• Novinky

            • 8.3. Deň arteterapie

            • Arteterapia je terapia, ktorá kombinuje umenie a psychológiu s využitím kreatívneho procesu, umeleckých techník na podporu jedincov pri rozvíjaní sebauvedomovania, emócií a riešenie nezvládnutých konfliktov alebo traumy. Využíva sa aj pri rozvíjaní sociálnych zručností, môže pomôcť jedincom preskúmať ich emócie, zlepšiť sebavedomie, zmierniť stres a znížiť úzkosť či depresiu. Priame výhody arteterapie nemusia byť okamžite viditeľné, ale časom môžu:

              - znížiť pocity stresu, úzkosti a depresie,

              - pomôcť vyrovnať sa s pocitmi spojenými s chorobami a traumami,

              - zlepšiť komunikačné schopnosti,

              - pozdvihnúť sebaúctu, sebavedomie,

              - vidieť problémy z iného uhla pohľadu,

              - zlepšiť zručnosti pri riešení problémov.

              Existuje množstvo arteterapeutických aktivít. Na našej škole sme si vyskúšali počas mesiaca marec niekoľko z nich. V jednotlivých triedach 2. stupňa sme sa im venovali spolu s našou školskou špeciálnou pedagogičkou.

            • Čistenie okolia školy

            • Ani v ŠKD neváhame a počas trávenia času na čerstvom vzduchu čistíme svoje okolie od odpadkov. Je to tichá a mravenčia práca, ktorá nás veľmi teší. Sme radi v čistom a upravenom prostredí.

            • Okresné kolo Hviezdoslavov Kubín

            • 28.03.2023 sa uskutočnilo okresné kolo Hviezdoslavov Kubín. Bolo úspešné pre žiaka 9.B triedy Jakuba Sopka, ktorý sa umiestnil na 2. mieste v prednese prózy.

              Srdečne blahoželáme.

            • Deň učiteľov

            • Žiaci našej školy v rámci školského parlamentu vytvorili krásne, originálne básničky a vyrobili aj kvietky. Tie potom pri príležitosti Dňa učiteľov odovzdali svojim pani učiteľkám a pánom učiteľom, čím im vyčarili úsmev na tvári a vyjadrili tak vďaku za ich prácu.

            • Matematický klokan

            • Pondelok 27.marca 2023 si žiaci našej školy overili svoje matematické a logické myslenie v súťaži MATEMATICKÝ KLOKAN. Táto súťaž je najväčšou medzinárodnou matematickou súťažou , do ktorej sa zapojilo  172 žiakov. Svoje výsledky sa žiaci dozvedia  18.apríla, ale už teraz sa tešíme na krásne diplomy a zaujímavé ceny.

            • Projekt: „Moja trieda, môj tím“

            • Triedy 3.A, 4.A, 4.B a 5..C sa v tomto školskom roku zapojili do projektu „Moja trieda, môj tím“, ktorý realizovala nezisková organizácia KIDCham. Cieľom projektu bolo prepojiť vzdelávanie s finančnou gramotnosťou. Úlohou žiakov bolo vytvoriť si triednu firmu, napísať podnikateľský plán a vyrobiť si produkty (termošperk, mydlo, epoxidové pero). Svoje výrobky ponúkali na predaj na detskom obchodnom veľtrhu .
              Žiaci si vyskúšali svoje podnikateľské nápady v hravom prostredí a priučili sa aj zručnostiam pri výrobe produktov.

            • Súťažíme s Dobšinského rozprávkami

            • Mesiac Marec sa  oslavuje  ako mesiac knihy. Jeho cieľom je podporiť a rozvíjať záujem detí o čarovný svet kníh.  Pri tejto príležitosti sme sa rozhodli vyhlásiť 3. ročník čitateľskej súťaže: „Súťažíme s Dobšinského rozprávkami“. Zámerom súťaže bolo,  aby žiaci dôkladnejšie spoznávali rozprávky od najznámejšieho zberateľa ľudových rozprávok, Pavla Dobšinského. Súťaž bola určená pre tretí a štvrtý ročník a prebiehala od 1.10.-31.3.2023 

              Úlohou žiakov bolo:

              - prečítať si od októbra do marca vybrané rozprávky od Pavla Dobšinského,

              - vypracovať správne odpovede k pripraveným vedomostno-zábavným úlohám, ktoré sa   

                týkali vybraných rozprávok,

              - cieľom bolo ukázať, že sú zdatnými čitateľmi.

              Výherkyne:

              Tretí ročník: 1. miesto Šarlota Babušová

                                     2. miesto Tamara Kubová

                                     3. miesto Mária Imrová

               

              Štvrtý ročník: 1. miesto Anna Mašlonková

                                      2. miesto Alexa Kompiš

                                      3. miesto Katarína Hromjáková

               

              Výherkyne získali pekné ceny. Všetci zapojení získali sladkú odmenu.

            • Život plný zmien - dospievanie

            • Dňa 21. marca 2023 sa dievčatá 6. ročníka zúčastnili prednášky, kde získali informácie súvisiace so zmenami v období puberty. Ide o špecifickú  životnú etapu, dôležité obdobie medzi detstvom adospelosťou. Pre samotných dospievajúcich a okolie azda najviac turbulentný vek plný nepokoja, premien tela i duše,sprevádzaný výkyvmi nálad, zmenami názorov, túžob.

              Téma ich zaujala a žiaci sa v skratke dozvedeli veľa užitočných faktov o komplexnej premene osobnosti v oblasti telesnej, psychickej i sociálnej.

            • Krajské kolo Biologickej olympiády

            • Dňa 17.3.2023 sa v Botanickej záhrade v Košiciach uskutočnilo krajské kolo Biologickej olympiády kat.C, ktorá je určená pre žiakov VIII. a IX.ročníka. Úspešnou riešiteľkou sa stala žiačka VIII.A Valéria Pástorová. Srdečne blahoželáme k tomuto úspechu.

            • Ponožková výzva

            • 21. marec patrí Svetovému dňu Downovho syndrómu. Pri tejto príležitosti bola vytvorená ponožková výzva na vyjadrenie podpory pre tieto deti. Do výzvy sa zapojila aj naša škola, a preto si žiaci obliekli  ponožky, ktoré na prvý pohľad spolu nesúviseli – líšili sa farbou, vzorom či veľkosťou. Cieľom akcie bolo dať najavo, že si uvedomujeme odlišnosť týchto ľudí, ale aj to, že ich podporujeme a ich inakosť chápeme. Žiaci tak prejavili dôstojnosť, rešpekt a solidaritu pre všetky deti s Downovým syndrómom, ako aj ostatných ľudí s akýmkoľvek zdravotným postihnutím. Symbol rozdielnych ponožiek nám pripomenul, že každý sme iný, no práve to robí náš svet pestrejším a lepším.
               

            • Marec – mesiac knihy

            • Dňa 16.3.2023 sa v triedach 3.A, 3.B a 3.C na 4., 5. a 6. vyučovacej hodine uskutočnila aktivita venovaná mesiacu knihy. V prezentácií sa žiaci dozvedeli prečo je mesiac marec venovaný knihám, odkedy sa oslavuje, kto bol Matej Hrebenda... So žiakmi sme diskutovali o tom, prečo je dôležité čítať. V triede sme si urobili malú výstavku z obľúbených kníh. Po prezentácii nasledoval vedomostný kvíz, v ktorom žiaci ukázali svoje znalosti z čítania osvojené v treťom ročníku. Znalosti a aktivita žiakov bola na záver odmenená sladkou odmenou.

            • Svetový deň sociálnej spravodlivosti

            • Pri príležitosti Svetového dňa sociálnej spravodlivosti realizoval školský psychológ aktivitu s témou “Práca nie je hra“, kde sa žiaci 8.B triedy oboznámili s problematikou detskej práce a následne o danej téme diskutovali. Žiaci si pozreli video o deťoch, ktoré pracujú v rozvojových krajinách. Aktivita pokračovala prácou v skupinách, kde žiaci vypracovali otázky týkajúce sa eliminácie detskej práce. Žiaci si uvedomovali negatívnu stránku detskej práce a pochopili, že vzdelanie je pre deti dôležité, lebo sa vďaka nemu redukuje počet pracujúcich detí. Práca fyzickej osoby vo veku 15 rokov je na Slovensku zakázaná.

            • Workschop CyberSecurity

            • Žiaci 7.A, 7.C, 8.A a 9.A sa zúčastnili 17. 3. 2023 CyberSecurity Workshopu , ktorým ich sprevádzal vedúci kyber tímu z Gymnázia sv. Košických mučeníkov. Diskutovali a rozšírili si informácie o informačnej bezpečnosti a o kybernetických útokoch. V rámci workshopu sme hovorili o tom, ako sa nestať obeťou podvodných správ, ale aj o tom, ako si zabezpečiť svoj mobilný telefón pred útokmi. Vybraní žiaci sú členmi projektu (Ne)bezpečný internet, ktorý prebieha na našej škole. Týmto workshopom si prehĺbili a upevnili vedomosti na danú tému.

            • ŠPORTOVÉ POPOLUDNIE

            • Dňa 16.03.2023 sa v  telocvični našej školy konalo športovo - zábavné popoludnie v ŠKD.

              Deti zo  IV.  a VIII. oddelenia  hravo súťažili medzi sebou v dvoch družstvách v rôznych netradičných športových aktivitách. Všetci  šikovne zvládli každú  športovú úlohu.

              Dobrá atmosféra vládla po celý čas, deti sa tešili zo svojich výkonov. Na záver boli odmenené diplomom a sladkou  odmenou.

            • SLOVENSKOPÉDIA

            • Tento rok oslavujeme 30. výročie vzniku Slovenskej republiky, ktorá vznikla 1. 1. 1993. Pri tejto príležitosti knižnica Nezábudka pripravila pre žiakov 1. stupňa vedomostnú súťaž o Slovensku.

              Zúčastnili sa jej tieto košické základné školy:

              - ZŠ Bukovecká

              - ZŠ Janigova

              - ZŠ Bernolákova 16

              Žiaci museli preukázať svoj rozhľad v predmetoch Literatúra a Vlastiveda, ale aj svoje vedomosti o významných slovenských osobnostiach. Jednotlivé aktivity boli rôznorodé a zaujímavé:

              - skladanie obrázkov, ktoré zobrazovali významné osobnosti Slovenska

              - práca so slepou mapou, kde žiaci umiestňovali krajské mestá

              - skladačky z písmen, čím vznikali názvy slovenských riek

              - práca s interaktívnou tabuľou, kde žiaci objavovali erby, jaskyne, hrady a zámky

              Konečným víťazom súťaže sa stali žiaci našej Základnej školy Bernolákova 16 zo 4. A, ktorí pod vedením triednej p. uč. V. Paľovej preukázali najhlbšie vedomosti.

              Tešíme sa, sme na nich pyšní a blahoželáme!

               

              Vypracovala: Gabriela Pellová

            • Biologická olympiáda

            • Dňa 14.2.2023 sa v CVČ Košice uskutočnilo okresné kolo Biologickej olympiády kat.C, ktorá je určená pre žiakov VIII. a IX.ročníka. Na 2.mieste sa umiestnila Valéria Pástorová z VIII.A, korá postúpila do krajského kola. Na 6.mieste skončilaTerézia Ferenczová, ktorá bola úspešnou riešiteľkou.
              Obom dievčatám srdečne blahoželáme a držíme palce v krajskom kole.

            • Deň otvorených dverí

            • Naša škola sa po vynútenej prestávke vrátila k tradícii. Sme radi, že sa 15. marca 2023 v našej škole mohol uskutočniť Deň otvorených dverí. Všetci, ktorí školu navštívili, si prehliadkou mohli urobiť predstavu, čo všetko naša škola poskytuje okrem výchovy a vzdelávania žiakov. A nebolo toho málo.  Videá, prezentácie a vystúpenia žiakov, pokusy, nevšedné vyučovanie plné zábavy a logických hier, prehliadka zrekonštruovanej telocvične sa prelínalo vynovenými priestormi školy.
              Ďakujeme všetkým tým, ktorí pripravili a zúčastnili sa Dňa otvorených dverí na našej škole.

              DOD - elokované pracovisko Poľov

            • Deň žien

            • Krásnym úsmevom, dojatím v očiach a milými slovami ďakovali ženy prechádzajúce v piatok okolo našej školy. Žiačky 8.B triedy nielen ich, ale aj všetky dámy v škole prekvapili prianím a sladkými mafinmi ku Dňu žien. 

              „Ženy sa usmejú, keď sa im chce kričať.
              Spievajú, keď sa im chce plakať.
              Plačú, keď sú šťastné a smejú sa,
              keď sú v napätí.
              Bijú sa za to, v čo veria.
              Postavia sa nespravodlivosti.
              Nepovažujú „NIE“ za odpoveď, keď
              sú presvedčené, že existuje aj iná možnosť.
              Radšej budú bosé a topánky dajú
              svojim deťom.
              Milujú vždy bez výhrad.
              Ženy vedia, že objatie a bozk
              majú moc uzdraviť zlomené srdce.
              Ženy vedia viac, ako porodiť dieťa.
              Prinášajú radosť i nádej.
              Delia sa so súcitom i nápadmi.
              Sú morálnou podporou pre svojich blízkych a priateľov.
              Je toho tak veľa, čo ženy môžu povedať a dať.“


              Všetkým ženám prajeme krásny sviatok.

            • Lazy goat – divadelné predstavenie v anglickom jazyku

            • Dňa 13. 3. 2023 sa 133 našich tretiakov a štvrtákov zúčastnilo divadelného predstavenia v anglickom jazyku. Rozprávka "Lazy goat" bola o namyslenej a drzej koze. Išlo o predlohu voľnej divadelnej adaptácie, ktorá využíva princíp mravného posolstva klasických bájok, kde zvieratá sú príkladmi modelových ľudských vlastností. Divadelné predstavenie našich žiakov zaujalo svojím spracovaním a predovšetkým prevedením v anglickom jazyku. Bolo hravé, blízke tématicky i obsahovo. Navyše naši žiaci si zopakovali základné anglické frázy a anglickú slovnú zásobu na tému zvieratká a ich vlastnosti.