• Novinky

            • Otvorená hodina s predškolákmi

            • Utorok 21.3.2023 bol veľmi výnimočný pre našich terajších prvákov, ale aj pre tých budúcich. Predškoláci nás v škole navštívili a zúčastnili sa aj otvorenej hodiny, v ktorej im súčasní prváci ukázali, čo všetko zvládli a naučili sa počas prvého ročníka. Zároveň sme s predškolákmi riešili úlohy, pri ktorých im naši prváci pomáhali. Spoločne sme počas hodiny predstavili vyučovacie hodiny ako slovenský jazyk, matematika a anglický jazyk. Nechýbala ani hudobná výchova s pesničkami a tancom. Na záver predškoláci odovzdali darčeky pre prvákov a prváci im darovali takisto malý darček s malým zošitom budúceho školáka, v ktorom si mohli vyskúšať úlohy a pripraviť sa na zápis do 1. ročníka.

              4.4. 2023 nás poctili vzácnou návštevou predškoláci z MŠ Muškátová. Videli hodinu telesnej výchovy pod vedením pani trénerky z projektu TRÉNERI NA ŠKOLÁCH, vyskúšali si hru "mucholapky" ukázali prácu s počítadlom, ako vedia písať a počítať. V závere návštevy si deti navzájom vymenili milé prekvapenia - záložky na pamiatku. Držíme im palce a v škole prajeme veľa nových zážitkov a poznatkov.

            • SWAP KNÍH - Vymeň starú knihu za novú

            • Dňa 31. 3. 2023 sa na chodbách prvého stupňa uskutočnila výmena kníh. Žiaci najskôr priniesli knihy, ktoré už nečítajú. V piatok si žiaci mali možnosť vybrať nové knihy, ktoré ich zaujali a chceli by si ich prečítať. Týmto ekologickým a efektívnym spôsobom sme prispeli novými titulmi do knižnice nejedného žiaka. Taktiež sme obohatili aj knižnice v relaxačných zónach. Veríme, že sa nové knihy dobre čítajú :)

            • Veľká noc vo Veľkej Británii

            • Veľká noc nemusí byť len o šibaní či oblievaní. Vedia o tom svoje Briti. Žiaci 3. a 4. ročníka si na hodine anglického jazyka pod vedením p. uč. Tomovej hovorili o tom, aké zvyky sú vo Veľkej Británii spojené s týmto sviatkom. Dopočuli sa o hľadaní vajíčok, ktoré im skryl nezbedný zajko. Pozreli si video, ako tancujú Morrisonovi tanečníci. Vyskúšali si preteky s palacinkou na panvici, ako je to počas Palacinkového dňa. A kochali sa Veľkonočnými klobúkmi.

              Nezabudli si zahrať aj rôzne didaktické hry.

            • Krajské kolo Dejepisnej olympiády

            • Dňa 3.4.2023 sa postupujúci žiaci zúčastnili krajského kola Dejepisnej olympiády v kategórii C (9. ročník). Ich úlohou bolo za 90 minút odpovedať na otázky z príslušného učiva dejepisu, monotematickej časti, ktorá bola zameraná na oblasť vedy a techniky a regionálne dejiny Košického kraja. Úloha nebola ľahká a konkurencia bola vysoká. O to viac nás teší, že sa umiestnili na krásnych miestach. Sofia Horovčáková z 9.A sa umiestnila na 2. mieste a Richard Molčan z 9.A sa umiestnil na 5. mieste.
              Gratulujeme.

            • SWAP KNÍH - 29. marec 2023

            • To, že žijeme v konzumnej spoločnosti, si uvedomujeme každý deň. Nové oblečenie si kupujeme častejšie, než to staršie stihneme obnosiť. Túžime po nových trendy teniskách a vlastniť najnovší model obľúbenej značky telefónu je prirodzenou súčasťou nášho „wishlistu“. Ale máš rovnako silnú túžbu i po novej knihe? Určite gúľaš očami, keď ti na hodine slovenského jazyka vyučujúca odporúča či v horšom prípade dáva za domácu úlohu prečítať si knihu. Nočná mora sa sprítomňuje a oživuje vtedy, keď zistíš, že tvoja domáca knižnica neponúka nič, čo by stálo za prečítanie. No a vtedy si s hrôzou predstavuješ pätorku, ktorú ti slovenčinárka zapisuje do Edupage. Na kúpu novej knihy nemáš, pretože si peniaze minul na nejakú hlúposť, no v tej chvíli to bola pre tvoj život tá najpotrebnejšia vec. A preto sme zorganizovali SWAP kníh, kde si si mohol vymeniť starú, pre teba nezaujímavú a nie raz prečítanú knihu za takú, ktorá bude pre teba nová a zaujímavá. Veríme, že sa ti táto aktivita páčila a keď príde na tému ekoswapovania znova, tak svojou knihou prispeješ opäť.

            • DIVADELNÉ PREDSTAVENIE

            • Sherlock Holmes a záhada rodu Baskerville . 30. marec 2023

              Vymeniť školskú lavicu za sedadlo v divadle je veľmi vítaná a potešujúca zmena. O to viac, ak je to divadelné predstavenie vtipné a zaujímavé. Tí, ktorí ste tam boli, mi dáte isto za pravdu, že smiech sa ozýval sálou Historickej radnice a komika vyplývajúca z hereckých výkonov bola pridaným bonusom predstavenia. Rožňavské divadlo Actores zaujalo svojím hereckým umením a vtipnými situáciami na scéne. My im za tento zážitok ďakujeme!

            • Slávik Slovenska

            • V mesiaci marec sme zorganizovali školské kolo súťaže Slávik v elokovanom pracovisku v Poľove. Vybraní žiaci v ňom predviedli svoje spevácke schopnosti v speve ľudovej piesne a zároveň tak predostreli zaujímavé ľudové piesne, ktoré nespievame na hodinách hudobnej výchovy. Účasť bola v hojnom počte a preto boli ocenení viacerí. Niektorí žiaci svoje vystúpenie doladili aj ľudovými doplnkami.

            • Okresné kolo Pytagoriády – kategória P3, P4, P5

            • Dňa 20.3.2023 sa žiaci 3.,4., 5., ročníka zúčastnili okresného kola Pytagoriády. Školu
              reprezentovalo 8 žiakov, ktorí na súťaž postúpili zo školského kola. Žiaci riešili logické úlohy
              za čo najkratší čas.
              Úspešní riešiteľa:
              3. ročník : Maxim Oros 3.B – 6. miesto
              4. ročník: Alexa Kompiš 4.A – 9. miesto
              5. ročník: Dominik Oros 5.A – 4. miesto
                              Veronika Slobodová 5.A – 14. miesto

              Okresné kolo Pytagoriády – kategória P6, P7, P8
              Dňa 21.3.2023 sa žiaci 6.,7., 8., ročníka zúčastnili okresného kola Pytagoriády. Školu
              reprezentovalo 8 žiakov, ktorí na súťaž postúpili zo školského kola. Žiaci riešili logické úlohy
              za čo najkratší čas.
              Úspešní riešiteľa:
              7. ročník : Eva Psotová 7.A – 3. miesto
                               Lea Dubovská 7.A – 10. miesto
              8. ročník: Matej Matkobiš 8.A – 2. miesto
                              Linda Juhanová 8.A – 5. miesto
                              Matúš Hudák 8.A – 11. miesto

            • Marec – mesiac knihy

            • Mesiac marec je venovaný knihám a práve preto si žiaci II. stupňa (žiačky 5.C) pripravili čítanie rozprávky pre prváčikov. Rozprávka mala názov Najsladší chlieb a išlo o grécku rozprávku z knihy S rozprávkou okolo sveta.

              Kniha obsahuje krátke tradičné rozprávky z rôznych kútov sveta, ktoré boli zozbierané od vysokoškolských študentov, ktorí v daných krajinách žijú, aby sa deti zoznámili s inými kultúrami.

              Rozprávočka bola pútavá, poučná a po jej prečítaní plnili prváčikovia rôzne zábavné úlohy súvisiace s príbehom.

            • Matematické prechádzky

            • V piatok 31.3. žiaci 8.A a 9.A  triedy mali matematiku ináč, ako sú zvyknutí. Riešili matematické úlohy prostredníctvom aplikácie MathCityMap na Hlavnej ulici v Košiciach. Táto aktivita je typ outooorovej aktivity riešenej v skupinách, kde členovia spolupracujú, komunikujú, hľadajú stratégie riešenia úloh, ktoré sú prepojené s reálnymi objektami. Úlohy boli zamerané na priestorovú predstavivosť, kombinatoriku či vypočítať pomer.

            • Detská mapa sveta

            • Žiaci 5. a 6. ročníka sa zapojili do súťaže Detská mapa sveta, ktorú vyhlasuje Geografický ústav SAV a Kartografická spoločnosť SR. Úlohou bolo nakresliť predstavu budúceho sveta so zrozumiteľným posolstvom z pohľadu detí. Vybrané práce budú ocenené, postúpia do medzinárodného kola súťaže Barbara Petchenik Children World Map 2023 a budú vystavené na Medzinárodnej kartografickej konferencii v Kapskom Meste v Južnej Afrike. Žiakom držíme palce.

            • Deň vody v Poľove

            • Deň vody je každoročnou tradíciou v našej škole. Ani tento rok to nebolo inak. Práve 22.3.2023 sme deň strávili rozprávaním sa o vode. V rôznych aktivitách sme si vysvetlili kolobeh vody v prírode, nesmela chýbať téma šetrenia vody a v neposlednom rade dôležitosť vody pre život človeka a fungovania Zeme. Žiaci si vytvorili miniknihu o vode a v aktivitách pokračovali aj v popoludňajších hodinách v školskom klube detí a na krúžku angličtina hrou.

            • Ekoolympiáda

            • Dňa 21.3.2023 sa uskutočnilo celoslovenské online kolo Ekoolympiády. Záujemcovia, ktorí sa zaregistrovali, mohli trénovať online v 5 tematických okruhoch: voda, oceán, pôda, odpad, klimatická zmena. Ekoolympiáda bola realizovaná cez webovú aplikáciu hra.ekoolympiada.sk a bola určená pre žiakov VII.-IX. ročníka v dvoch kategóriach. Odvahu našlo 5 žiačok, ktoré sa pripravili v domácom kole. Úspešne nás reprezentovali Terézia Ferenczová, Viktória Marčišinová, Zora Zofia Poroknovcová z VIII.A a na 3.mieste sa umiestnili Kvetoslava Jachová a Lucia Mikulajčíková zo VII.A.

            • EXKURZIA Deutsche Telekom IT Solution Slovakia

            • Vybraní žiaci 8.A a 9.A triedy sa zúčastnili exkurzie v Deutsche Telekom IT Solution Slovakia. Strávili jeden bežný deň v sprievode IT špecialistu. Prezreli si projekty a získali informácie, akým spôsobom sa dá získať takáto pracovná pozícia.

              Zahrali si interaktívne hry na utuženie práce v tíme. 

              Na záver si svoje vedomosti overili v Kahoote, kde získali aj vecné ceny.

            • Svetový deň divadla

            • 27. marec patrí Svetovému dňu divadla. Úlohou divadelných predstavení je nie len vzdelávať či zabávať, ale aj inšpirovať a spájať rôzne kultúry a národy.  Práve preto sme sa pri príležitosti tohto dňa rozhodli  na škole zorganizovať deň divadelných kostýmov. Žiaci mohli stráviť svoje vyučovanie netradične, prezlečení za rôzne divadelné postavy. Vďaka tomu sme sa nie len zabavili, ale sme si aj pripomenuli klasické divadelné, rozprávkové postavy a rovnako sme sa dozvedeli aj niečo nové o netradičných postavách.

            • Ocenenie pedagógov pri príležitosti Dňa učiteľov

            • Pri príležitosti Dňa učiteľov ocenilo vedenie mesta Košice 20 výnimočných pedagógov. Vzácne ocenenie si od pána primátora prevzala aj  naša pani učiteľka  Mgr. Eva Gomolčáková.

              Jej  odborné vedomosti, všeobecný prehľad, tvorivý a maximálne ľudský prístup ku žiakom z nej robia dobrého pedagóga. V škole pri vyučovaní sa snaží, aby si žiaci vytvorili dobrý vzťah k matematike i prírodovednému vzdelávaniu. Aj keď je matematika u žiakov väčšinou „neobľúbená“ a postrachom, dokázala svojou odbornosťou aj ľudským prístupom k žiakom dosiahnuť úspechy a aj obdiv žiakov.

              Našej kolegyni k oceneniu srdečne blahoželáme 🌹.

            • Svetový deň šťastia

            • Školská psychologička realizovala v triede 5.A aktivity pri príležitosti Medzinárodného dňa šťastia. So žiakmi sa porozprávala o momentoch, kedy boli šťastní. Potom si žiaci prilepili na chrbát papier a vzájomne si písali odkazy s vďakou za pekné momenty. A na záver mali možnosť vytvoriť v skupinách ostrov šťastia a odprezentovať ho. Aktivita sa niesla v duchu vďačnosti a radosti. Vďaka nej sa dokázali žiaci zamerať na pravý zmysel šťastia.

            • Deň vody

            • Dňa 21.3.2023 si žiaci 7. ročníka na hodinách chémie overili svoje vedomosti o pitnom režime a vplyve pitnej vody na fungovanie ľudského tela pomocou kvízových otázok. Touto aktivitou sme si pripomenuli Deň vody, ktorý bol síce až 22.3.2023, no v daný deň sa konalo Testovanie 9.

            • Okresné kolo Biblickej olympiády

            • Dňa 28. marca sme sa ako trojčlenný tím v zložení Zora Zofia Poroknovcová, Valika Pástorová a Sandra Széplaki (žiačky VIII.A triedy) zúčastnili dekanátného - okresného kola Biblickej olympiády na Teologickej fakulte v Košiciach. Tento školský rok sa účastníci súťaže mali bližšie oboznámiť s knihami Nehemiáš, Ester, Judit a Prvý Petrov list. Súťažiacich privítal otec biskup Mons. Marek Forgáč. V piatich súťažných kolách sme si v
              utorok merali sily s ďalšími osemnástimi školami Dekanátu Košice stred. Naše žiačky ako úspešné riešiteľky obsadili 8. miesto.
              Srdečne blahoželáme.

            • Extrémizmus

            • Dňa 13.marca 2023 sa na našej škole uskutočnila pod záštitou Slovenskej polície preventívna akcia na tému extrémizmus. Žiaci ôsmeho ročníka sa dozvedeli veľa užitočných informácií.

              Pojem extrémizmus označuje názory, postoje a aktivity, ktoré prekračujú rámec noriem akceptovaných spoločnosťou, vyznačujú sa hrubosťou a násilím. V spoločnosti založenej na demokratických princípoch občianskeho spolunažívania, rovnosti ľudí a slobode jednotlivca je extrémizmus protisystémová odchýlka.