• Novinky

            • CELOMESTSKÝ TURNAJ MIX VOLEJBAL ZŠ

            • Dňa 18.6.2024 sa žiaci našej školy zúčastnili CELOMESTSKÉHO TURNAJA MIX VOLEJBALU ZŠ .Turnaja sa zúčastnilo 12 škôl. Hralo sa v štyroch skupinách systémom každý s každým. V skupine sme dosiahli dve prehry proti ZŠ Trebišovská 10 15:17, 9:15 a ZŠ M. Lechkého 8:15 ,11:15. V zápase play off sme prehrali proti SZŠ Dneperská 15:36. O umiestnenie sa zápasy už nehrali.

              Našu školu reprezentovali žiaci:
              7.A – Krištof Kužma, Kristián Bershak, Yevhenii Kasianov, Kiara Haulík, Natália Pomietlová
              7.B – Sára Bogová
              8.A – Matej Kender
              9.A – Matúš Jerga

            • Finančná gramotnosť

            • V mesiaci  jún žiaci 9. ročníka absolvovali hodinu z finančnej gramotnosti na tému Verejné a komerčné poistenie.  Dozvedeli sa, ako funguje sociálna a zdravotná poisťovňa, odkiaľ majú príjmy a kde smerujú ich finančné prostriedky. Hovorili sme o komerčných poisťovniach, o životnom a neživotnom poistení. Pracovali sme s webovou kalkulačkou, sledovali výšku odvodov do sociálnej a zdravotnej poisťovne.

            • Majstrovstvá SR Súťaže mladý záchranár CO

            • Žiaci Sofia Zniszczolová, Eliška Špinerová, Matej Kender a Lukáš Červenka z VIII.A sa zúčastnili majstrovstiev SR Súťaže MZCO, na ktoré postúpili z krajského kola. Súťaž ich preverila v rôznych oblastiach civilnej ochrany, zdravotníckej spôsobilosti pomôcť inému človeku, ale i v ošetrení rôznych druhov zranení. Taktiež sa museli vedieť orientovať v neznámom prostredí iba pomocou buzoly a zadaných informácii. Počas 3 dňového programu mali možnosť vidieť prácu hasičského a policajného zboru SR a pri celom programe si našli čas aj na oddych a vytváranie nových kamarátstiev so žiakmi z celého Slovenska. Získané skúsenosti a zážitky si žiaci odniesli domov a tešia sa na ďalší ročník súťaže.

            • Celoslovenské finále IQ olympiády

            • Dňa 3. júna 2024 sa naša žiačka Eva Psotová z 8. A triedy zúčastnila celoslovenského finále IQ olympiády v Levoči, kde sa stretlo 59 najlepších detí z regionálnych kôl. Eva bola vo finále veľmi úspešná a umiestnila sa na vynikajúcom 10. mieste. K dosiahnutému úspechu jej srdečne blahoželáme.

            • Celoštátne kolo v Touchdown handball - hádzaná žiakov ZŠ

            • V dňoch od 10.6.2024 do 12.6.2024 sa žiaci našej školy zúčastnili celoštátneho kola v súťaži Touchdown handball v Šamoríne. Turnaja sa zúčastnilo 7 škôl. Hralo sa v dvoch skupinách systémom každý s každým. V skupine sme dosiahli jedno víťazstvo proti ZŠ Rabča 24:10 a dve tesné prehry proti ZŠ Bojnice 27: 29 a ZŠ Štúrova 29:32. V zápasoch o umiestnenie sme vyhrali proti ZŠ Rabča 16:14 a ZŠ Lovinobaňa 17:5.
              Celkovo sme obsadili 5. miesto. Našu školu reprezentovali žiaci:
              7.B – Nikolas Kolesár
              8.A – Matej Imro, Radovan Kulín, Andrej Vančo, Daniel Beňa
              8.B – Vladimír Čudejko
              9.A – Matej Matkobiš, Matúš Jerga, Oliver Keresti

            • Finančná gramotnosť

            • V mesiaci máj a jún žiaci 8. ročníka absolvovali prednášku z finančnej gramotnosti na tému Daň.  Oboznámili sa s pojmami subjekt, predmet a základ  dane, naučili sa, že dane sú hlavným príjmom štátu, ako sa dane prerozdeľujú. Pomocou webovej kalkulačky si vypočítali čistú mzdu z hrubej mzdy, dozvedeli sa, čo je to celková cena práce. Vypočítali si DPH z ceny tovarov.

            • Slávnostné oceňovanie žiakov

            • Mesto Košice aj v tomto školskom roku ocenilo z úrovne primátora mesta Košice diplomom a vecnou cenou nadaných žiakov, ktorí svojimi vynikajúcimi študijnými výsledkami, umiestnením v súťažiach i olympiádach reprezentovali svoju školu a mesto Košice. Slávnostné oceňovanie sa uskutočnilo v Kulturparku 13. 6. 2024. Za našu školu bola ocenená Linda Juhanová z 9. A triedy. Získala ocenenie Premiantka školy.

            • ŠvP Donovaly

            • Žiaci 2.A, 3.C a 4.A sa na konci mája zúčastnili školy v prírode. Tentokrát sa vybrali na Donovaly. Okrem nádhernej prírody si užili veľa skvelej zábavy. Vyskúšali netradičné športy ako lukostreľbu, zasúťažili si vo vedomostných súťažiach, absolvovali túru na Novú hoľu, zajazdili si na koni, navštívili rozprávkovú krajinu Habakuky, spoznali bohatú kvapľovú výzdobu vo Važeckej jaskyni a hlavne objavili čarovné zákutia okolitej prírody. Otužili sa staré priateľstvá a vytvorili sa aj nové. Žiaci si  tak domov mohli priniesť nezabudnuteľné zážitky.

            • Policajná prevencia

            • Počas celého roka k nám chodievala príslušníčka policajného zboru z Okresného riaditeľstva PZ v Košiciach. V ŠKD popoludňajších hodinách, hravou formou, oboznamovala našich žiakov ako správne reagovať v rizikových situáciách súvisiacich s cestnou premávkou, šikanovaním, nebezpečenstvom číhajúcim na ulici, doma či v škole a samozrejme nevynechala ani nebezpečenstvo na internete. Deti sa naučili čísla tiesňového volania, a veľa ďalších užitočných vecí. Veľmi milo prekvapili svojimi znalosťami, vedomosťami, šikovnosťou a zvedavými otázkami. Za šikovnosť a vedomosti si zaslúžili odmenu. Niektoré deti dokonca odmenili aj pani preventistku krásnym vystúpením.

            • Medzinárodná súťaž Her Stories

            • Žiačky Tamara Begeniová, Naďa Kováčiková a Nikola Maretová z VIII. A triedy sa zapojili do medzinárodnej súťaže Her Stories - Rozprávanie príbehov židovských žien. Súťaž bola určená pre žiakov z krajín Maďarska, Španielska, Nemecka, Slovenska, Českej republiky, Poľska a Grécka. Do súťaže sa zapojilo 49 projektov, ktoré posudzovala medzinárodná porota podľa ich kreativity, historickej presnosti a rozprávania. Naše žiačky vytvorili krátky film o Ľudmile Rutarovej, ktorá prežila holokaust. Tento ich projekt získal 1. miesto v rámci Slovenskej republiky. Svoj víťazný projekt reprezentovali na víkendovom pobyte v Budapešti vrátane slávnostného odovzdávania cien. Vyhodnotenie súťaže bolo doplnené sprievodným programom, počas ktorého bola žiačkam predstavená história židovskej štvrte, miestnej synagógy a zúčastnili sa aj osobného stretnutia s pani Verou Szekeres-Varga, ktorá prežila holokaust. Žiačky tak mali možnosť nie len reprezentovať našu krajinu, ale získať aj nové vedomosti a skúsenosti. Okrem iného mali možnosť spoznať aj historické centrum Budapešti s najznámejšími pamiatkami.

              Gratulujeme za tento úžasný výsledok a prajeme veľa úspechov do budúcna.

            • Dopravné ihrisko

            • V piatok 6. 6. 2024 sa žiaci 1. B a 4. B zúčastnili exkurzie na Dopravnom ihrisku. Počasie bolo nestále, čo vôbec nevadilo. Mali sme aj dážď, aj slnko, hry v interiéri, aj v exteriéri. Žiaci si rozvíjali finančnú gramotnosť, ale aj dopravnú výchovu. Precvičili si spoznávanie známych dopravných značiek, ale spoznali aj nové dopravné značenie. Dopravné ihrisko pre žiakov našej školy je veľmi obľúbeným. Veríme, že sa tam v najbližšej budúcnosti opäť vrátime.

            • Návšteva u hasičov

            • Žiaci EP v Poľove mali možnosť nakuknúť do priestorov hasičskej stanice na Požiarnickej ulici v našom meste. Za sprievodu členov hasičského zboru sa oboznámili s ich prácou, technikou a vybavením. Malé osvieženie z hasičských hadíc, padlo v teplom počasí vhod, rovnako ako zmrzlina, ktorá bola prekvapením k MDD. Nie nadarmo sa hovorí, že radšej raz vidieť ako stokrát počuť. Svoje vlastivedné poznatky si rozšírili prehliadkou
              historického centra Košíc.

            • Deň Zeme a Deň detí

            • Dňa 31.5. sa premenila naša škola na miesto plné zábavy, dobrodružstva, smiechu a dobrej nálady. Ku Dňu Zeme a Dňu detí pripravili žiaci deviateho ročníka pod vedením členov DofE interaktívny program so zameraním na environmentálne otázky. Na 13 stanovištiach sa športovalo, súťažilo, riešili sa edukačné témy, ale hlavne sa veľa zabávalo. Veríme, že deti opakovaným zdôrazňovaním ekologických problémov aj v živote budú zodpovedne pristupovať ku svojmu okoliu.
              Najúspešnejšie triedy v súťaži:
              1. kategória – 5.B, 6.A, 5.A
              2. kategória - 7.A, 8.A, 7.B+7.C

            • Zaži gotiku

            • Žiaci 7.B a 7. C triedy sa dňa 5. júna 2024 zúčastnili exkurzie do Východoslovenského múzea v Košiciach. Mali možnosť vidieť vzácne zbierky výtvarného umenia, remesiel, cechov, spoločenského a náboženského života z obdobia gotiky. Expozícia spojila vzácne zbierky s moderným bzážitkom, obohatila naše vedomosti o živote ľudí v období stredoveku. Po prehliadke sa žiaci presunuli do historického jadra mesta, kde na Hlavnej ulici hľadali riešenia na úlohy z regionálnych dejín o gotických pamiatkach, Žobrákovom dome či Immaculate a fontáne znamení. Žiaci príjemne strávili deň a dozvedeli sa zaujímavosti z dejín nášho mesta.

            • Filmové predstavenie

            • Dňa 31.5.2024 si žiaci 2.B, 2.C, 3.A, 3.B, 4.B a 4.C spoločne s pani učiteľkami pozreli animovaný film s názvom GARFIELD VO FILME. Žiaci mali možnosť zistiť, čo sa stalo v Garfieldovom detstve. Dej filmu bol napínavý, vtipný a poučný. Žiakom sa film veľmi páčil, veľa sa nasmiali a spríjemnili si tak piatkové doobedie pred MDD.

            • Príprava na cvičnú expedíciu DofE s mladými záchranármi

            • Blíži sa vyvrcholenie celoročnej práce členov DofE, ktorou je cvičná a kvalifikačná expedícia do divokej prírody. Členovia DofE už absolvovali rôzne prípravné prednášky potrebné ku realizácii expedície do prírody. Mladí záchranári našej školy, ktorí pod vedením svojej vedúcej Denisky Štovčíkovej získavajú jedno ocenenie za druhým, pripravili pre členov DofE prezentáciu k 1. pomoci, ktorú si v praxi počas prespávačky v lese budú musieť členovia DofE vyskúšať medzi sebou na vlastnej koži. Zásady 1. pomoci sú zručnosti, ktoré sú potrebné k bežnému životu každého človeka. Ďakujeme mladším spolužiakom za ich sprostredkovanie.

            • Matematická súťaž - MAMUT

            • Dňa 31. mája 2024 sa dva tímy žiakov z našej školy zúčastnili súťaže MAMUT. Reprezentovali nás žiaci 5. A a 6. A triedy. Spolu súťažilo desať žiakov našej školy, ktorí boli rozdelení do dvoch tímov. V konkurencii bolo 54 tímov v Košiciach a 10 tímov v Poprade. Súťažiaci sa snažili vyriešiť čo najviac matematických úloh a hádaniek a zmerali si sily v niekoľkých športových súťažiach. Žiaci strávili veľmi príjemný a slnečný deň.

            • Program Cesta emocionálnej zrelosti

            • V mesiaci máj 2024 sa žiaci 9. ročníka na hodinách etickej výchovy zúčastnili na Programe Cesta emocionálnej zrelosti, ktorý pozostával z desiatich aktivít:
              1. Odkiaľ idem a kam smerujem /Moja cesta/
              2. Závislosť od rodičov verzus osamostatňovanie /Z domu do sveta/
              3. Partnerské vzťahy /Smutno je človeku samému/
              4. Socializácia /Človek človeku človekom/
              5. Ja ako budúci rodič /Deti – budúcnosť národa/
              6. Riešenie konfliktov /Výhoda pre oboch/
              7. Konformita verzus zostať sám sebou /Neschádzať zo svojej cesty/
              8. Vydržať bolesť strach, nežičlivosť osudu /Život nebýva vždy len prechádzka ružovým sadom/
              9. Sympatia a súcit /Všetci ľudia budú bratia/
              10. Radosť z dávania bez reciprocity /Zostáva nám len to, čo sme rozdali/
              Program bol zostavený tak, aby cvičeniami a modelovými situáciami prispieval k postupnému uvedomovaniu si seba samého /sebauvedomeniu/ a ku skupinovému prežívaniu najpodstatnejších znakov emocionálnej zrelosti. Cieľom programu bolo dosiahnuť, aby dospievajúci mladý človek dokázal bez veľkých kríz a konfliktov preklenúť zložité životné obdobie dospievania. Emocionálne zrelý človek sa snaží ostať sám sebou aj v meniacich sa životných podmienkach, nepodľahnúť negatívnemu tlaku spoločnosti, zvoliť si a postupne dotvárať svoj vlastný životný štýl a sebarealizovať sa v zamestnaní.

            • OK Fyzikálnej olympiády, kategória G

            • Dňa 23.5.2024 sa dvaja žiaci zo 7. A triedy zúčastnili okresného kola Fyzikálnej olympiády, kategórie G. Obidvaja žiaci boli úspešní riešitelia. V rámci nášho okresu sa Lukáš Jabrik umiestnil na 1. mieste a Kristína Vojtašková na
              2.mieste.
              Spomedzi všetkých okresov sa Lukáš Jabrik umiestnil na 1.mieste a Kristína Vojtašková na 11. mieste.

            • Krajské kolo v Touchdown handball - hádzaná žiakov ZŠ

            • Dňa 30.5.2024 sa žiaci našej školy zúčastnili krajského kola v súťaži Touchdown handball - hádzaná žiakov ZŠ. Turnaja sa zúčastnili 3 školy. Hrali sme proti ZŠ Belehradská, nad ktorou sme zvíťazili 24:13 a proti ZŠ Užhorodská, s ktorou sme vyhrali 31:17.

              Celkovo sme obsadili 1. miesto s postupom do celoštátneho kola.

              Našu školu reprezentovali žiaci:

               7. B – Nikolas Kolesár

               8. A – Matej Kender, Lukáš Červenka, Matej Imro, Radovan Kulín, Andrej Vančo

               8. B – Vladimír Čudejko

               9. A – Matej Matkobiš, Matúš Jerga

               

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.