na program, napr.: súťaže, tvorivé dielne, diskotéku, ale aj na spoznávanie prírodných úkazov i historických pamiatok. Navštívili sme Dobšinskú ľadovú jaskyňu, Ochtinskú aragonitovú jaskyňu, vodnú nádrž Palcmanská Maša, Mauzóleum Andrássyovcov, kaštieľ Betliar a jeho nádherný park.

            • Exkurzia na výstave vo Východoslovenskom múzeu

            • Žiaci VI.C absolvovali v rámci hodín dejepisu exkurziu na výstave vo Východoslovenskom múzeu, pod názvom Germáni z Rankoviec. Výstava bola zameraná na život a kultúru Germánov. Súčasťou prehliadky boli nájdené predmety dennej potreby, prvky výzbroje, meče, či štíty bojovníkov pochádzajúcich nielen z nášho územia, ale aj z Rímskej ríše. Výstava bola zároveň obohatená o digitálne technológie – virtuálna realita, rozšírená realita, špeciálne aplikácie, vďaka ktorým si mohli žiaci vyskúšať prácu archeológa, spoznať jednotlivé reálne nálezy z pohrebiska v Rankovciach a nazrieť do prostredia života Germánov. Žiaci si vyskúšali aj edukačné aktivity a priblížili si tak históriu, o ktorej sa učia na hodinách dejepisu.

            • Vyhodnotenie Celomestskej dejepisnej súťaže

            • Počas školského kola sa štyri tímy 5. a 6. ročníka zúčastnili celomestskej dejepisnej súťaže. Každomesačne plnili súťažné úlohy zamerané na regionálne dejiny Košíc a absolvovali aj mimoriadne úlohy v teréne. Navštívili tak Východoslovenské múzeum, Archív mesta Košice, Štátnu vedeckú knižnicu a spoznávali aj pamätné tabule na Hlavnej ulici. Žiaci sa veľmi snažili, čo sa odrazilo aj na ich umiestnení. Tím V.C (Vanessa Sopková, Viktória Tomčíková, Kristína Matoňáková, Nika Bodnárová, Tánička Červenková, Nella Vargová), tím VI.B (Lenka Beňová, Marianna Gaurová), tím VI.C (Timotej Hrabčák, Bianka Poláčková, Marína Semančíková, Viktória Šefarová) sa umiestnili na 1. mieste. Tím V.A ( Saša Vološinová, Miriam Varcholová, Lenka Lipková) sa umiestnil na 2. mieste.

              Gratulujeme.

            • EXKURZIA INŠTITÚTU KRISTA VEĽKŇAZA

            • MILUJTE ĽUDÍ TAKÝCH, AKÍ SÚ, ČÍM MENEJ

              SI TO ZASLÚŽIA, TÝM VIAC ICH MILUJTE.   

              NEMILUJTE ICH PODĽA VEĽKOSTI ICH ZÁSLUH,

              ALE PODĽA VEĽKOSTI ICH POTRIEB!

               

              Ako to vyzerá v praxi sme mali možnosť zažiť v pondelok 5.6.2023, keď žiaci náboženskej výchovy VIII. ročníka nazreli do osudov ľudí, ktorí sú na okraji spoločnosti. Navštívili sme s p. kaplánom Jakubom Inštitút Krista Veľkňaza v Žakovciach, kde pomáhajú sa zaradiť do spoločnosti formou pracovnej terapie bezdomovcom, týraným ženám, matkám s deťmi, mladým ľuďom po odchode z detských domovov, telesne postihnutým, bývalým väzňom a seniorom. Každý podľa svojich možností pracuje v záhrade, pri zvieratách alebo na stavbe. Stretnutie s otcom Mariánom Kuffom bolo veľmi srdečné a pre nás obohacujúce.

            • VÝCHOVNÝ KONCERT JEDLÍKOVA (6. jún 2023)

            • Internet môže byť dobrý sluha, ale zlý pán.

              Zamýšľali ste sa niekedy nad silou internetu? Nad tým, že tak, ako ľahko a rýchlo zvládnete na internete nájsť „zaručený“ recept na zlomené srdce alebo tutoriál na najnovšie makeup trendy, s rovnakou rýchlosťou  dokážete pár klikmi spôsobiť rany na duši? Sebe, ale aj druhému. S myšlienkou sily internetu, jeho moci a dosahu  zavítali 6. júna do Košíc hudobníci zo skupiny AYA a my sme boli pri tom. Tí v kombinácii hudby, hovoreného slova a videí vysvetľovali, poukazovali, nabádali, poučovali a hlavne vystríhali pred nástrahami internetu. Nezabudli pripomenúť, že život nežijeme na Instagrame a TikToku, ale tu a teraz. Že život nie je o tom, koľko lajkov dostaneš na svoj nový instagramový post. Ani o tom, ako veľmi si populárny na sociálnych sieťach. Počtom lajkov nemôžeš merať svoju hodnotu. Tá rastie počtom láskavých slov, dobrých skutkov a správnych hodnôt. Tak na to mysli, až nabudúce budeš sedieť v preplnenej električke a uvoľníš miesto staršiemu. Alebo podporíš kamoša, kamošku, keď jeho život prestane hrať pestrými farbami umelého sveta sociálnych sietí, lebo vtedy rastieš.

              Nezabudni, že život prebieha tu a teraz.

            • Poznávací zájazd do Prahy

            • Keď sa povie Praha, tak sa v mysliach mnohých vybavia tie najtypickejšie pamiatky, ktoré k tomuto krásnemu mestu neodmysliteľne patria – Karlov most, Orloj, Pražský hrad a ďalšie. Nám, pani učiteľke Vlčkovej a Pastirčákovej, sa do zbierky spomienok zapíše týždňový výlet, ktorý sme s IX.A absolvovali. Spoločne sme navštívili Múzeum fantastických ilúzií, Múzeum voskových figurín, Petřín, Pražský hrad a nezabudli sme ani na tie najtypickejšie pamiatky a miesta, ktoré toto krásne mesto ponúka. Urobiť si fotku na Karlovom moste alebo pri stene Johna Lennona sme považovali za povinnú, no veľmi príjemnú zastávku pražskými ulicami. Dovolím si povedať za nás všetkých, že Praha si získala naše srdcia a ešte dlho budeme na Prahu a všetky jej poklady s radosťou a úsmevom na perách spomínať.

            • Svetový deň rodiny

            • Dňa 7.6.2023 realizovala naša školská psychologička kreatívno-relaxačnú činnosť pri príležitosti svetového dňa rodiny. Školská psychologička navštívila dve triedy našich najmenších žiačikov. Spolu mali možnosť si nakresliť portrét svojej rodiny. Táto ich umelecká činnosť bola sprevádzaná tónmi relaxačnej hudby. Žiaci mali takouto cestou možnosť oddýchnuť počas dňa a uvedomiť si dôležitý význam rodiny.

            • Špeciálne prekvapenie

            • Špeciálnym prekvapením pre deti k ich oslave sa stali 1. júna členovia Hasičského a záchranného zboru v Košiciach. Keď sa títo statoční páni približovali k škole na svojom hasičskom aute a spustili sirény, deti neskrývali nadšenie. S mávaním a výskaním vítali túto milú návštevu. Páni z HaZZ pripravili potom žiakom zaujímavú prednášku o ich práci. Ďalším prekvapením bolo, keď smeli ozajstnou hasičskou hadicou hasiť provizórne plamene (makety). No absolútna radosť zavládla v momente, keď páni hasiči namierili hadicu do neba a vytvorili dúhu. Deti neskutočne šťastné a usmiate zbierali spod dúhy kvapky šťastia a ich srdečný smiech sa ozýval celým areálom školy. V tej chvíli sa ich šťastie dalo krájať. Ako poďakovanie dostala naša vzácna návšteva vysvedčenie so samými jednotkami, obrázky detí a vlastnoručne vyrobené drevené srdiečka. Tento zážitok sa ešte dlho niesol v dušičkách našich detí.

              Srdečná vďaka Vám členovia HaZZ za všetko, čo pre nás robíte.

            • Cvičíme s Marošom Molnárom

            • "Ahojte deti, učitelia, rodičia a všetci, čo milujete šport. Projekt 7:55 vznikol preto, aby som pomohol všetkým deťom v školách rozhýbať sa. A čo môže byť lepšie, ako si zacvičiť pred vyučovaním..." Toto je výzva Maroša Molnára, ktorú sme plne využili. Vďaka p. uč. Dudinskej a predovšetkým Marošovi Molnárovi sme prispeli k tomu, ako podporiť dieťa v športovej aktivite a zároveň k zážitku. Pán Molnár prišiel na našu školu a rozhýbal nás tak, ako sľúbil. Presne o 7:55 zrazu cvičil celý náš 1. stupeň. Maroš Molnár je slovenský profesionálny kondičný tréner a bývalý atlét. V súčasnosti je hlavným kondičným trénerom medzinárodnej tenisovej akadémie EMPIRE Tennis Academy v Trnave. Ďakujeme  za super akciu... Stále platí:  "Chcem, hýbem sa a zdravo sa stravujem!"

            • HRAVO-ZDRAVO

            • Dnes sme mali možnosť vidieť a zažiť veselý a poučný detský program pripravovaný v spolupráci s O2 športovou akadémiou Mateja Tótha. Bol plný melodických pesničiek, ktorý sa milou a nenásilnou formou zaoberal otázkami zdravého životného štýlu. Na veľkej zadnej projekcii prostredníctvom krásnych detských videoukážok našim žiakom hudobná skupina LET art priblížila, ako vplýva na náš organizmus nezdravá strava a prečo je dôležité nesedieť doma pri počítači, ale povedať pohybu ÁNO. Pre žiakov bol pripravený aj zaujímavý kvíz. A keďže doba mobilov a počítačových hier deti uzatvára do nebezpečného, virtuálneho sveta, ktorý ich drží ďaleko od reality, program sa pokúsil motivovať a ukázať im, koľko energie človek získa pohybom a zdravou stravou. Skvelé tematické pesničky zaručene deti nenechali sedieť na stoličkách. Pohyb začal už priamo na predstavení. Skvelá hudobná skupina deti naviedla na cestu pohybu a zdravej stravy. Veď predsa máme len jedno telo, tak prečo dovolíme deťom, aby si ho ničili?

            • ŠvP Krpáčovo

            • Na prelome mesiacov máj a jún sme sa my, žiaci 3. B, 4. A a 4. B zúčastnili Školy v prírode v čarovnej prírode Krpáčova. A bolo nám úžasne. Perfektný program, turistika, grilovačka, Bystrianska jaskyňa, bazénový svet, Spišský hrad, večery pri gitare, super country tanec Virginia v podaní takmer 60 detí, výborná nálada, pohoda, smiech... toto bola naša Škola v prírode. A bola nezabudnuteľná.

              Ďakujeme.

            • Teplákovo – športový deň

            • Na návrh školského parlamentu sa na našej škole organizoval teplákovo – športový deň, kedy sa žiaci mohli obliecť ako športovci a predstaviť nám šport, ktorému sa aktívne venujú, prípadne ho obľubujú. Pre tých, ktorí si nevedeli  vybrať alebo nemali  doma takéto oblečenie, ale chceli byť súčasťou tohto zábavného dňa, postačilo, ak si obliekli tepláky. Po chodbách školy sa tak pohybovali hokejisti, futbalisti, basketbalisti, hádzanári, ale aj atléti, gymnastky, baletky a mnoho ďalších predstaviteľov rôznych športov. Zároveň sa žiaci dozvedeli niečo viac o športoch, ktorým sa ich spolužiaci venujú.

            • Regionálne kolo IQ olympiády

            • Dňa 18.5.2023 sa žiačky Viktória Marčišinová z 8.A a Eva Psotová zo 7.A triedy zúčastnili regionálneho kola IQ olympiády, ktoré sa konalo na Rektoráte UPJŠ v Košiciach. Spomedzi 80 detí z celého Východu sa dievčatá umiestnili na výborných miestach, Viktoria Marčišinová na 26. mieste a Eva Psotová na 32. mieste. Aj napriek tomu, že sa nedostali medzi postupujúcu dvadsiatku, je ich úspech vynikajúci. Srdečne blahoželáme!

            • Matematická súťaž tímov – MAMUT

            • Dňa 2. júna 2023 sa tím žiakov zo 6.A triedy v zložení Soňa Vojteková, Simon Benko, Krištof Kužma, Matias Tatarka a Kristián Breshak zúčastnil matematickej súťaže družstiev MAMUT. V konkurencii 50 tímov z viacerých častí Slovenska sa súťažiaci snažili vyriešiť čo najviac matematických úloh a hádaniek a zmerali si sily v niekoľkých športových súťažiach. Aj napriek tomu, že sa v silnej konkurencii umiestnili v druhej polovici rebríčka, strávili veľmi príjemný a hodnotný deň.

            • Pohybom ku zdraviu

            • Už od roku 2002 patrí 10. máj svetovému dňu s názvom Pohybom ku zdraviu. Tento deň sme oslávili ako inak, pohybom. Priaznivé počasie umožnilo zacvičiť si aj vonku. Pedagogické asistentky pripravili pre žiakov počas prestávok rôzne pohybové aktivity-lifting, predkopávanie, zakopávanie, cval bokom a naučili žiakov aj rôzne tanečné prvky.

            • Programovanie našich najmenších

            • Micro:bit je programovateľný minipočítač, ktorý dodáva programovaniu „hmatateľnosť“. Stačí vytvoriť jednoduchý program a nahrať ho pomocou USB kábla.

              Naši žiaci zo 4.C si vyskúšali  takýto druh programovania. Pracovali s micro:bitom, ktorý je navrhnutý tak, aby sa naučili kódovať za pomoci Scratchu a tým plnili a pracovali na rôznych kreatívnych úlohách. Takúto zaujímavú a podnetnú úlohu si pre nás pripravili študenti z Košickej akadémie, vďaka ktorým si žiaci vyskúšali kúzlo digitálneho a fyzického sveta.

            • Vážime si našu Zem

            • Piatok 19.5. sme venovali našej planéte Zem. Žiaci 9. ročníka pripravili bohatý environmentálny program pre žiakov druhého stupňa. Na 12 stanovištiach si žiaci hravou formou pripomenuli najdôležitejšie ekologické problémy a vtipnou formou si zasúťažili v rôznych športových a intelektuálnych aktivitách. Čakala ich napínavá streľba z luku, rozpletanie svojich spolužiakov zo zamotanej siete, prenos planét pomocou čiel, lovenie objektov z čiernej diery, preteky s Veľkým treskom, vodovodná naháňačka, kŕmenie sa bez rúk, rôzne spoločenské hry vyrobené z plastového odpadu, keksíkové preteky svalmi tváre, netradičné ochutnávky jedla, orientácia v priestore za sťažených podmienok, zásady prvej pomoci , ochrana zvierat i rastlín a mnoho ďalšieho. Hlavičky si potrápili v biologických, matematických, fyzikálnych, chemických, dejepisných, pravopisných a geografických úlohách.

              Bol to skvelý deň, ktorý nás mal poučiť, ako si vážiť našu zemeguľu každý deň.

            • Divadelné predstavenie v anglickom jazyku

            • Dňa 31.5.2023 sa žiaci 7.A, 7.B, 8.B a 8.C zúčastnili divadelného predstavenia v budove Historickej radnice. Herci z Divadelného centra nám sprostredkovali vtipnou formou v anglickom jazyku divadelnú hru " The last wish".